Stegeman blij met comeback: “Heb me geërgerd aan ons spel”

FC Groningen stapte zaterdagavond met een striemend fluitconcert van het veld in het Noordlease Stadion, nadat de mannen van trainer Ernest Faber tegen Heracles Almelo niet verder kwamen dan een teleurstellend 3-3 gelijkspel.

Trainer Ernest Faber voerde voor de klus tegen Heracles Almelo twee wijzigingen door in zijn opstelling ten opzichte van de wedstrijd van de week ervoor tegen Willem II (1-1). De van een blessure herstelde Mimoun Mahi (,,onze beste speler”, aldus Faber) maakte zijn rentree. Dat ging ten koste van Juninho Bacuna, die er met Tom van de Looi een geduchte concurrent bij heeft gekregen op het middenveld. De 18-jarige belofte speelde ook tijdens zijn tweede eredivisiewedstrijd weer sober, maar degelijk.

De achterban van FC Groningen eist al een tijd meer spektakel. Zaterdagavond werd dat zeker geboden tegen Heracles. ,,Alleen wel het verkeerde spektakel’’, stelde trainer Ernest Faber vast na de teleurstellende 3-3 en een fluitconcert.

Pröpper bezorgt Heracles punt met werelddoelpunt

Tom van Weert verdreef op zijn beurt Lars Veldwijk uit de basis. Faber toonde zich afgelopen week niet tevreden over de inzet van Veldwijk. Met Van Weert bleek de trainer een juiste keuze te hebben gemaakt.

De ene 3-3 is de andere niet. Waar het doelpuntrijke gelijkspel tegen PSV half december nog werd gevierd als een overwinning, daar voelde de remise tegen Heracles Almelo als een zware nederlaag voor de spelers van FC Groningen.

De spits beschaamde het vertrouwen niet. Integendeel. Van Weert tekende in de eerste helft voor de openingstreffer en bereidde de 2-1 voor.  Voordat hij de bal na een klein half uur voor het eerst achter Heracles-doelman Bram Castro liet belanden, was FC Groningen onder meer gevaarlijk met twee afstandsschoten van Jesper Drost.

De 27-jarige spits uit Sint-Michielsgestel beloonde in de eerste helft van de wedstrijd tegen Heracles Almelo het vertrouwen dat trainer Ernest Faber in hem stelde. De Brabantse oefenmeester gunde de blonde aanvaller een basisplaats ten koste van Lars Veldwijk. Van Weert gaf de trainer er onder meer de openingstreffer en de voorbereiding van de 2-1 met een fraaie passeeractie op de achterlijn voor terug.

Bij de 1-0 was het ook Drost die met het hoofd Van Weert op maat bediende, waarop de blonde aanvaller vakkundig afrondde. Heracles was in de eerste helft nauwelijks gevaarlijk, maar wist amper vijf minuten toch op gelijke hoogte te komen. Bij een kort genomen vrije trap stapte FC Groningen te laat uit, waarop Jamiro Monteiro binnen kon werken.

De wedstrijd dreigde met de gelijke stand op het scorebord dood te bloeden, totdat er in de slotfase van de eerste helft ineens vuurwerk ontstond voor het doel van de Heraclieden. De aanstichter was opnieuw Van Weert. Een goede actie op de achterlijn van de spits leidde de 2-1 in, die werd gemaakt door Drost.

De rentree van Mahi gaat ten koste van Juninho Bacuna. Jesper Drost neemt zijn positie op ’10’ over. Ritsu Doan (links) en Mahi (rechts) bezetten de flanken. Het piepjonge controlerende duo Tom van de Looi (18) en Ludovit Reis (17) krijgt wederom het vertrouwen. Voorin krijgt Van Weert de voorkeur boven Lars Veldwijk.

 Een minuut later was het de individuele klasse van Mimoun Mahi die FC Groningen zelfs op een 3-1 voorsprong bracht. En perfect doelpunt van de Marokkaans international, die heeft besloten in ieder geval nog een half seizoen bij FC Groningen te blijven.

Een bezoek aan Groningen loopt voor Heracles meestal slecht af. In liefst 76 procent van de ontmoetingen in Stad trok de FC aan het langste eind. Vorig jaar werd het 0-0. De zeven edities daarvoor werden gewonnen. Opvallend: van die zeven keer werd het vier keer 2-1.

FC Groningen leek in een zetel de tweede helft in te gaan, maar wie dat dacht, kwam bedrogen uit. Heracles-trainer John Stegeman bracht met Brandly Kuwas en Paul Gladon vers aanvalsbloed. De thuisclub had er geen antwoord op. Het waren de Almeloers die na rust de lakens uitdeelden.

Drost en Mahi scoorden vlak voor rust in twee minuten twee keer (3-1), maar Vermeij en Pröpper, met een tot voorzet gepromoveerd doelpunt, zorgden ervoor dat de wedstrijd uitdraaide op een deceptie voor de Groningers.

Mahi en Van Weert staan aan de aftrap tegen Heracles Almelo

Van FC Groningen werd in het vijandig strafschopgebied lange tijd niet veel meer vernomen. Dat Heracles Almelo de zaken recht trok, was een logisch gevolg. Het was eerst Kuwas die Vincent Vermeij op maat bediende. De gelijkmaker was een heel bijzondere goal van Robin Propper, die een als voorzet bedoelde bal vanaf 35 meter via de paal binnen slag vliegen. In de slotfase had invaller Lars Veldwijk de avond voor FC Groningen alsnog glans kunnen geven, maar hij was niet attent genoeg. Met het gelijkspel kregen beide ploegen wat ze verdienden.

Video: Heracles Almelo knokt zich naar gelijkspel bij FC Groningen

Sportverslaggever met als aandachtsgebieden onder meer voetbal, basketbal, motorsport en olympische sporten.

FC Groningen heeft nog veertien wedstrijden de kans om er meer van te maken dan tot nu toe. Met 22 punten staat de FC dertiende en bevindt zich in een soort niemandsland. Het verschil met het linkerrijtje bedraagt vijf punten en de marge naar een precaire plaats onderin de Eredivisie is zes punten. De twee gelijke spelen na de winterstop, 1-1 bij Willem II en 3-3 thuis tegen Heracles Almelo helpen in dat kader niet.

Welk cijfer geef jij aan de FC vs Heracles Almelo?

In het eigen NoordLease Stadion had FC Groningen zaterdagavond een uitstekende kans om een concurrent pootje te lichten, maar het lukte niet om een 3-1 voorsprong over de streep te trekken. Heracles had vooraf een punt meer op de ranglijst en dat bleef ook zo, want het werd na de pauze nog 3-3. In een prima fase voor de pauze, waarin de thuisploeg in een kleine twintig minuten drie keer scoorde leek het de wedstrijd stevig in handen te krijgen. Tom van Weert tekende voor de openingstreffer. Na een snelle gelijkmaker van Monteiro waren het Jesper Drost in de 43e minuut en Minoun Mahi op slag van rust die de fans deden juichen. Zo leek een roerige week een positief einde te krijgen, maar de vertrekkende coach Ernest Faber en diens assistent Marcel Groninger, die eveneens zijn biezen moet pakken, zagen een onherkenbare ploeg na de pauze. Coach Stegeman van Heracles Almelo wisselde aanvallend en dat pakte goed uit.  Met name de inbreng van Kuwas bezorgde de Groninger defensie de nodige hoofdbrekens. Kuwas bereidde na ruim een uur de 3-2 voor. Spits Vermeij kon van dichtbij doelman Sergio Padt passeren. De gelijkmaker was het doelpunt van het weekend. Pröpper kreeg de bal twaalf minuten voor tijd aan de zijkant ter hoogte van de zestienmeterlijn. Hij besloot een voorzet te geven, maar zag de bal via de verre paal zo in het doel zeilen. Ondertussen deed FC Groningen bijna niks in de tweede helft. Niemand slaagde er in om de jonge ploeg bij het hand te nemen. Het gevolg was qua uitslag een zouteloos gelijkspel, waar de FC helemaal niks mee opschiet.  Met uitwedstrijden tegen Vitesse en Feyenoord voor de boeg lijkt de kans om het niemandsland snel te verlaten niet groot.


at Twitter: