Arrestatie voor doden onschuldige passant in West

De recherche heeft de illegaal in Nederland verblijvende Surinamer Quincy S. (33) gearresteerd voor het doodschieten van de onschuldige passant Youssef El Kahtaoui in de De Clercqstraat in West, mei 2015.

De schutters wilden die nacht een ander liquideren in een waterpijp­café.Het dna van S. komt overeen met het volledige dna-profiel op een kogelpunt die door het lichaam van de schutter was gegaan. Ook blijkt hij een fors litteken te hebben op de plaats waar de schutter werd geraakt toen hij vanuit de shishalounge werd beschoten.S. zat al vast voor een vermoede liquidatiepoging.Twee gehelmde ‘negroïde’ mannen stopten hun motorscooter even na middernacht op 13 mei 2015 voor waterpijpcafé Tapas Lounge Village in de De Clercqstraat. De één ging met een handvuurwapen de tafeltjes langs en vroeg naar Samir ‘Taba’ Z.: een Amsterdamse crimineel die al eerder aan moordaanslagen ontsnapte. De ander posteerde zich met een kalasjnikov in de deuropening. ‘Taba’ was net vertrokken.Kogels op het wegdekOp enig moment trok iemand in de shishalounge waarschijnlijk een vuurwapen en schoot. De man in de deuropening, volgens justitie Quincy S., werd geraakt aan heup of buik. Hij viel naar buiten.

Naar nu blijkt heeft justitie al maandenlang op deze verdachte ‘gezeten’. Hij is in de zomer gearresteerd nadat de politie hem in Almere had gespot. Daar was hij met een handlanger onderweg, voorzien van de uitrusting die past bij die van huurmoordenaars: een gestolen wagen, zwarte kleding, gezichtsmaskers, en petflessen vol brandbaar materiaal. Doelwit die dag zou Mustapha El J., zijn, een bekende crimineel uit de Diamantbuurt, die ooit gezien is met Willem Holleeder tijdens het beruchte Laatste Avondmaal. 

Quincy S. gearresteerd voor doden Youssef El Kahtaoui

Daar passeerde toevallig El Kahtaoui in zijn Volkswagen Golf, met een vriend op weg om shoarma te halen. Hij hoorde een klap, stopte voor de stoplichten en stapte uit om te kijken wat aan de hand was.De gewonde schutter met de kalasjnikov vuurde tientallen kogels af op het wegdek – waarschijnlijk om El Kahtaoui te verjagen. Eén kogel ketste af op straat, kwam in El Kahtaoui’s zij en doorboorde zijn hart. Hij was op slag dood. De bestuurster en zes passagiers in een tram die de Bilderdijkstraat passeerde, bleven door geluk ongedeerd. Quincy S. zat sinds 2 juni al vast omdat hij met vier anderen de liquidatie zou hebben voorbereid van een bekende crimineel uit de Amsterdamse Diamantbuurt: M. el J.Twee lagen kledingMet medeverdachte Mike I. werd hij door een arrestatieteam klemgereden toen ze in een gestolen BMW Almere in wilden rijden richting een huis waar El J. geregeld verbleef. Ze droegen elk twee lagen kleding, een muts en handschoenen en hadden versleutelde telefoons en een vuurwapen bij zich. In die zaak is donderdag weer een inleidende zitting. Justitie zal de rechtbank vragen de nieuwe zaak tegen S. gelijktijdig met de al lopende te behandelen

S. óf zijn medestander was laat in de avond gemaskerd en voorzien van een semi-automatisch geweer naar binnen gegaan bij de Tapas Lounge in Amsterdam-Oud West om bezoekers te vragen of ‘Samir Z.’ mogelijk aanwezig was. Dit doelwit – bijgenaamd ‘Taba’ bleek niet ter plaatse, óf hij gaf geen sjoege. De schutter draaide zich om, om onverrichterzake weer de deur van het horecapand uit te gaan. 

Quincy S. erkent dat hij één van beide mannen was die de bewuste avond het waterpijpcafé binnenvielen, maar hij zegt degene met het handvuurwapen te zijn geweest, níet de schutter met de kalasjnikov die El Kahtaoui doodde.”Ze kwamen volgens hem voor een incasso, niet voor een liquidatie,” zegt zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers. “Quincy was degene die naar binnen liep, de ander bleef met die kalasjnikov in de deuropening. Ineens werd geschoten en werd zijn vriend geraakt. Die viel naar buiten. Mijn cliënt hoorde buiten weer schoten. Ondertussen werd ook hij beschoten en geraakt in zijn heup of buik. Hij is de scooter gaan halen en met zijn eveneens gewonde vriend gevlucht.”Quincy S. zegt binnen ‘handen omhoog’ te hebben geroepen. Kuijpers: “Niet echt iets dat past bij een liquidatie, maar juist wel bij een incasso.”

Op dat moment rijdt namelijk Youssef El Kahtaoui voorbij samen met een vriend. Ze hebben geen enkele relatie tot datgene wat er in de Tapas Lounge is voorgevallen. Hij is per auto onderweg, en ziet dat er iets aan de hand is. Voor het stoplicht dat kruist met de Bilderdijkstraat stapt hij uit, mogelijk niet meer dan uit pure nieuwgierigheid.

Jamal Machkour schrok zich rot toen gewapende mannen in zijn waterpijpcafé in West een crimineel kwamen zoeken en daarna op straat de onschuldige passant Youssef El Kahtaoui doodschoten. ‘Terwijl de man met het pistool het twee treden lager gelegen souterrain achterin in liep, klonk er een schot.’ Lees hier zijn verhaal over die avond.

De liquidatiepoging waaraan S. meedeed, verliep totaal niet zoals de schutters die hadden gepland. Ze waren doelgericht waterpijpcafé Village binnengelopen op zoek naar een specifiek doelwit. Ze hadden dit doelwit, een man, vlak daarvoor nog aan een bepaald tafeltje zien zitten, maar wisten niet dat hij al weg was. Ondanks geschreeuw en een waarschuwingsschot konden ze hun doelwit niet meer vinden. Vanuit het café werd er vervolgens op de gemaskerde huurmoordenaars geschoten en daarbij werd één van hen geraakt. Een kogel schoot door zijn been en kwam in de deurpost terecht. Al schietend verlieten de schutters toen het waterpijpcafé. El Kahtoui stond op dat moment met zijn auto toevallig bij het stoplicht en stapte uit zonder dat hij wist wat er aan de hand was. Hij werd getroffen door een kogel en raakte dodelijk verwond.

Pas woensdag heeft het Openbaar Ministerie bekend gemaakt dat op 19 januari de 33-jarige Quincy S. is aangehouden. Hij zou een van de schutters zijn geweest bij de dodelijke schietpartij voor de deur van een waterpijpcafé in Amsterdam-West.

Daar raakte op 13 mei 2015 Youssef El Kahtaoui (25) door een rondvliegende kogel dodelijke verwond. Hij was uit zijn auto gekomen toen hij de consternatie bij het waterpijpcafé zag. Daar kwamen rond rond 00.15 gewapende mannen naar buiten die vergeefs op zoek waren geweest naar een persoon die ze wilde liquideren. De kogelregen doorboorde ook de ruiten van een tram. Niemand raakte verder gewond.

Het gaat om Quincy S. Hij was één van de schutters die in de nacht van 12 op 13 mei 2015 iemand anders wilden liquideren in een waterpijpcafé. Dit meldt onder meer de lokale zender AT5 woensdag.

De verdachte is in het huis van bewaring aangehouden. Hij zat daar sinds 2 juni 2017 in voorlopige hechtenis. Samen met vier anderen wordt hij ervan verdacht om om iemand in Almere te liquideren. Bij die aanhouding reden twee verdachten in een gestolen BMW met valse kentekenplaten. Zij droegen dubbele kleding, een muts en handschoenen. Zij hadden bovendien versleutelde telefoons en een wapen bij zich.

Tijdens de schietpartij op 13 mei 2015 is een van de schutters gewond geraakt doordat hij vanuit het waterpijpcafé werd beschoten. Een kogelpunt boorde zich via het lichaam van de schutter in de deurpost van het café. Onderzoek aan de kogel wees uit dat er dna-materiaal van de gewonde schutter op was achtergebleven. Doordat eerder dna-materiaal van de verdachte werd afgenomen in de zaak met betrekking tot de voorbereiding van een liquidatie in Almere, kwam een dna-match tot stand met het materiaal afkomstig van de kogel.

De verdachte heeft tot op heden voor deze nieuwe zaak in beperkingen gezeten. Nu de beperkingen zijn opgeheven, melden politie en OM de aanhouding. Donderdag 15 februari wordt de zaak van de voorkomen liquidatie in Almere pro forma voor de rechtbank behandeld. Dan zal de officier de rechtbank verzoeken beide zaken – de moord in de De Clercqstraat en de voorkomen liquidatie in Almere – in het vervolg samen te behandelen.


Amsterdam at Twitter: