Amsterdam wil wildgroei bed and breakfasts tegengaan

Amsterdam gaat vergunningen verplicht stellen voor bed & breakfasts (B&B) in de stad. De gemeente wil op deze manier de groei indammen.

Op dit moment telt Amsterdam zo’n 5000 B&B’s, dertien procent meer dan vorig jaar. Vanaf 1 januari 2019 moeten eigenaren een vergunning aanvragen voor een nieuwe B&B. Die kan worden geweigerd, bijvoorbeeld in drukke gebieden. “De meeste B&B’s zijn in Centrum en West, waar het al erg druk is en veel woningen op Airbnb staan. Op deze manier kunnen we zorgen dat het daar niet nog verder groeit. In Noord of Zuidoost kan de gemeente dan wel nieuwe B&B’s toestaan,” zegt Laurens Ivens, wethouder Wonen.VoorwaardenVoor een bed & breakfast gelden nu al voorwaarden. Eigenaren moeten zich melden, maar doen dat veelal niet. Bij B&B gaat het om verhuur van niet meer dan veertig procent van de woning en de eigenaar moet thuis zijn als toeristen hun intrek nemen. Bij vakantieverhuur, bijvoorbeeld via Airbnb, is de huiseigenaar juist weg en gaat het om een volledige woning. De regels voor B&B zijn minder stringent. Vakantieverhuur mag maximaal zestig dagen per jaar, dat worden er dertig en aan niet meer dan vier personen tegelijk. bed & breakfast kent deze regels niet. Daarom zijn Amsterdammers overgestapt van vakantieverhuur op bed & breakfast. Ivens wil deze vluchtroute afgrendelen.ZorgenOf de gemeente in groten getale vergunningen gaat weigeren is aan het volgende college, maar in de raad bestaan grote zorgen over de groei van B&B en daarom wil Ivens deze mogelijkheid nu al creëren. Amsterdammers die nu al een B&B runnen, hoeven zich geen zorgen te maken: voor hen geldt een overgangsregeling.Lees ook: Record: 4,2 miljoen aan boetes voor woonfraude

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

14 februari 2018 09:39 x linkedin twitter facebook whatsapp mail   |   x gedeeld Toeristen in Amsterdam Niet alleen wordt er in Amsterdam flink getornd aan de vakantieverhuur via Airbnb, ook het aantal B&B’s in de hoofdstad wordt aan banden gelegd.

Amsterdam telt zo'n 5.000 B&B's en die hebben in tegenstelling tot de Airbnb-adressen die de stad rijk is geen vergunningspilcht. Daar wil de stad nu paal en perk aan stellen. Zo kan het beter controleren waar en hoeveel logementen er zijn in bepaalde wijken en ook een stop opleggen als het uit de hand loopt. Het is een ingreep om Amsterdam leefbaar te houden voor de mensen die er ook werkelijk wonen, want de stad komt steeds meer onder druk te staan door de toenemende toeristenstromen.

Reacties op verplichte vergunningen b&b’s: ‘Verkiezingsstunt’

Vanaf 1 januari volgend jaar mogen in woningen alleen nog bed and breakfasts worden gevestigd met een vergunning. Amsterdam doet dat om 'wildgroei aan B&B's te voorkomen in wijken waar nu al veel toeristen zijn', zegt wethouder Laurens Ivens van Wonen.

Airbnb, waar vaak B&B-houders op adverteren, vindt de maatregel "onbegrijpelijk en niet effectief". "Dit is wederom een voorstel om de gigantische winsten van hotels te beschermen ten koste van gewone Amsterdammers", klinkt het bij de verhuursite.

Amsterdam legt B&B’s aan banden

Amsterdam scherpte onlangs de regels voor vakantieverhuur via platforms als Airbnb aan, en is bang dat dat leidt tot een enorme aanwas van B&B's om deze wetgeving te ontlopen. 

"Met deze vergunningplicht maken we het mogelijk om een wildgroei B&B's te voorkomen in wijken waar nu al veel toeristen zijn", zegt wethouder Laurens Ivens in een reactie aan NOS. Die nieuwe regel zou vanaf 1 januari 2019 ingaan

Er zijn naar schatting 5000 bed and breakfasts in de hoofdstad. Wat het maximale aantal per wijk mag zijn, wordt de komende tijd vastgesteld.


Amsterdam at Twitter: