Ex-president Georgië wil zich vestigen in Amsterdam

De voormalige Georgische president Michail Saakasjvili wil zich in Nederland vestigen na zijn uitzetting uit Oekraïne. Dat heeft zijn advocaat in Nederland, Oscar Hammerstein, verklaard na Saakasjvili’s aankomst op Schiphol, eerder vandaag.

Hammerstein en Saakasjvili bevinden zich momenteel volgens de advocaat bij een kantoor van de Immigratie- en Naturalisatie Dienst in Rotterdam om de verblijfspapieren in orde te maken.De ex-president werd maandag Oekraïne uitgezet en verbleef tot vandaag in Polen. Saakasjvili is getrouwd met de Nederlandse Sandra Roelofs. Ze hebben twee zoons.Eerder diende hij volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie een verzoek in om op basis van gezinshereniging naar Nederland te komen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) meldde in december dat Saakasjvili daarvoor in aanmerking komt. De stateloze Saakasjvili (geboren op 21 december 1967) is al een tijd weg uit Georgië en ontpopte zich in Oekraïne als luis in de pels van zijn voormalige bondgenoot, president Petro Porosjenko. De autoriteiten lieten Saakasjvili eerder oppakken vanwege beschuldigingen dat hij betrokken is bij een criminele organisatie. Enkele duizenden mensen gingen de straat op om tegen zijn detentie te protesteren. De rechter stelde hem niet veel later weer op vrije voeten. Saakasjvili, voormalig gouverneur van de Oekraïense regio Odessa, verweet de overheid grootschalige corruptie. Saakasjvili kreeg eerder de Oekraïense nationaliteit cadeau, maar die is hem weer afgenomen. In 2004 koos het volk van Georgië hem als president, met overgrote meerderheid van de stemmen. Maar al drie jaar later – en in de jaren erna opnieuw – waren er massale protesten tegen de pro-westerse president. De populariteit van de president was sterk afgenomen sinds de oorlog tussen Georgië en Rusland in 2008. Velen, onder wie ook vroegere bondgenoten van Saakasjvili, verweten hem dat hij het conflict verkeerd had aangepakt.

Chaos in Kiev: demonstranten bevrijden oppositiepoliticus uit handen van veiligheidsdienstDe Oekraïense regering van president Porsjenko leek dinsdag de controle over de orde in het land kwijt. Aanhangers van oppositiepoliticus Michaïl Saakasjvili bevrijdden hem toen de politie hem wilde arresteren. Maar of er echt sprake is van een omslagpunt, is nog de vraag.’Als Georgië kan veranderen, dan kan Oekraïne dat zeker’Als gouverneur van Odessa groeide Micheïl Saakasjvili in korte tijd uit tot de populairste politicus van Oekraïne door de corruptie te bestrijden, lees hier het interview met Micheïl Saakasjvili.

De voormalige Georgische president Michail Saakasjvili vestigt zich in Nederland na zijn uitzetting uit Oekraïne. Dat bevestigt zijn advocaat Oscar Hammerstein na diens aankomst op Schiphol.

Ex-president Saakasjvili van Georgië aangekomen in Nederland – en wil zich hier vestigen

Hij is samen met zijn advocaat Oscar Hammerstein woensdag gearriveerd op Schiphol. Hammerstein en Saakasjvili bevinden zich volgens de advocaat bij een kantoor van de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) in Rotterdam om de verblijfspapieren in orde te maken.

Volgens Hammerstein is de oud-president van plan zich te vestigen in Amsterdam.

Na zijn aankomst vertrok Saakasjvili naar Rotterdam, om daar zijn verblijfspapieren op te halen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Saakasjvili, die twee kinderen heeft met zijn Nederlandse vrouw Sandra Roelofs, is statenloos en diende een verzoek in om op basis van gezinshereniging naar Nederland te komen. Volgens zijn advocaat Hammerstein heeft de Nederlandse overheid de vestiging van zijn cliënt ‘geregeld en goedgekeurd’, meldt de site Politico.

Eerder diende hij volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie een verzoek in om op basis van gezinshereniging naar Nederland te komen. De IND meldde in december dat Saakasjvili daarvoor in aanmerking komt.

Saakasjvili was van 2004 tot 2013 president van Georgië, na een belangrijke rol te hebben gespeeld bij de Rozenrevolutie in 2003. In 2015 benoemde de Oekraïense president Petro Porosjenko hem tot gouverneur van de stad Odessa om daar de corruptie te bestrijden. Zijn vroegere vriend Porosjenko bood hem daarom het Oekraïense staatsburgerschap, maar in ruil daarvoor moest hij afstand doen van de Georgische nationaliteit.

Saakasjvili: grote successen en grote teleurstellingen

Saakasjvili en Roelofs ontmoetten elkaar in 1993 en hebben twee zoons. Ook Sandra was als presidentsvrouw geregeld te zien in Georgië.

In zijn eigen land Georgië wordt Saakasjvili gezocht vanwege invallen bij tv-zenders en het neerslaan van de anti-regeringsdemonstraties in november 2007. Daarvoor kan hij vijf tot acht jaar gevangenisstraf krijgen. Ook verleende hij als president gratie aan de daders van een moordaanslag in 2006, hoewel ze al waren veroordeeld. Saakasjvili hangt een uitlevering aan Georgië boven het hoofd.

Maandag werd Saakasjvili opgepakt in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Volgens zijn medewerkers werd hij ontvoerd. Hij vertrok daarna naar Polen en is woensdag dus naar Nederland gekomen.

Saakasjvili was van 2004 tot 2013 president van Georgië. Hij verloor zijn Georgische nationaliteit omdat hij na zijn ambtstermijn het Oekraïense staatsburgerschap aannam en daar de politiek in ging. Door een geschil met de Oekraïense regering is hij nu statenloos.

Saakasjvili is in Georgië bij verstek veroordeeld voor onder meer machtsmisbruik in zijn tijd als president. Volgens de rechtbank heeft hij na een moordaanslag in 2006 de veroordeelde daders gratie verleend zonder tussenkomst van een bevoegde commissie.

Video: Michail Saakasjvili in Nederland

Het beroep dat de oud-president had ingediend tegen zijn uitlevering aan Georgië heeft hij eerder deze maand verloren.

Saakasjvili kwam de laatste maanden vaker in het nieuws. Zo werd hij in december in Kiev door zijn aanhangers bevrijd uit een politiebusje, nadat hij was gearresteerd. Even daarvoor was Saakasjvili een dak opgeklommen en dreigde te springen.


Amsterdam at Twitter: