Optimisme over nieuwe invulling pand Hudsons Bay Amstelveen – Amstelveens Nieuwsblad

AMSTELVEEN Warenhuisketen Hudsons Bay staat naar verluidt op het punt zich terug te trekken uit Nederland. Daardoor dreigt een groot winkelpand in het Amstelveense Stadshart leeg te komen staan. Wethouder Herbert Raat (Stadshart) is echter niet heel pessimistisch over de mogelijkheden een nieuwe gebruiker voor het pand te vinden.

De komst van Hudsons Bay leek een prima vervanger voor het weggevallen Vroom & Dreesmann. “Hudsons Bay heeft het pand in samenwerking met vastgoedeigenaar ASR opgeknapt en gemoderniseerd en er zijn ook woningen bovenop gekomen,” zegt Raat. “Daardoor denk ik wel dat er een andere gegadigde voor te vinden is. Lukt dat niet, dan is er een groot probleem.”

Warenhuisketen Hudsons Bay vertrekt aan het eind van het jaar uit Nederland. Dat weet het FD, dat weet de vakbond CNV en dat weet inmiddels iedereen. Het wachten is alleen nog op de bevestiging van eigenaar Hudsons Bay Company (HBC), tot ergernis van personeel en vastgoedeigenaren. De redenen voor het falen die vaak door de

“Bij de ondergang van V&D hielden we destijds ons hart vast,” vervolgt wethouder Herbert Raat. “We maakten ons toen grote zorgen over de verhuurbaarheid van het pand. Dat dateert uit de jaren zestig en er was door de jaren heen weinig aan gedaan. Door de komst van Hudsons Bay leek het een nieuwe toekomst te hebben gekregen. We studeren nu op nieuwe mogelijkheden en we hebben ook onze hulp aangeboden aan eigenaar ASR bij het vinden van een nieuwe huurder.”

ONTSLAG Het nieuws over de dreigende ondergang kwam eind vorige week naar buiten via Het Financieele Dagblad (FD). Helemaal zeker was de sluiting begin deze week nog niet. Maar volgens het FD is er al wel een collectieve ontslagaanvraag voor het personeel in voorbereiding. In totaal werken in Nederland ruim 1400 mensen bij Hudsons Bay.

Afgelopen weekend kwamen berichten naar buiten over het aanstaande vertrek van Hudsons Bay uit Nederland. De bonden zeiden toen op korte termijn om tafel te willen met de directie van de warenhuisketen om afspraken te maken over het personeel. Hudsons Bay, waar in Nederland ongeveer 1400 mensen werken, heeft het vertrek nog niet officieel bevestigd.

De aandeelhouders van het Canadese moederbedrijf Hudsons Bay Company willen, blijkens de informatie waarover het FD beschikt, het Nederlandse avontuur van Hudsons Bay niet langer verder financieren. Er zou sprake zijn van een langdurig financieel onhoudbare situatie. De sluiting zou aan het einde van dit jaar moeten plaatsvinden. Er wordt echter nog onderhandeld met de aandeelhouders over een andere oplossing. De kans daarop lijkt echter klein. Het bedrijf zelf heeft nog geen mededelingen gedaan.

CULEMBORG (ANP) – Vakbond De Unie praat vrijdag met vertegenwoordigers van warenhuisketen Hudsons Bay. Volgens voorzitter Reinier Castelein stond deze afspraak al langer op de agenda. Over de inhoud van de bijeenkomst wil hij niets zeggen.

SOCIAAL PLAN “Volgens bestuurder Jacqueline Twerda van CNV Vakmensen is er geen sprake van een faillissement. “De directie meldt ons dat er zelfs ruimte is voor een sociaal plan. Het gesprek daarover gaan wij uiteraard graag op korte termijn aan.” Ze spreekt van een bitter einde. “Heel veel mensen komen nu ineens op straat te staan. Een compensatie van die pijn is nodig.”

Ook een woordvoerster van Hudsons Bay kon nog niet reageren. De Unie en CNV zeiden eerder door Hudsons Bay ingelicht te zijn dat aan een collectieve ontslagaanvraag voor het personeel wordt gewerkt.

Als een verrassing komt de terugtrekking van Hudsons Bay niet, ook niet voor Raat. “Berichten over problemen bij de warenhuizen van Hudsons Bay stapelden zich de laatste tijd op,” zegt hij. “Het was er altijd rustig en de afgelopen tijd zag je ook de prijzen omlaag gaan.”

Hudsons Bay gebruikte van het pand in Amstelveen alleen de begane grond en de eerste verdieping als warenhuis. Daarboven bevond zich het Nederlandse hoofdkantoor. Het winkelend publiek verwonderde zich soms over het vele kale beton, waaronder de vloeren. Dat heette urban look & feel, maar wekte ook wel de indruk dat het nog niet af was, of slechts voor tijdelijk bedoeld. Dat laatste lijkt nu uit te komen.

Ruim twee jaar na het faillissement van de oer-Hollandse warenhuisketen V&D komt de Canadese warenhuisgigant naar Nederland om de leegte op te vullen. Letterlijk. Hudsons Bay neemt in mei 2016 namelijk meerdere oude V&D-panden over. Ook een groot deel van het personeel maakt de overstap naar de Canadese nieuwkomer.

Het bedrijf neemt zon 300 miljoen euro mee om te investeren in de Nederlandse tak. Dat is opmerkelijk, want de Nederlands retailmarkt ligt er dan niet zo lekker bij. Het ene na het andere bekende gezicht uit de Nederlandse winkelstraat vertrekt of valt om. Naast V&D gaan winkels als DA, Aktiesport, Scapino, McGregor en Gaastra kopje onder. Niet de beste tijd dus om een warenhuisketen te starten.

Voor de officiële opening op 19 september 2017 trekt Hudsons Bay een blik BNers, modellen en influencers open. De winkel wordt geopend door supermodel Doutzen Kroes, de avond wordt aaneengepraat door televisiemaker Chantal Janzen en op de rode loper verschijnt de ene na de andere bekende Nederlander. Ook worden tv-presentatoren Tim Hofman en Geraldine Kemper ingehuurd om op sociale media personeel te werven.

De Canadese warenhuisgigant zet zich op de markt als verkoper van premium-artikelen en richt zich op “millennial-minded mensen met een eigen mentaliteit, een eigen ik, en passie”, aldus het bedrijf. Met de focus op millennials hoopt Hudsons Bay buzz te veroorzaken op sociale media, om zo meer jonge en hippe millennials te lokken.

Topmodellen Doutzen Kroes en Winnie Harlow openen het eerste filiaal van Hudsons Bay aan het Rokin in Amsterdam (Foto: BrunoPress)

Maar het lokken van millennials loopt niet goed. Hudsons Bay is te duur voor de doelgroep, waardoor de warenhuisketen genoodzaakt is prijzen te verlagen.

“Klanten vertellen ons in de winkel en op sociale media wat ze goed vinden en wat niet. Ze vinden de prijzen aan de hoge kant. We missen merken met lagere aanvangsprijzen. Dat is een van de dingen die we vanaf januari gaan veranderen”, vertelt marketingdirecteur Edo Beukema tegen Het Financieele Dagblad (FD) in december 2017.

Ook met de verlaagde prijzen blijven de millennials weg, waardoor het bedrijf tegen grote verliezen aanloopt. In december 2018 schrijft De Telegraaf op basis van interne documenten dat de winkelketen In Nederland zware verliezen lijdt. Het bedrijf zou in dat jaar zeker 80 miljoen euro verliezen.

De slechte resultaten leiden in april 2019 tot geruchten over een mogelijk faillissement. Het Duitse zakenblad WirtschaftsWoche schrijft dat het Duitse moederbedrijf Karstadt overweegt Nederlandse winkels te sluiten of het bedrijf failliet te laten verklaren. Naar verluidt zou het verlies van de Nederlandse winkels tegen 2028 oplopen naar een miljard euro.

In juni vertrekt Hudsons Bay uit Duitsland. Tegelijkertijd stelt het moederbedrijf van Hudsons Bay, HBC, een financieel adviseur aan om de opties te bekijken voor de Nederlandse tak, omdat deze niet presteert als verwacht. Het bedrijf zegt te verwachten dat het zal moeten bezuinigen, waarbij het sluiten van winkels een optie is.

Door de financiële problemen worden zaken die eerder een goed idee leken ineens problematisch. Een voorbeeld hiervan zijn de lange huurcontracten die Hudsons Bay afsloot. In 2016 sluit het bedrijf huurcontracten af van vijftien tot twintig jaar.

Maar wat gebeurt er als Hudsons Bay uit Nederland vertrekt en gewoon stopt met het betalen van de huur? Die vraag speelt in een rechtszaak in Zwolle tussen de warenhuisgigant met vastgoedbelegger CBRE Global Investors. In de overeenkomst is afgesproken dat moederbedrijf HBC de huur tot 2027 doorbetaalt als de Nederlandse dochter stopt met betalen.

HBC is het daar niet mee eens, omdat het bedrijf op dat moment niet de hoofdverantwoordelijke is voor de dagelijkse activiteiten. De rechtbank gaat daar echter niet in mee. “Er is eerder sprake van onwil dan van onmacht”, stelt de rechter. Het moederbedrijf moet dus gewoon doorbetalen als de Nederlandse tak stopt met betalen.

Afgelopen zaterdag blijkt het sluiten van winkels meer dan slechts een optie. Het FD schrijft dan dat de Canadese warenhuisgigant in Nederland de deur achter zich dicht trekt. “Vanwege de langdurig financieel onhoudbare situatie hebben de aandeelhouders besloten de verdere financiering in HBC te staken en de winkels in Nederland te sluiten per eind 2019”, schrijft de zakenkrant naar aanleiding van een interne email.

Door het vertrek verliezen ruim veertienhonderd medewerkers hun baan. Voor bestuurder Jacqueline Twerda van CNV Vakmensen was het “nauwelijks een echte verrassing, maar wel een heel bitter einde dat ongeveer veertienhonderd mensen hard treft”, laat ze weten.

De komst van de keten was twee jaar geleden groot nieuws, omdat die het vastgoed overnam van het in februari 2016 failliet gegane V&D. Op die manier werden grote, leegstaande panden in winkelstraten weer gevuld, maar dat mocht dus niet lang baten. “De klandizie bleef uit en de kosten bleven hoog”, aldus Twerda.