ABN AMRO sluit tal van geldautomaten, ook in Amstelveen – Amstelveenz.nl

ABN AMRO sluit tal van geldautomaten, ook in Amstelveen - Amstelveenz.nl
Plofkraken bij andere banken verwacht na sluiting ABN AMRO-automaten
Amstelveen – Uit angst voor plofkraken heeft ABN AMRO nog slechts één geldautomaat in gebruik in Amstelveen: die aan het Sandbergplein bij het eigen kantoor in het Stadshart. 

ABN AMRO heeft landelijk per direct ongeveer 470 geldautomaten gesloten, waaronder tientallen in de regio Amstelveen/Amsterdam. De bank stelt dat het een tijdelijke noodmaatregel betreft vanwege het grote aantal plofkraken.

Het type geldautomaat dat ABN veel gebruikte, was in trek bij criminelen. Van de 62 plofkraken dit jaar waren er 50 bij ABN Amro, bleek maandag. De politie denkt niet dat de criminelen nu zullen opgeven. Overvalcoördinator Jos van der Stap van de politie: “We hebben te maken met groep criminelen die erg volhardend is in het zoeken naar mogelijkheden om de automaten te kraken.”

De automaten van dit type waren structureel doelwit bij plofkraken door criminele bendes. Het escalerende geweld bij criminaliteit baart grote zorgen. In de hele samenleving zijn daarvan de gevolgen zichtbaar. Bewoners en ondernemers moeten zich veilig kunnen voelen. Daarom heeft de bank deze tijdelijke noodmaatregel moeten nemen, meldt de bank in een persbericht.

Grote schade na een plofkraak op een automaat van ABN Amro in Leeuwarden ANP zoom in NOS Nieuws • Binnenland • Vandaag, 11:31 Politie na sluiting ABN-geldautomaten: andere banken waarschijnlijk doelwit De politie houdt er rekening mee dat criminelen geldautomaten van andere banken tot doelwit zullen kiezen, nu ABN Amro de helft van zijn automaten heeft gesloten.

Op de gesloten geldautomaten, zoals bij winkelcentrum Groenhof, hangen brieven met vermelding van de dichtstbijzonde ABN AMRO geldautomaat (in dit geval Sandbergplein). De geldautomaat bij Groenhof was afgelopen zomer nog doelwit van plofkrakers, maar de plofkraak mislukte.

Van der Stap vertelt dat de criminelen zich specifiek op een type automaat van ABN Amro hebben gericht. “Op een gegeven moment hebben ze de manier om hem te kraken gevonden en die delen ze dan in het eigen circuit. Nu die automaten dicht zijn, is de verwachting dat ze het bij andere banken willen gaan proberen.”

Mijn NU.nl Net binnen Algemeen Economie Sport Tech Cultuur en Media Achterklap Shop Voorpagina Net binnen Populair Meer Minder Mijn NU.nl Binnenland Buitenland Politiek Klimaat Achtergronden Podcast Video Voorpagina Net binnen Meest gelezen Binnenland Buitenland Algemeen Politiek Klimaat Achtergronden Video Podcast Weer Economie Geld Werk Ondernemen Brexit Auto Beurs Aandelen Vacatures Verkeer Sport Voetbal Champions League Formule 1 GP-spel Schaatsen Voetbal scores Tech Games Reviews Achtergrond Cultuur en Media Films en series Muziek Boek en cultuur Media Achterklap TV gids Overig Dieren Eten en drinken Festival Gezondheid NUcheckt Opmerkelijk Tickets Uit Wetenschap Wonen Regio Alphen a/d Rijn Amsterdam Breda Den Haag Eindhoven Groningen Haarlem Leiden Midden-Zeeland Rotterdam Utrecht West-Brabant Adverteren NUfolder Shop Vacature Hallo! Je browser is verouderd. Daarom werken bepaalde elementen van NU.nl mogelijk niet goed. Upgrade je browser via Instellingen. NU.nl heeft je steun nodig Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

Als voorbeeld geeft hij dat het versterken van kluizen, wat leidt tot het gebruik van steeds zwaardere explosieven. “We denken dat de oplossing gezocht moet worden in geldontwaarding, zodat de kans op buit nihil is.” Daarmee doelt hij op het automatisch vernietigen van briefjes na een overval.

299 Nadat ABN AMRO maandag aankondigde 470 geldautomaten tijdelijk te sluiten in verband met het grote aantal plofkraken, sluiten andere banken niet uit dat de plofkraken zich verplaatsen naar hun geldautomaten. Volgens Jos van der Stap, landelijk coördinator overvallen bij de politie, “leert de ervaring zelfs dat criminelen dat vrijwel zeker gaan doen”.

Volgens de politiechef doen banken veel om de diefstal tegen te gaan en zit de politie bijna wekelijks met banken om tafel. Hij spreekt van een wedloop tegen criminelen. Banken delen onderling beveiligingsmaatregelen, maar er zijn grenzen aan wat je kunt doen, zegt Van der Stap.

Van der Stap zegt dat criminelen een werkwijze hebben voor plofkraken op een bepaald type geldautomaat. Op dit moment is dat een type dat ABN AMRO gebruikt. Van de 68 plofkraken in 2019, waren er vijftig gericht op de automaten van die bank.

De politie heeft dit jaar tot nu toe 76 mensen opgepakt voor het plegen van plofkraken, vorig jaar waren dat er in totaal 98. “We hebben drie opsporingsteams die hiermee bezig zijn. We vinden het belangrijk dat mensen die zoveel risicos nemen achter de tralies belanden.”

De werkwijze zorgde voor een toename van het aantal plofkraken: dit jaar waren er al 68, tegenover 43 in 2018. Vandaar dat ABN AMRO heeft besloten dit type te sluiten, met het volgens Van der Stap “reële risico” dat nu andere banken in het vizier van de plofkrakers komen.

Vooralsnog treffen andere banken hierdoor geen extra veiligheidsmaatregelen. Een woordvoerder van Rabobank zegt tegen NU.nl dat de bank een ander type geldautomaat heeft. “We zijn wel volop in gesprek met verschillende partijen, waaronder banken, gemeentes en de politie, over de veiligheid van de geldautomaten.”

Een pinautomaat aan de Molenstraat in Zundert raakte op 27 november zwaar beschadigd door een plofkraak. (Foto: Pro Shots)

ING treft continu veiligheidsmaatregelen rondom de geldautomaten, laat een woordvoerder weten. “Sommige zichtbaar, andere niet.” De bank verwijderde de afgelopen jaren al geldautomaten uit de straten, in enkele gevallen ook op verzoek van omwonenden. “Het is een maatschappelijk probleem, dus het verschuiven naar andere automaten kan je nooit uitsluiten.”

Het tijdelijk sluiten van de geldautomaten van ABN AMRO weerhoudt de criminelen er volgens Van der Stap niet van om door te gaan met plofkraken. “Deze criminelen zijn altijd bezig met hoe ze geldautomaten kunnen kraken en gaan vaak net zo lang door tot ze een manier vinden”, zegt Van der Stap. “Ze gaan door, en de verwachting dat ze andere doelen gaan zoeken, is vrij groot.”

Vorige week maakte ABN AMRO al bekend tientallen automaten te sluiten. “Maar dat bleek niet voldoende”, stelt de woordvoerder. De bank heeft overleg gehad met andere banken voor zij de beslissing nam. ABN is naar eigen zeggen de enige bank in Nederland die het betreffende type automaat in gebruik had.

Want zolang er geld in de automaten zit, is het volgens Van der Stap aantrekkelijk voor criminelen om plofkraken te plegen. Dat hiermee steeds zwaarder geschut gemoeid gaat, baart de politie zorgen. “Je kunt geldautomaten wel steeds meer versterken, maar dan zal er naar verwachting ook steeds meer geweld worden gebruikt.”

HOOFDDORP ABN AMRO heeft per direct 470 geldautomaten (tijdelijk) gesloten. De Hoofddorpse automaat aan het Marktplein is nog wel open. Een woordvoerder kan niet aangeven of deze alsnog wordt gesloten. De locatie is echter van dien aard dat ook hier rekening moet worden gehouden met een plofkraak.

Een oplossing voor het grote aantal plofkraken ziet Van der Stap in geldontwaarding. Criminelen worden ontmoedigd als geld vernietigd wordt bij een plofkraak, bijvoorbeeld door verbranding. “We moeten ervoor zorgen dat de buit van een plofkraak nihil is. Als dit soort criminelen geen buit meer hebben, stoppen ze.”