Lindsey Vonn in topvorm naar Winterspelen

Lindsey Vonn in topvorm naar Winterspelen
Vonn wint in Garmisch-Partenkirchen
Een week voor de start van de Olympische Spelen in Pyeongchang heeft Lindsey Vonn aangetoond dat ze in topvorm verkeert. De Amerikaanse skiester schreef zondag ook de tweede afdaling van het wereldbekerweekeinde in Garmisch-Partenkirchen op haar naam. Net als een dag eerder bleef Vonn de Italiaanse Sofia Goggia net voor op de Kandahar-piste.

Zaterdag was het verschil slechts 0,02 seconde, bij de tweede afdaling van het weekeinde had Vonn een marge van 0,11 op de 25-jarige Italiaanse. Tina Weirather uit Liechtenstein eindigde als derde, slechts één honderdste achter Goggia.

Lindsey Vonn heeft de afdaling in Garmisch-Partenkirchen op haar naam geschreven. De 33-jarige Amerikaanse skiester bleef Sofia Goggia uit Italië nipt voor (0,02) op de Kandahar-piste. De Zwitserse Cornelia Hütter moest genoegen nemen met brons tijdens de voorlaatste wereldbekerwedstrijd voor de Winterspelen in Pyeongchang.

Vonn vierde in Garmisch-Partenkirchen wereldbekerzege nummer 80 én 81. De Amerikaanse skidiva is nu nog maar vijf overwinningen verwijderd van het record van de Zweed Ingemar Stenmark, de succesvolste skiër aller tijden met 86 wereldbekerzeges. Vonn miste de vorige Winterspelen in Sotsji vanwege een zware knieblessure.

Met haar 1:12.84 bleef Vonn met twee honderdsten nog net de Italiaanse Sofia Goggia voor, de Oostenrijkse Cornelia Hütter was derde. Vonn stelt haar eigen records nog wat scherper: het was haar 41e wereldbekerzege in de afdaling, haar tachtigste in totaal. Op haar 33e komt de Amerikaanse ook steeds dichter bij het record van mannen en vrouwen samen. De Zweed Ingemar Stenmark boekte 86 wereldbekerzeges.

De snelheidskoningin Lindsey Vonn heeft zondag in Garmisch-Partenkirchen voor de tweede maal in evenveel dagen de afdaling achter haar naam geschreven. Het was de laatste WK-afdaling voor de start van de Oympische Winterspelen in Pyeongchang (9-25 februari).

Vonn vierde haar tachtigste zege in de wereldbeker en haar derde op rij in Garmisch-Partenkirchen. Ze is nog maar zes overwinningen verwijderd van het record van de Zweed Ingmar Stenmark, de succesvolste skiër aller tijden.

De Amerikaanse skiester, grote kanshebber op olympisch goud op de afdaling, klokte bij haar 81e WK-winst af op 1:37.92. Vonn komt zo tot op vijf afdalingen van het wereldrecord van de Zweedse legende Ingemar Stenmark, die 86 keer succesvol was.

Net als de dag voordien eindigde de Italiaanse Sofia Goggia als tweede, met een achterstand van 11/100. De Liechtensteinse Tina Weirather (12/100) vervolledigde het podium.

“Ik had beter kunnen doen,” zei Vonn na de wedstrijd. “Ik wilde niet alles op het spel zetten nu, vlak voor de Olympische Winterspelen. Begrijp me niet verkeerd, ik heb wel degelijk agressief geskied. Maar ik heb nog niet al mijn kaarten op tafel gelegd. Ik heb nog enkele troeven die ik bewaar voor de Olympische Spelen.”

De Amerikaanse, die al viermaal succesvol was op de moeilijke ‘Kandahar’-afdaling van Partenkirchen, is momenteel tweede in het wereldbekerklassement. Ze laat enkel Sofia Goggia voor zich, die 23 punten voorsprong heeft. De finale wordt in maart in Are geskied.


at Twitter: