Waarom Telstar-revelatie Mo Osman niet de opvolger is van Joey Pelupessy

Waarom Telstar-revelatie Mo Osman niet de opvolger is van Joey Pelupessy
Heracles zet Darri uit selectie en strikt Telstar-middenvelder Osman
Mohammed Osman heeft woensdag voor het eerst getraind bij Heracles Almelo. De van Telstar overgekomen middenvelder krijgt bij Heracles Almelo de kans om zich alsnog te bewijzen in de eredivisie, nadat het eerder bij Vitesse niet lukte. 

“Dit is waar ik op hoopte, een mooie volgende stap in mijn carriere bij een middenmoter in de eredivisie”. Osman doorliep de jeugdopleiding bij Vitesse alvorens hij naar Telstar vertrok. Daar maakte hij in de eerste seizoenshelft indruk met zeven treffers en acht assists. “De trainer Mike Snoei heeft me daar het vertrouwen gegeven. Dat was precies wat ik nodig had”, zegt de 24-jarige Syriër die in Almelo gaat spelen met rugnummer 14. 

Pelupessy heeft in 119 wedstrijden vijf keer gescoord en zes assists afgeleverd. Van hem wordt ook niet geacht dat hij belangrijk is met goals en assists. Als aanvoerder zijnde was zijn rol in het team heel anders. Osman was juist bij Telstar belangrijk met zijn concrete aandeel in de score. Hij vond in een half jaar Jupiler League nota bene al zeven keer het doel.

Want vertrouwen kreeg hij daarvoor niet altijd bij Vitesse zegt Osman. “Het was lastig met veel huurlingen die jaarlijks kwamen. Die jongens van Chelsea kregen de voorkeur boven mij.” In totaal speelde Osman niet meer dan vier competitieduels in Arnhem. 

“Wij hebben aan hem ook gevraagd waarom het bij Vitesse niet gelukt is”, zegt algemeen directeur Nico-Jan Hoogma van Heracles Almelo. “Je weet nooit hoe precies hoe dat gaat. Het kan te maken hebben met hoe ze spelen, of dat ze bijvoorbeeld werken met huurlingen. Daarvoor moet je echt in die club zitten. Wij vinden hem in ieder geval een getalenteerde jongen die bij ons de kans verdient om zich door te ontwikkelen.”

Op het middenveld van Heracles kan Osman een interessante aanvulling worden. Maar de vraag is hoe trainer John Stegeman hem in de tweede seizoenshelft gaat gebruiken. En of hij hem al gelijk nodig heeft. Na de zomer zullen zijn kansen in deze situatie aanzienlijk groter zijn.

Helemaal onbekend was Heracles Almelo niet voor Osman, die bijvoorbeeld contact had met oud-speler Robin Gosens. “Hij vertelde me dat het een mooie club is, en was erg positief. Ook jongens als Brahim Darri en Michael Brouwer ken ik uit mijn periode bij Vitesse.”  

Osman is dit seizoen één van de uitblinkers bij Telstar en maakte al zeven treffers in de Jupiler League. De Syrische middenvelder is afkomstig uit de jeugdopleiding van Vitesse, maar kwam niet verder dan vier optredens in het eerste elftal van de club uit Arnhem. Afgelopen zomer tekende hij een eenjarig contract bij Telstar.

Nico-Jan Hoogma wilde door het vertrek van Pelupessy een nieuwe middenvelder halen, maar benadrukt dat Osman niet zijn directe vervanger is. “Het is geen nummer 6, zoals Joey wel was. Mohammed Osman is meer een linkermiddenvelder, of iemand die kort achter de spitsen speelt. Een creatieve middenvelder met een goed schot. Dat heeft hij bewezen bij Telstar”, aldus de algemeen directeur van Heracles Almelo. 

Video: Heracles klaar op transfermarkt: “Hier gaan we het mee doen”

De plek van Pelupessy wordt sinds kort ingevuld door de Duitser Sebastian Jakubiak. “Die maakt nu langzaam zijn speelminuten, en daar zijn we ook tevreden over”, zegt Hoogma. Zijn ontwikkeling was voor Heracles Almelo mede een reden om niet op zoek te gaan naar een verdedigende middenvelder. Ook spelers als Dario van den Buijs, Robin Pröpper en Lerin Duarte zouden op die positie kunnen spelen. 

Heracles haalt ‘indrukwekkende’ Telstar-middenvelder

Darri (23) vertoonde volgens Heracles op de training van dinsdagochtend ontoelaatbaar gedrag en is tot en met de thuiswedstrijd tegen Willem II van zaterdag 10 februari uit de selectie gezet.

Heracles Almelo strikt Mo Osman

Twee dagen later meldt Darri zich weer bij de hoofdmacht van Heracles. “Inhoudelijk doen wij hier verder geen mededelingen over”, zegt algemeen directeur Nico-Jan Hoogma op de site van de Almeloërs.

Door zijn disciplinaire schorsing mist Darri niet alleen de wedstrijd tegen Willem II, maar ook het thuisduel met ADO Den Haag (komende zaterdag) en de ontmoeting met NAC in Breda van volgende week woensdag.

Aanvaller Darri moest door een blessure al een deel van de eerste seizoenshelft aan zich voorbij laten gaan. Hij speelde tot dusver dertien competitieduels, waarin hij niet scoorde. Wel gaf de Amersfoorter vier assists.

Telstar raakt smaakmaker Osman kwijt aan Heracles Almelo

Heracles maakte vrijwel tegelijkertijd bekend dat het middenvelder Osman voor tweeënhalf jaar heeft vastgelegd. De 24-jarige Nederlander komt over van Telstar, waarvoor hij pas een halfjaar speelde.

Osman maakte deel uit van de jeugdopleiding van Vitesse. Hij speelde in Arnhem vier duels in het eerste en stapte afgelopen zomer over naar Telstar. In negentien Jupiler League-duels was hij goed voor zeven treffers.

“Dit had in mijn hoofd toen ik naar Telstar ging. Ik heb de kans gekregen om me te laten zien in de Jupiler League en ben blij met deze mooie transfer”, zegt Osman, die met nummer 14 gaat spelen in Almelo.

Heracles, dat de twaalfde plaats bezet in de Eredivisie, neemt het zaterdag om 20.45 uur in eigen huis op tegen nummer negen ADO Den Haag. 


at Twitter: