Rotterdam vernoemt straat naar Abraham Tuschinski

Vind een telefoonnummer of adres. Stuur een e-mail via het mailformulier. Uit in Amsterdam Wat is er te doen in Amsterdam? Informatie over toerisme, cultuur, uitgaan, evenementen en meer vindt u op Iamsterdam.comIn 1911 opende hij de eerste van zijn bioscopen: Thalia. Later kwamen daar nog Cinema Royal, Scala en Olympia bij. Het meest luxe was het Grand Theâtre aan het Pompenburg, dat in 1923 de deuren opende.

De tempel van Tuschinski

Gemeentelijk informatienummer: 14 020 op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur.

Tuschinski krijgt straat in Rotterdam

Bij de naam Tuschinski denk je bijna automatisch aan Amsterdam en aan de gelijknamige bioscoop in de Reguliersbreestraat. Maar wat veel mensen niet weten is dat Abraham Tuschinski zijn bioscoopimperium begon in Rotterdam. Daar wordt nu een straat naar hem vernoemd.Het duurt nog even voordat de Rotterdamse Tuschinskistraat een feit is. Eerst moet de nieuwe buurt nog verrijzen. Het begin van de bouw staat voor begin 2018 gepland.
Op deze pagina – De tempel van Tuschinski Hotel Polski in de Nadorststraat MGM Theater Tuschinski Auschwitz De Poolse Rotterdammer Abraham Tuschinski verrijkte Amsterdam met één van de meest markante en stijlvolle gebouwen: Theater Tuschinski in de Reguliersbreestaat bij het Rembrandtplein. De 56-jarige Tuschinski werd in 1942 samen met zijn vrouw Manja vanuit kamp Westerbork op transport gesteld naar Auschwitz waar zij op 17 september 1942 werden vermoord.

In 1927 werd op initiatief van Abraham Tuschinski en zijn zwager Gerstanovic door de toenmalige Bioscoopbond de stichting Bio-Vacantieoord opgericht. Doel was geld inzamelen voor vakanties voor kinderen die weerstand moesten opbouwen. De stichting collecteerde tot in de jaren 90 in alle Nederlandse bioscopen.

BombardementHet bombardement op Rotterdam had grote gevolgen voor Tuschinki. Al zijn bioscopen werden door Duitse projectielen verwoest. Ook zelf overleefde Tuschinski de oorlog niet.

Amsterdam at Twitter: