Memhet Sagsu is lijsttrekker in Arnhem én Amsterdam

Memhet Sagsu is lijsttrekker in Arnhem én Amsterdam
Memhet Sagsu is lijsttrekker in Arnhem én Amsterdam
De Arnhemmer Memhet Sagsu doet naast in Arnhem ook mee met de verkiezingen in Amsterdam. Dat heeft hij zelf bevestigd aan onze redactie. Hij is zowel lijsttrekker van de lijst Blanco in Arnhem als van de Partij voor Iedereen in Amsterdam.

Sagsu zegt dat de Amsterdamse partij hem heeft gevraagd om lijsttrekker te worden. Dit is overigens volgens de Kieswet toegestaan. “Je mag op meerdere lijsten staan. Maar je kunt in één gemeente plaatsnemen in de gemeenteraad. Hiervoor heeft hij een ‘verklaring van voorgenomen vestiging’ moeten invullen in Amsterdam”, aldus een woordvoerder van de Kiesraad.

Op het moment dat Sagsu een zetel haalt in Amsterdam én in Arnhem, moet hij een keuze maken. Op het moment dat de Arnhemmer niet wordt gekozen in Arnhem, maar wel in Amsterdam, moet hij direct verhuizen naar de hoofdstad. Anders kan hij daar geen raadslid worden.

Overigens gebeurt dit niet voor het eerst. Het komt vaker voor dat kandidaat-raadsleden op meerdere plaatsen op de kieslijst staan. Vaak zijn dit lijstduwers; bij lijsttrekkers is dit minder vaak het geval. Hoe vaak het precies voorkomt, kan de Kiesraad niet vertellen.

De rechtbank in Arnhem heeft de 48-jarige René de L. veroordeeld tot 30 jaar en tbs vanwege de moord in hotel Rembrandt vorig jaar. Volgens de rechtbank is bewezen dat De L. hoteleigenaar Benny Peters en zijn gast Willy van den Heuvel in maart 2017 heeft omgebracht.

Het Openbaar Ministerie had dezelfde straf geëist. De veroordeelde zegt zich niets meer van de zaak te kunnen herinneren. De man had op het moment van het misdrijf in de Oostvaarderskliniek in Almere  moeten zijn. Tijdens een tbs-behandeling daar deed hij ter resocialisatie werk bij het Voedselloket Almere.

Daar ging hij zonder toestemming weg met een busje van het voedselloket. Hij checkte daarna in bij Hotel Rembrandt. Na de moord raakte hij bij zijn vlucht gewond en trok zo een bloedspoor door Arnhem. De volgende dag meldde hij zich bij de politie.

Een van de slachtoffers had meer dan 120 steekwonden. De L. heeft geen bekentenis afgelegd. De rechtbank erkent dat hij een psychiatrische stoornis heeft, maar geeft toch geen strafvermindering.

De rechtbank komt tot moord omdat zij bewezen vindt dat de man met voorbedachte raad de beide slachtoffers heeft gedood. Op moord staat een strafmaximum van 30 jaar of levenslang. De rechtbank vindt dat het gaat om zulke ernstige feiten dat – ondanks de problematiek van de man – uit oogpunt van vergelding een zeer lange gevangenisstraf op zijn plaats is.

Het planmatige karakter van de feiten, de berekenende houding van de man en de omstandigheid dat hij de moorden tijdens een onttrekking aan zijn tbs-maatregel pleegde, maakt dat de rechtbank een kortere gevangenisstraf dan 30 jaar niet aan de orde vindt.

De advocaat van De L. gaat het vonnis bespreken met haar cliënt en sluit een hoger beroep niet uit, aldus Omroep Gelderland.

Een lugubere vondst in De Laar-West. Een voorbijganger trof dinsdag rond 18.00 uur een dode kat met een elektriciteitskabel om zijn nek aan in een groenafvalcontainer. De nare ontdekking vond plaats aan de Schijndelstraat ter hoogte van de Kroonse Wal.

Het lichaampje van de kat lag er zichtbaar al langere tijd, laat de politie weten. “We weten nog niet van wie de kat is.” Wat er precies is gebeurd, staat niet 100 procent vast. “De dierenpolitie heeft de zaak in onderzoek.”

Weet u van wie deze kat is of heeft u meer informatie over deze schandalige dierenmishandeling? Neemt u dan spoedig contact met ons op via 0900-8844 of stuur de politie een privé-bericht.

‘Het kan geen toeval zijn, zojuist was Poetin hier voor een flesje wijn’. Met deze tekst op een krijtbord voor de zaak van wijnhandel Henri Bloem in Arnhem speelt Michel van Tooren in op de #HalbeWasErbij. Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken heeft met zijn leugen over zijn ontmoeting met Poetin gezorgd voor heel wat creativiteit op sociale media. Onder de hashtag #HalbeWasErbij circuleren er foto’s van historische gebeurtenissen, met het hoofd van de minister erin gefotoshopt.

Ook deze Arnhemse wijnhandelaar haakt hier op in. ‘Ik probeer elke dag iets anders te verzinnen voor op het bord’, zegt Michel van Tooren. ‘Ik kan er wel op zetten dat de Pinot Blanc in de aanbieding is, maar er is niemand die daar naar kijkt. Nu komen mensen met een glimlach voorbij.’

Normaal probeert Van Tooren weg te blijven bij politieke onderwerpen. ‘Links en rechts. Het ligt nogal gevoelig en iedere klant is ons even lief.’ Toch kon Van Tooren het niet laten, om op het nieuws over Halbe Zijlstra in te springen.

‘Hoe het afloopt met Halbe? Daar laat ik me op het bord niet over uit, maar mijn privé-mening is dat ik hoop dat hij geen minister blijft. Zijn geloofwaardigheid staat onder druk.’ Eigenlijk had Van Tooren een andere spreuk in de planning, hoewel deze morgen ook nog kan: ‘Laatste dag carnaval. Alaafeloos’

ARNHEM – Arnhemmer Memhet Sagsu doet in twee gemeenten mee aan de verkiezingen. Hij is zowel lijsttrekker van de Lijst Blanco in zijn woonplaats als van de Partij voor Iedereen in Amsterdam. Dat bevestigt hij aan RTV Arnhem.

Sagsu zegt dat de Amsterdamse partij hem heeft gevraagd om lijsttrekker te worden. Dit is volgens de Kieswet toegestaan. ‘Je mag op meerdere lijsten staan. Maar je kunt in één gemeente plaatsnemen in de gemeenteraad. Hiervoor heeft hij een Verklaring van voorgenomen vestiging moeten invullen in Amsterdam’, legt een woordvoerder van de Kiesraad uit.

Op het moment dat Sagsu een zetel haalt in Amsterdam én in Arnhem, moet hij dus een keuze maken. Op het moment dat de Arnhemmer niet wordt gekozen in Arnhem maar wel in Amsterdam, moet hij direct verhuizen naar de hoofdstad. Anders kan hij daar geen raadslid worden.

Overigens gebeurt dit niet voor het eerst. Het komt vaker voor dat kandidaat-raadsleden op meerdere plaatsen op de kieslijst staan. Vaak zijn dit lijstduwers; bij lijsttrekkers is dit minder vaak het geval. Hoe vaak het precies voorkomt, kan de Kiesraad niet zeggen.


Amsterdam at Twitter: