Oudste huisarts van Nederland Nico van Hasselt (93) overleden

Oudste huisarts van Nederland Nico van Hasselt (93) overleden
Oudste huisarts van Nederland overleden
Nico van Hasselt, de oudste nog praktiserende huisarts van Nederland, is dinsdag in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Hij is 93 jaar oud geworden. Arjan Visser interviewde Van Hasselt in augustus in de serie ‘Tien Geboden’: ‘Ik probeer niet te liegen, maar ik moet soms wel iets verzwijgen.’

Tot aan zijn dood was Van Hasselt werkzaam als dokter in zijn praktijk in Buitenveldert, Amsterdam. Ook deed hij nog huisbezoeken.

Van Hasselt had in dat transport moeten zitten. Maar omdat hij zogenaamd ziek was, werd hij niet gedeporteerd. Direct na binnenkomst in Kamp Amersfoort op 8 september 1944 werd Van Hasselt aangesproken door Loes van Overeem, bijgenaamd de Witte Engel, omdat ze namens het Rode Kruis door honger en terreur geteisterde kampgevangenen in Amersfoort hielp. ,,Jij bent ernstig ziek”, zei ze met een knipoog.

In de Tweede Wereldoorlog zat Van Hasselt in het verzet. In april 1943 werd hij verraden en gearresteerd. Hij werd gevangengezet in Kamp Vught. In juli van dat jaar ontsnapte Van Hasselt.

Ervaringen zoals die in Kamp Amersfoort sterkten Van Hasselt in de gedachte dat hij als arts mensen moest gaan helpen. ,,Zij stelden hulp aan de medemens centraal in hun leven. Dat trof me. In de dodencel waar ik zat, kwam het inzicht: als ik de oorlog overleef, wil ik dat ook”, zei Van Hasselt over zijn verblijf in de gevangenis van Scheveningen, waaruit hij in 1945 werd bevrijd.

Later werd hij nog een keer opgepakt, waarna hij in een kamp in Amersfoort vastzat. Artsen wisten te voorkomen dat Van Hasselt naar Duitsland zou worden getransporteerd. In 1945 werd hij bevrijd uit de gevangenis in Scheveningen.

Verbijsterd en ontroerd was Van Hasselt, een halfjaar geleden in zijn huis met praktijk in Buitenveldert (Amsterdam). Niet eerder was hij geconfronteerd met de pennenstreek die hem vrijwel zeker zijn leven redde. Van de 1439 gedeporteerde mannen die vanuit Kamp Amersfoort wél op 11 oktober 1944 werden afgevoerd naar Neuengamme, keerde meer dan negentig procent niet terug.

Huisarts Van Hasselt (94) is overleden

Van Hasselt studeerde medicijnen in Amsterdam en Leiden. In 1989, op 65-jarige leeftijd, kreeg hij te horen dat hij moest stoppen. Dit weigerde hij echter. De huisarts voelde zich nog fit genoeg om te werken en kreeg na een juridische strijd gelijk. Sindsdien is de leeftijdsgrens voor huisartsen afgeschaft.


Amsterdam at Twitter: