CBS voorspelt ontwikkeling van bevolking in Amstelveen – Amstelveens Nieuwsblad

CBS voorspelt ontwikkeling van bevolking in Amstelveen - Amstelveens Nieuwsblad
Amsterdam wordt miljoenenstad: zoek op hoeveel jouw gemeente groeit of krimpt
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

In de komende 16 jaar krijgt Nederland er naar verwachting zo'n miljoen inwoners bij. Die groei leidt er onder andere toe dat Amsterdam een miljoenenstad wordt. Ook andere (middel)grote steden groeien.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9970. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.tubantia.nl te lezen.

Het inwoneraantal van de Nederlandse hoofdstad groeit de komende 16 jaar met ruim 150.000; een groei van bijna 20 procent ten opzichte van 2019.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561588. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

Ook Utrecht, Rotterdam en Den Haag zullen tussen de 15 en 20 procent groeien, is de verwachting van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze grote steden zijn relatief jong en groeien vooral door een hoger geboorte-  dan sterftecijfer.

Naast de grote steden groeien ook hun randgemeenten: Almere en de Haarlemmermeer, Zuidplas en Rijswijk. Andere steden met meer dan honderdduizend inwoners zullen hun bevolking ook zien groeien. Te denken valt dan onder andere aan Eindhoven, Tilburg, Groningen en Arnhem.

Naar verwachting zal Nederland in 2035 in totaal 18,3 miljoen inwoners hebben, een miljoen meer dan nu. Vooral de grote en middelgrote steden, gemeenten met ten minste 100.000 inwoners, zullen groeien.

Om al deze mensen te huisvesten, zijn gemeenten al druk bezig met het bijbouwen van woningen. De nieuwe huizen zouden ook de overspannen woningmarkt moeten verlichten. Tot 2025 moeten er jaarlijks 75.000 woningen bij komen, staat in de Nationale Woonagenda van minister Kajsa Ollongren.

Pixabay.com CBS voorspelt ontwikkeling van bevolking in Uithoorn 10-09-2019, 14:00 UITHOORN De komende jaren zal de Nederlandse bevolking verder groeien. Naar verwachting wonen er in 2035 zon 18,3 miljoen mensen in Nederland, een toename van zon 6 procent ten opzichte van 2018. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Prognose: Nederland telt in 2035 ruim 18 miljoen inwoners

Dat aantal wordt alleen bij lange na niet gehaald. Ondanks dat het aantal nieuwe huizen dat werd bijgebouwd wel ieder jaar steeg, zijn de 66.000 uit 2018 bij lange na niet de gewenste 75.000.

Volgens deze voorspelling komen er tot 2035 in heel Nederland ongeveer 1 miljoen mensen bij. Vooral in grote en middelgrote steden wordt flinke groei verwacht, terwijl kleinere perifeer gelegen gemeenten aan de randen van het land zullen krimpen. In buurgemeenten van de grote steden wordt de sterkste bevolkingsgroei verwacht. 

Veel nieuwbouwplannen zijn niet helemaal dichtgetimmerd, waardoor het risico bestaat dat ze niet doorgaan. Door de stikstofuitspraak van de Raad van State staan nog eens tientallen woningbouwprojecten op losse schroeven en ieder geval on hold.

Steven Musch 10 september 2019 om 0:00 Drukte op het strand van Zandvoort. Foto Koen van Weel/ANP Naar verwachting telt Nederland in 2035 ruim 18,3 miljoen inwoners, een miljoen meer dan nu. De grote steden groeien sterk, terwijl de gemeenten aan de randen van het land verder zullen krimpen. Die gemeenten zullen ook sneller vergrijzen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral de gemeenten aan de rand van Nederland zullen krimpen. Het gaat meer specifiek om het noordoosten van Groningen, Drenthe, de Achterhoek, Limburg en Zeeuws-Vlaanderen.

De landelijke bevolkingsgroei komt grotendeels door immigranten, onder wie arbeidsmigranten uit de EU, expats, vluchtelingen en internationale studenten. Ondertussen neemt het geboortecijfer al jaren af. In 2010 werden er nog 1,8 kinderen per vrouw geboren, in 2018 is dat 1,59 kinderen per vrouw. Naar verwachting zal na 2035 het aantal geboortes niet hoger zijn dan het aantal sterftes. Dan zal migratie nog de enige oorzaak zijn van de groei.

Omdat de bevolking na 2035 minder hard groeit, zal de krimp dan nog sterker worden. Een andere belangrijke oorzaak is de vergrijzing. Vooral in de krimpgemeenten groeit het aandeel ouderen, naar verwachting tot 30 procent of meer. 

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561561. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

Prognose CBS: Sterkste groei huishoudens in Flevoland

Voor zowel de groeiende steden als de krimpende gemeenten geldt dat er steeds meer mensen alleen zullen wonen. Het CBS en het PBL denken dat in 2035 bijna een vijfde van de Nederlandse bevolking alleen zal wonen. Nu is dat nog ruim 17 procent.

Kleinere gemeenten aan de grens van Nederland zouden de komende jaren verder krimpen. Het gaat daarbij om plaatsen in het noordoosten van Groningen, Drenthe, de Achterhoek, Limburg en Zeeuws-Vlaanderen. Daar is de vergrijzing het sterkst.

In kleinere en middelgrote gemeenten zullen vooral meer ouderen alleen wonen, bijvoorbeeld omdat hun partner is overleden. In de vier grote steden is het percentage alleenstaanden al hoog (denk aan het aandeel studenten). Dat zal alleen nog maar groeien omdat ook hier de vergrijzing toeneemt.

Amsterdam zal de meeste nieuwe inwoners ontvangen. Het gaat om zon 150.000 mensen. Daarmee neemt de totale bevolking in de stad met 20 procent toe en wonen er tegen 2035 meer dan een miljoen inwoners in de hoofdstad.