Tranen met tuiten bij zus Van Kerkhof

“Ik ben niet blij met deze beslissing, ik vind niet dat ik dit verdiend heb”, aldus St Gelais. De 27-jarige Canadese won acht jaar geleden in Vancouver olympisch zilver op de 500 meter en was in Pyeongchang een belangrijke outsider voor eremetaal.

In de eerste bocht van de kwartfinale ging Van Kerkhof onderuit na contact met St. Gelais. Er volgde een herstart en de Canadese werd uitgesloten van verdere deelname.

Yara van Kerkhof leek eerder vandaag in die halve finale aanvankelijk kansloos, maar maakte dankbaar gebruik van een valpartij van de Chinese Qu Chunyu. Van Kerkhof ging aan de binnenkant vervolgens de ongenaakbaar geachte Elise Christie (GB) en Kim Boutin voorbij. ,,Die halve finale was op dat moment de belangrijkste race van mijn leven”, stelde ze. ,,Dat zou bepalen of ik een medaille kon winnen of niet.”

St. Gelais snapte niet waarom de jury haar strafte voor de val van Van Kerkhof. “Ik reed voor dat meisje en zij ging onderuit. Maar ik kreeg de straf, dat heb ik nooit eerder gezien in het shorttrack.”

Van Kerkhof eindigde als derde in de A-finale. Dat leverde haar brons op. Minuten later werd het nog mooier voor de inwoner van Heerenveen. De winnares van de zilveren medaille, Choi Minjeong, werd gediskwalificeerd. Daarom ging de zilveren plak naar Van Kerkhof. Het goud was voor Fontana. Boutin kreeg het brons omgehangen na de diskwalificatie van Choi.
Video: Van Kerkhof ook na huldiging nog beduusd van ‘dag waarop alles klopt’

Volgens St. Gelais gebeurde er niets onreglementairs. “De start is altijd agressief, iedereen knokt voor zijn plek. Iedereen wil meteen bij de eerste twee komen, op de een of andere manier ben ik daarvoor bestraft”, zei de Canadese.

Van Kerkhof nam het in de finale op tegen Elise Christie, de Zuid-Koreaanse Choi Min-jeong, de Italiaanse Arianna Fontana en Kim Boutin. Christie, de titelfavoriete, eindigde als laatste in de A-finale.

“Het is normaal dat er een herstart komt als iemand meteen valt. Ik dacht dat we opnieuw zouden beginnen, maar opeens besliste de jury iets anders en hoorde ik dat ik weg moest.”

Kim Boutin moet maar even met Sjinkie Knegt babbelen. De Canadese shorttrackster, die dinsdag brons pakte in de finale van de 500 meter, wordt door Zuid-Koreaanse fans belaagd op social media.

Van Kerkhof overleefde de kwartfinales door tweede te worden van de drie overgebleven shorttrackers. In de halve eindstrijd en in de finale wist de 27-jarige Zoetermeerse het duw- en trekwerk en de valpartijen te ontwijken waardoor ze uiteindelijk zilver won. Ze is daarmee de eerste Nederlandse vrouw met een olympische medaille in het shorttrack.

Shorttrack is een super populaire sport in Zuid-Korea. De passie voor de sport heeft echter ook een negatief kantje: het thuispubliek kan maar moeilijk verkroppen dat de Canadese Kim Boutin de bronzen medaille afsnoepte van de Zuid-Koreaanse Choi Minjeong.


at Twitter: