‘Lekker ventje’ Kostas Tsimikas heeft dromen bij Willem II: ‘Carrière als Marcelo’

\'Lekker ventje\' Kostas Tsimikas heeft dromen bij Willem II: \'Carrière als Marcelo\'
\’Lekker ventje\’ Kostas Tsimikas heeft dromen bij Willem II: \’Carrière als Marcelo\’
TILBURG – Uit het niets kwam er in de zomer bijzonder transfernieuws van Willem II. De Tilburgse club maakte bekend de Griek Kostas Tsimikas te huren van Olympiakos Piraeus. De jonge verdediger is sinds zijn komst een vaste waarde in de ploeg van trainer Erwin van de Looi. Wie is die Griek die de linkerflank van de Tricolores sinds de zomer bestrijkt?

“Kostas is buiten het veld een hele open en spontane jongen. Vrolijk, veel lachen en met veel energie”, zegt Van de Looi over de 21-jarige vleugelverdediger. “Het is een lekker ventje om in de groep te hebben. En in het veld is het ook een heerlijke speler. Hij neemt veel initiatief, wil veel aanvallen. Dat past bij de speelwijze die we graag willen zien.”

Tsimikas kan zich wel vinden in die woorden van zijn trainer. “Ik maak veel grapjes. Ik houd van lachen, dat is het beste gevoel dat er is.” Die grapjes maakt hij wel in het Engels, want de Nederlandse taal is nog lastig. “Ik heb hier een leraar gehad, zo heb ik wat voetbalwoorden geleerd. Maar Nederlands is moeilijk. Maar alle spelers spreken Engels. En dat heb ik goed leren spreken in Denemarken.”

‘Man geworden’In Denemarken speelde Tsimikas op huurbasis voor Esbjerg fB. Met die club degradeerde hij naar het tweede niveau. “Die degradatie is het ergste gevoel dat ik heb gehad. Maar ik heb daar van geleerd. Het is daar ook ander voetbal, meer fysiek. Dat heeft me geholpen om meer man te worden. Ik ben sterker geworden en heb tactisch veel geleerd. Ik ben daar echt beter geworden.”

De Deense strijd tegen degradatie gebruikt hij niet bij Willem II, hij wil daar Tilburg niet aan denken. “Ik hoop dat we meer wedstrijden gaan winnen om hoger op de ranglijst te komen.”

Jonge spelerDe stap naar Willem II is voor Tsimikas een bewuste geweest. “Ik heb gelezen dat het een grote club is, met een mooie geschiedenis. Ik houd van het Nederlandse voetbal, de manier van spelen. Ik denk dat Willem II voor mij een goede club is om te spelen.”

De Tilburgse club is ook goed omdat hij hier als jonge speler veel speeltijd krijgt. “Als je goed bent, kun je spelen. Leeftijd maakt dan niet uit.” In Griekenland is dat anders. “Daar zetten ze jonge spelers niet snel in het elftal. Ik heb geen idee waarom. Het is niet hetzelfde als in Nederland.”

Het is nog niet duidelijk waar hij volgend jaar speelt, een terugkeer naar Griekenland is niet uitgesloten. “Ik heb nog niet met de club gesproken. Eerst wil ik hier mijn best doen, pas na het seizoen denk ik aan mijn toekomst.”

Toch droomt hij van een mooie toekomst. Als Grieks jeugdinternational hoopt hij ooit voor het ‘grote Griekenland’ te spelen, daarnaast heeft hij wel een carrièredroom. “De beste linksback is Marcelo van Real Madrid. Ik geniet van de manier waarop hij speelt. Hij is een technische speler. Ik wil de carrière hebben die hij heeft, dat zou toch geweldig zijn.”

LinksbuitenTien jaar geleden droomde Tsimikas overigens nog niet van een carrière als linksback in Europa. “Ik heb vijf of zes jaar linksbuiten gespeeld. Toen ik bij Olympiakos kwam hebben ze gezegd: hij moet linksback spelen. Ik was goed, maar kon echt carrière maken als linksback. Maar aanvallen blijf ik het leukste vinden om te doen. Wat dat betreft ben ik een typische back, die zijn nu allemaal hetzelfde. In 2018 wil elk team een links- en rechtsback die zowel verdedigend als aanvallend goed is.”

Van de Looi is lovend over de vleugelverdediger. “Ik denk dat hij veel potentie heeft. Natuurlijk zijn er ook dingen die hij moet verbeteren, die hij moet leren. Maar dat heeft ook met ervaring te maken. Hij moet heel veel wedstrijden spelen, daarom is het goed dat hij hier nu speelt.

Op de hoogte blijven van het nieuws in Brabant? Meld je aan voor de dagelijkse nieuwsbrief!

27 januari 2018 – Kostas Tsimikas wordt dit seizoen door Willem II gehuurd van Olympiakos en maakt gretig gebruik van de linksback. Buiten het bezoek aan VVV-Venlo (3-3) stond de 21-jarige Griek tot dusver elke officiële wedstrijd van de Tilburgers in de basisopstelling.Zijn keuze voor Willem II was bewust. “Ik houd van het Nederlandse voetbal, de manier van spelen. Ik denk dat Willem II voor mij een goede club is om te spelen”, zo vertelt hij tegen Omroep Brabant. “Als je goed bent, kun je spelen. Leeftijd maakt dan niet uit. In Griekenland is dat anders. Daar zetten ze jonge spelers niet snel in het elftal. Ik heb geen idee waarom. Het is niet hetzelfde als in Nederland.”Hoewel hij nog niet met Olympiakos heeft gesproken over wat er volgend seizoen met hem gaat gebeuren, zijn zijn ambities duidelijk. “De beste linksback is Marcelo van Real Madrid. Ik geniet van de manier waarop hij speelt. Hij is een technische speler. Ik wil de carrière hebben die hij heeft, dat zou toch geweldig zijn.”Waar Marcelo voornamelijk prijzen wint, leerde Tsimikas vroeg in zijn carrière bij het Deense Esbjerg fB al wat het is om te degraderen. “Die degradatie is het ergste gevoel dat ik heb gehad. Maar ik heb daar van geleerd. Het is daar ook ander voetbal, meer fysiek. Dat heeft me geholpen om meer man te worden. Ik ben sterker geworden en heb tactisch veel geleerd. Ik ben daar echt beter geworden.”


at Twitter: