Ziyech: Kon doorlopen, maar werd wel geraakt

Terwijl bij PSV de nieuwe zakelijkheid wordt gekoppeld aan een lange serie overwinningen blijft Ajax als voornaamste uitdager moeizaam in het spoor van de koploper. Kluivert leek met zijn vlotte treffer tegen FC Twente de toon te zetten voor een zorgeloze middag, maar de 2-1 zege werd pas laat veiliggesteld.

Opnieuw verkleinde Ajax de kloof met PSV tot zeven punten, maar alleen in de openingsfase toonden de Amsterdammers flair en bravoure. Al na drie minuten werd de defensie van FC Twente uiteen gereten na een fraai drieluik met Kluivert, Neres en Van der Beek. Kluivert had de aanval na een gekraakt schot van Twente opgezet en rondde fraai af: 1-0.

Van der Beek had even later de 2-0 op zijn schoen na een mislukt schot van De Ligt, die na zijn schorsing weer in de basis terugkeerde. Het leek moeilijker om de bal over het doel dan tussen de palen te tikken, maar Van de Beek miste. Op aangeven van Ziyech probeerde Van de Beek het in de achtste minuut met de buitenkant van de rechtervoet, maar Twente-doelman Drommel pareerde het schot.Twente was allang blij dat de schade beperkt bleef, want niet alleen de geschorste coach Gertjan Verbeek zat in de Arena op de tribunes. Ook back Cuevas moest een duel toekijken en de licht geblesseerde smaakmaker Assaidi werd gespaard voor de cruciale confrontatie met Sparta, komende week. Ook Thesker en El Hamdaoui ontbraken vanwege blessures, middenvelder Fredrik Jensen was ziek.

Het avontuur met Ten Hag is volgens Jansen tot nu toe niet wat men ervan had verwacht. ‘Ten Hag, de supporters en de clubleiding hadden zich waarschijnlijk iets anders voorgesteld qua attractiviteit. Het spel moet beter voor een achtervolging. Die achtervolging duurt trouwens al bijna twee jaar. Het is al speelronde 58 dat Ajax niet bovenaan staat in de Eredivisie. De missie is het kampioenschap, anders wordt het het vierde jaar zonder prijs.’

Kwetsbaar Ajax heeft het moeilijk, maar wint wel tegen FC Twente

De trainerswissel in Enschede heeft nog niet tot een revival geleid, want Verbeek won als opvolger van de ontslagen Rene Hake pas een duel. Het rendement van de jongste revolutie in Amsterdam is eveneens ongewis. De eerste helft riep herinneringen op aan de gedenkwaardige bekerwedstrijd eind december in de Grolsch Veste.Niet alleen trainer Marcel Keizer en assistent Hennie Spijkerman moesten vertrekken, nadat Ajax na strafschoppen uit het bekertoernooi was gegooid. Ook Dennis Bergkamp werd als prominent lid van het technische hart van Ajax en bewaker van de Johan Cruijff-doctrine afgerekend op weer een teleurstellend seizoen, waarin de ploeg zich niet eens kwalificeerde voor de groepsfase van de Europa League.

‘Het is wel te vroeg om nu al de balans op te maken en Ten Hag ergens op af te rekenen’, begint Jansen. ‘Feit is wel dat Ajax de tweede seizoenshelft begon met vijf punten achterstand, nu zijn het er dus al zeven.’ Niet alleen qua punten valt het tegen, maar ook het spelbeeld is allesbehalve overtuigend. ‘Zowel Twente als Roda als NAC kon er vrij gemakkelijk tussendoor voetballen, tegen Twente kwam Ajax bij vlagen gewoon goed weg.’

Toch zal Keizer zich hebben afgevraagd hoe het was gelopen als Ziyech in de beslissende serie strafschoppen tegen Twente niet had gefaald. Maar zijn lot was al eerder bepaald. Zijn opvolger Erik ten Hag kreeg onder meer met de Argentijnse linksback Tagliafico wel de gewenste aankopen tijdens de winterstop. Toch zag Ajax de achterstand op PSV oplopen tot zeven punten na een gelijkspel tegen FC Utrecht, de vorige werkgever van Ten Hag.De inhaalrace overtuigt bovendien allerminst, want Ajax oogde ook tegen Twente kwetsbaar. Woensdagavond was Frenkie de Jong schuldig geweest aan een treffer van Roda JC, toen hij ongelukkig uitgleed. Zondag kopieerde de inschuivende libero die actie, maar wist Tighadouini niet te profiteren. Hij schoot recht op op Ajax-doelman Onana af.

Ajax had in de slotfase zelfs een strafschop nodig om de nummer voorlaatste van de ranglijst te verslaan.Bij Ajax hebben ze wel eens kritiek hoe koploper PSV zijn duels wint. Maar de club uit Amsterdam liet zelf ook alleen in de openingsfase zien hoe je tegenstanders van het kaliber FC Twente moet bestrijden.Hoog tempoDe thuisploeg viel toen aan in een hoog tempo en had binnen tien minuten al met 3-0 kunnen voorstaan. Donny van de Beek stelde al na drie minuten Justin Kluivert in staat te scoren (1-0). De middenvelder had even later zelf de hoek voor het uitkiezen maar schoot gehaast over. De volgende doelpoging van Van de Beek werd knap gekeerd door doelman Joël Drommel.Het was zeker niet zo dat FC Twente zich al voor het eerste fluitsignaal gewonnen gaf. Bij de club uit Enschede zijn ze al wel een tijdje met het hoofd bij komende zondag als hekkensluiter Sparta op bezoek komt. De licht geblesseerde Oussama Assaidi had misschien wel kunnen spelen maar bleef aan de kant, net als de grieperige Fredrik Jensen en gekwetste Stefan Thesker en Mounir El Hamdaoui. De geschorste trainer Gertjan Verbeek en verdediger Christian Cuevas moesten vanaf de tribune toekijken.GehavendHoe gehavend FC Twente ook was, de nummer voorlaatst van de ranglijst bleef na de openingsfase vrij eenvoudig overeind en kreeg ook kansen op de gelijkmaker. Na ruim een uur besloot Ajax-trainer Erik ten Hag in te grijpen. Hij bracht de rechtsback Rasmus Kristensen en dirigeerde Frenkie de Jong naar het middenveld en Hakim Zyech richting de positie rechts voorin. Joël Veltman verhuisde naar het centrum van de defensie. Uitgerekend hij verloor een duel van Tom Boere, waardoor Adnane Tighadouini gelijk kon maken. Nauwelijks vijf minuten later benutte Lasse Schöne alweer een strafschop voor Ajax na een lichte overtreding op Hakim Ziyech.

Met zijn dribbels oogde Tighadouini dreigend, met zijn treffer deed hij zelfs vormgever Assaidi even vergeten. De gelijkmaker kwam niet eens onverwacht, nadat Ajax-coach Ten Hag zijn strategie had aangepast. Hij bracht Kristensen als rechtsback, waardoor De Jong naar het middenveld opschoof. Veltman verruilde de backpositie voor de rol van centrale verdediger, maar hij liep na een uittrap van keeper Drommel prompt onder de bal door. De aanvoerder van Ajax verloor het duel met Twente-spits Boere, die Tighadouini op maat bediende: 1-1.

Ziyech fungeerde in het aangepaste concept van Ten Hag als een ‘valse’ rechtsbuiten, maar ook tegen FC Twente riep de regisseur van Ajax ergernis op met zijn vaak slordige spel. Je moet het de geniale artiest vergeven, want met één actie kan Ziyech het verschil maken. Hij werd bij zijn dribbel licht getoucheerd door Twente-verdediger Bijen, waarna arbiter Gözübüyük Ajax een strafschop toekende. Schöne schoot koeltjes raak (2-1) en prompt hoorde Ziyech zijn naam door de Johan Cruijff Arena schallen, alsof de Ajax-fans het fluitconcert van vorige week tijdens het duel met NAC wilden compenseren. Ook een andere, vaak verguisde Ajacied mocht zijn opwachting maken in de slotfase. Younes, die zijn transfer naar Napoli tijdens de winterstop wegens privéomstandigheden blokkeerde, verving Kluivert.Het was echter typerend voor de grilligheid van Ajax dat Twente zich opnieuw kon oprichten en de 2-1 zege bibberend over de finishlijn werd gebracht.

Twente gaat nog een aanvaller in het veld brengen, in de hoop het tij te kunnen keren. Luciano Slagveer loopt warm, terwijl Adam Maher vanuit een vrije trap het Onana nog moeilijk maakt. Gelukkig weet die te bal te stoppen.

Er kan weinig vertrouwen zijn dat Ajax de spanning nog kan terugbrengen. Ook onder de nieuwe trainer Ten Hag valt de ploeg uiteen.


at Twitter: