Evers Staat Op in Pyeongchang

Evers Staat Op in Pyeongchang
Evers Staat Op in Pyeongchang
Edwin Evers en zijn sidekicks Rick Romijn, Niels van Baarlen en Jelte van der Goot vertrekken vrijdag. Ze missen daarmee de openingsceremonie en de eerste schaatsdag in Gangneung, waar Ireen Wüst haar olympische titel verdedigt op de 3000 meter. “Dan zitten we in het vliegtuig, het is niet anders”, zegt Evers, die ter voorbereiding op zijn radio-uitzendingen de meeste wedstrijden wil bezoeken.

De ochtendshow Evers Staat Op in Pyeongchang komt vanaf maandag twee twee weken lang live uit Zuid-Korea. “Slechts twee wedstrijden zijn tijdens ons programma. De rest is ‘s avonds. We krijgen alle gelegenheid om de wedstrijden te zien”, zegt de sportliefhebber. “Het is uniek om bij de wedstrijden te kunnen zijn en die kans pak ik aan. Zeker als ik sporters in de studio ontvang, praat het wat gemakkelijker als ik er zelf bij ben geweest.”

Evers ontvangt topsporters en artiesten in de radioshow. “Dat bereiden we niet voor. We regelen het ter plekke en dat gaat daar vanzelf. We hebben in al die jaren goede contacten opgebouwd. In de afgelopen weken hebben we ook al veel sporters in de uitzending gehad. De meeste organisatie zit in de reis zelf en dat is strak geregeld. Vier technici zijn ons al vooruit gereisd om de studio op te bouwen. We gaan dit jaar met een ploeg van achttien mensen. Dat is een heel verschil met Sydney, toen het er iets provisorischer aan toe ging en we nog geen visual radio hadden en niet zoveel online deden als nu.”

De mobiele studio van Edwin Evers staat tijdelijk in het Holland Heineken House. “Maar ik zal niet elke avond hossend in het Hollandhuis te vinden zijn zoal ik vroeger deed. Het is er leuk, maar we hebben de volgende dag ook uitzending.”

Het tijdsverschil van acht uur met Zuid-Korea is een groot voordeel. Hoewel Evers eraan gewend is dat zijn wekker om vier uur ‘s nachts gaat, is hij in Zuid-Korea pas om twee uur ‘s middags ‘on air’, zodat hij in Nederland op het vertrouwde tijdstip (vanaf 06.00 uur) is te horen. “Het kost me altijd veel moeite om in een ander ritme te komen.”

Evers is beducht voor het norovirus in Pyeongchang. “Ik neem voor de zekerheid maar een pakje norit mee in toilettas”, grapt hij. “Maar het kan beter mij overkomen dan een sporter.”

Hij heeft een goed gevoel over de Nederlandse medaillekansen. “De sporters lijken net op tijd in vorm. Ik heb het gevoel dat het net op tijd goed komt. Ik verwacht daarom flink wat medailles, ook bij shorttrack. Het zou leuk zijn als Nederland voor wat verrassingen kan zorgen in andere sporten dan het schaatsen, bij het skeleton of snowboarden bijvoorbeeld.”

Video: ‘Alles wat oranje is moet goud blinken’

Luisteraars kunnen al een aantal jaar de sfeer van de Olympische Spelen op de radiozender proeven. Sinds de Spelen in Sydney in 2000 is Edwin Evers elk jaar van de partij. Het zijn daarmee al de tiende Spelen voor Evers!  Hij vertrekt dit jaar niet alleen naar het spektakel. Ook Rick Romijn, Niels van Baarlen, Jelte van der Goot en cabaretiers Viggo Waas en Peter Heerschop volgen de sporters van dichtbij.

Op het moment van de openingsceremonie zaten de dj’s nog in het vliegtuig. “Het is niet anders,” zegt Evers tegen RTL Boulevard. Als sportliefhebber probeert hij om zoveel mogelijk wedstrijden te zien. “Het is uniek om bij de wedstrijden te kunnen zijn en die kans pak ik aan. Zeker als ik sporters in de studio ontvang, praat het wat gemakkelijker als ik er zelf bij ben geweest.” De kans is groot dat hij de gouden plakken dus van dichtbij te zien krijgt; topsporters en medaillewinnaars en hun coaches zullen namelijk in het Holland Heineken House aanschuiven.

Naast sporters komen ook artiesten als André Hazes, VanVelzen en DI-RECT een feestje vieren. Of die in het Nederlands zingen is nog maar de vraag. Op de zender is namelijk iedere ochtend een Nederlands nummer in het Koreaans te horen, waarna luisteraars moeten proberen de hit te raden. Vroeg opstaan is er niet helemaal bij: het programma begint in Zuid-Korea pas om twee uur ’s middags om in Nederland ‘s ochtends uitgezonden te worden. Het programma ‘Evers Staat Op in Pyeongchang’ wordt vanaf maandag 12 februari dagelijks uitgezonden tussen 06:00 en 10:00 uur.

Lees ook: Vlaggende sporters, speechende bobo’s en veel spektakel bij de openingsceremonie in Pyeongchang

Klik hier om je aan te melden voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks tv-nieuws, kijktips exclusieve winacties in je mailbox.


at Twitter: