Suikerpatiënt die 7 mensen aanreed bij Amsterdam CS deed niet aan de ramadan

Suikerpatiënt die 7 mensen aanreed bij Amsterdam CS deed niet aan de ramadan
Medialogica over veelbesproken aanrijding Stationsplein
Eerder bleek al uit onderzoek van zowel de politie als het Openbaar Ministerie (OM) dat er geen opzet in het spel was. 

Na het ongeluk werd echter door sommigen getwijfeld aan de toedracht. Onder meer Geenstijl schreef dat het incident te maken had met de Marokkaanse afkomst van de man en de Ramadan. Het OM weerspreekt dit dinsdagavond in de uitzending. De man had op de bewuste 10 juni 2017 ‘gewoon’ gegeten.

Bij de aanrijding op 10 juni 2017 raakten zeven voetgangers, voornamelijk toeristen, gewond. Uit uitgebreid politieonderzoek bleek dat er geen opzet in het spel was. De automobilist, een diabetespatiënt, was onwel geworden door een te lage bloedsuikerspiegel. Het Openbaar Ministerie concludeerde in december ook dat er definitief geen sprake was van opzet.  Direct na de aanrijding was er veel achterdocht over het ongeval en het verhaal dat de politie hierover naar buiten bracht. Een deel van de twijfel ontstond nadat bekend werd dat de man van Marokkaanse komaf is. Er werd gesuggereerd dat hij onwel was geworden doordat hij meedeed aan de Ramadan. AchternaamHet Openbaar Ministerie zegt dinsdag in Medialogica dat dat niet het geval was, melden de programmamakers. Een medisch deskundige constateerde dat de chauffeur op de dag van de aanrijding gewoon had gegeten. Onder meer Geenstijl vroeg zich af of de vastentijd een rol speelde in het ongeluk. Het weblog publiceerde bovendien eind augustus de precieze identiteit van de bestuurder. Adjunct-hoofdredacteur Bart Nijman zegt daarover in de uitzending van Medialogica dat het achteraf beter was geweest de achternaam van de man niet te melden. Later liet Geenstijl de volledige naam wel weg. De uitzending ‘Aanrijding of aanslag?’ van Medialogica is dinsdag om 22.55 uur te zien op NPO 2.

Adjunct-hoofdredacteur Bart Nijman van GeenStijl reageert in de aflevering van Medialogica op het feit dat zijn site de achternaam van de man publiceerde; met de kennis van nu noemt hij dat een foute keuze.

Televisieprogramma Medialogica besteedt dinsdagavond aandacht aan de rol van de media na de veelbesproken aanrijding op het Stationsplein bij Amsterdam CS.

Eind januari besloot het OM al de bestuurder niet te vervolgen omdat hem “geen verwijt kon worden gemaakt”.

De 45-jarige Amsterdammer reed in zijn zwarte Peugot op de mensen in nadat agenten hem eerder hadden verzocht het gebied te verlaten. “De gebeurtenissen riepen in eerste instantie vergelijkingen op met recente aanslagen in Europa”, liet de gemeente Amsterdam eerder weten. 

Toch bleef de roep om meer informatie over de achtergrond van de bestuurder aanhouden. “Waarom breng je dat niet meteen?” vraagt adjunct-hoofdredacteur Bart Nijman van weblog GeenStijl. “Marokkaanse Nederlander, die aan de Ramadan meedeed, die ondanks zijn suikerziekte op een hele warme dag met te weinig eten op achter het stuur van zijn auto kroop, op een verkeerde plek terecht kwam en een ongeluk veroorzaakte,” vervolgt hij. “Als dat de waarheid is, kun je dat gewoon vertellen.” Tot op de dag van vandaag hebben politie en justitie niets bekendgemaakt over het geloof van de bestuurder.

Uit onderzoek bleek echter dat de verdachte suikerpatiënt was. Hij zou door een te lage suikerspiegel onwel zijn geworden. 

En via een politielek kreeg GeenStijl die informatie ook. Op 22 augustus publiceerde het de identiteit van de bestuurder. Ten minste twee andere media waren voor die tijd al bekend met de naam of de afkomst van de chauffeur, maar brachten die informatie niet naar buiten. “We hebben dat niet gepubliceerd, omdat hij een ongeluk heeft veroorzaakt en als mensen ongelukken veroorzaken – hoe heftig en curieus die ook zijn – dan zou je ze hoogstens met een afgekorte achternaam publiceren,” zegt eindredacteur van AT5 Nieuws Alex van Schagen. “Maar meestal doen we dat helemaal niet”

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!

De suikerpatiënt die nadat hij onwel was geworden zeven mensen aanreed op het Stationsplein in Amsterdam afgelopen zomer, deed niet aan de ramadan. Hij had overdag gewoon gegeten.

In de uitzending van Medialogica zegt Geenstijl-hoofdredacteur Bart Nijman over de publicatie van de identiteit nu: ‘Wij hebben nog wel nagedacht, eigenlijk na publicatie pas, of we misschien de achternaam hadden weg kunnen lakken of zo.’ Het weblog koos er later voor om in verdere berichtgeving de achternaam weg te laten. ‘Ik wil hier ook wel toegeven dat we dat in het eerste bericht ook hadden moeten doen.’

Dat zegt officier van justitie Katelijne den Hartog vanavond in een uitzending van het Human-televisieprogramma Medialogica over het veelbesproken ongeluk. Daarmee maakt zij een eind aan speculaties die vooral op sociale media circuleren over een verband tussen het moslimfeest en het ongeluk.

De 45-jarige Amsterdammer reed op 10 juni vorig jaar met gierende motor in zijn zwarte Peugot op mensen in – een actie die sterk deed denken aan door IS geclaimde aanslagen met auto’s in Barcelona, Stockholm, Nice, Londen en Berlijn. Ook de politie ging daarvan aanvankelijk uit, maar kwam al vrij snel met een verklaring dat de dader een suikerpatiënt met ‘diabetes type 1’ was, met een externe insulinepomp. Door een te lage suikerspiegel zou hij het bewustzijn hebben verloren. Hoewel diabetesartsen die lezing direct als geloofwaardig bestempelden, wilde dat er bij sommigen niet in. Het feit dat de man Israëlische toeristen verwondde en dat er geen beelden van het ongeluk waren omdat de beveiligingscamera’s de andere kant op stonden, was voer voor complotdenkers.

Bart Nijman vindt achteraf dat GeenStijl in de fout is gegaan door de achternaam van de man te publiceren

Onder hen schrijver en columnist Leon de Winter die stelde dat de politieverklaring ‘een knap staaltje zelfbedrog’ was en ‘een belediging van het gezonde verstand’. Hier, zo was zijn overtuiging, werd een aanslag onder het tapijt geveegd. De speculaties werden sterker toen een politiemedewerker de Arabische naam en geboorteplaats (Casablanca) van de man lekte naar weblog GeenStijl.Onderdeel van de geruchten was dat de man een ‘hypo’ kreeg als gevolg van de ramadan. Een lezing die volgens artsen inderdaad zou kunnen kloppen. Net als de hoge temperatuur die dag en medicijn- of drugsgebruik een verklaring kunnen zijn. Op die speculaties ging de politie om privacyredenen niet in. Eind januari liet het Openbaar Ministerie wel weten definitief niet tot vervolging over te gaan. Ook uit aanvullend onderzoek bleek dat er geen opzet in het spel was en dat de man zijn onwelwording ook niet verweten kan worden. Adjunct-hoofdredacteur Bart Nijman van GeenStijl reageert in de uitzending van Medialogica op de rol die het weblog speelde in de affaire. Hij vindt achteraf dat GeenStijl in de fout is gegaan door de achternaam van de man te publiceren.


Amsterdam at Twitter: