Den Haag herinnert Amsterdam aan taaleis: wie slecht Nederlands spreekt, kan …

Tunahan Kuzu heeft aangekondigd Kamervragen te zullen stellen over de plannen van het Europees Parlement om fosfaat in vlees te verbieden. Het plan van de…In de grote steden zijn duizenden bijstandsgerechtigden die geen of onvoldoende Nederlands spreken.

Maak een account aan en lees alle Telegraaf Extra-artikelen nu tijdelijk helemaal gratis.
Arjen Vliegenthart (SP) vindt het voornemen van de staatssecretaris onzin. ‘Met de Wet taaleis helpen we helemaal niemand sneller of beter aan het werk,’ zegt hij tegen De Telegraaf. Eerst wordt nog door het ministerie onderzocht in hoeverre de taaleis wordt nageleefd, en of het werkt. Daarna gaat Van Ark met de gemeenten in gesprek. Dat gebeurt in 2018.
You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.Uit onderzoek van De Telegraaf blijkt namelijk dat maar liefst drie van de vier grote gemeentes in ons land (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) geen enkele uitkeringsgerechtigde hebben gekocht op zijn of haar uitkering als de persoon niet “op zijn minst” probeert de Nederlandse taal te spreken. In Rotterdam is dat wél gedaan, hoewel maar met negen individuen.

Den Haag – In de vier grootste steden profiteren nog altijd duizenden werklozen van een uitkering, zonder dat ze voldoende Nederlands spreken om kans te maken op een baan, zoals de wet eist. Dat blijkt uit een rondgang van deze krant. Staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken) gaat gemeenten achter de vodden zitten.

InloggenAbonneerVoorpaginaNieuwsSportEntertainmentFinancieelMeerWat U ZegtTechColumnsVrijPartnercontentVideoZoekenKijk ook opDe krantDealsServiceKijk ook opVoorpaginaNieuwsSportEntertainmentFinancieelMeerWat U ZegtTechColumnsVrijPartnercontentVideoInloggenAbonneerNieuws/Binnenland1401545BinnenlandStaatssecretaris Van Ark gaat teugels aantrekken

Michael van der Galien is hoofdredacteur van De Dagelijkse Standaard en freelance journalist/blogger. Volg hem op Twitter: @MikevdGalienNL.

optie is. Lekker vrijblijvend allemaal, want tolerant. Nou, daar denkt de staatssecretaris heel anders over:

De Telegraaf. In Amsterdam neemt de gemeente er genoegen mee als bijstandsgerechtigden een ‘informele’ cursus Nederlands volgen, in plaats van een professionele taalcursus.Staatssecretaris Van Ark trekt nu de fluwelen handschoenen uit en kondigt aan dat ze met gemeenten ’niet-vrijblijvende’ afspraken gaat maken over de naleving van de wet. „De taaleis is er niet voor niets”, stelt ze. In het uiterste geval kunnen gemeenten beboet worden.Strenge aanpak van mensen in bijstand werkt, lees hier waarom>>Het is makkelijk en in 1 minuut geregeld!Den Haag – Gemeenten moeten er ’alles’ aan gaan doen om mensen uit de bijstand te krijgen. Staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken) noemt het ’absoluut onwenselijk’ dat duizenden uitkeringstrekkers nog altijd de taal slecht beheersen. „Nederlands spreken is cruciaal voor het vinden van werk.”

InloggenAbonneerVoorpaginaNieuwsSportEntertainmentFinancieelMeerWat U ZegtTechColumnsVrijPartnercontentVideoZoekenKijk ook opDe krantDealsServiceKijk ook opVoorpaginaNieuwsSportEntertainmentFinancieelMeerWat U ZegtTechColumnsVrijPartnercontentVideoInloggenAbonneerNieuws/Binnenland1401619BinnenlandExtraHet beste van De TelegraafVan Ark wil dat gemeenten wet uitvoeren
Ook financieel journalist Hella Hueck plaatste vraagtekens vanochtend bij de plannen van de staatssecretaris. “Ik proef ik toch uit: als je maar lik-op-stuk beleid voert dan komt het wel goed”, zei Hueck. Volgens Hueck blijft begeleiding van buitenlanders bij het leren van de taal belangrijk.
Bijstandsgerechtigden zijn verplicht ten minste hun best te doen de taal te leren. Doen ze dat niet, dan kunnen ze op hun uitkering worden gekort. Tot dusver is dat echter alleen in Rotterdam gebeurd. Amsterdam, Utrecht en Den Haag laten die stok achter de deur nog links liggen.
sjun    56 minuten ago    Login om te reageren

Amsterdam at Twitter: