Lindsey Vonn wint voor de 79e keer een wereldbekerwedstrijd en ruikt record

Lindsey Vonn heeft zaterdag de Wereldbeker afdaling in het Italiaanse Cortina d’Ampezzo op haar naam geschreven. Voor de Amerikaanse was het, op haar lievelingspiste, al haar 79e Wereldbekerzege.

De 33-jarige Vonn klokte een tijd van 1:36.48 en bleef daarmee de Liechtensteinse Tina Weirather (+0.92) en haar landgenote Jacqueline Wiles (+0.98) voor. Thuisskiester Sofia Goggia, de winnares van de afdaling van vrijdag, viel na een sprong. Het is voor Vonn al haar twaalfde zege in Cortina d’Ampezzo, haar tweede dit jaar na de Super-G in Val d’Isère. Met haar 79e WB-zege komt Vonn dichter bij het record van de Zweed Ingemar Stenmark, die 86 Wereldbekeroverwinningen op zijn naam schreef.

Het is voor Vonn al haar twaalfde zege in Cortina d’Ampezzo en haar tweede dit jaar na de Super-G in Val d’Isère. Sofia Goggia, de winnares van de afdaling van vrijdag, kwam voor eigen publiek ten val.

In de algemene Wereldbekerstand blijft de Amerikaanse Mikaela Shiffrin, die zaterdag zevende werd, comfortabel aan kop met 1477 punten. Ze telt 907 eenheden voorsprong op Goggia. De Italiaanse blijft aan kop in de Wereldbekerstand afdaling. Vonn komt in die rangschikking terug tot op de vijfde plaats, op 63 punten van Goggia. Zondag vindt er in het skistation in de Dolomieten nog een Super-G plaats.

De Amerikaanse Julia Mancuso zet vrijdag na afloop van de Wereldbekerwedstrijd bij de vrouwen in het Italiaanse Cortina d’Ampezzo een punt achter haar carrière, zo maakte ze zelf bekend. Tijdens de Winterspelen van begin komende maand in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang zal ze aan de slag zijn als televisiecommentator.

Twee Amerikaanse skiesters flankeerden Goggia op het podium en dat waren niet de minsten. Lindsey Vonn, winnares van 78 wereldbekerwedstrijden, noteerde de tweede tijd. Ze maakte een paar foutjes in het onderste deel van de verraderlijke helling en was op de streep 0,47 seconde langzamer dan Goggia.

Mijlpaal lonkt voor Vonn na wereldbekerzege op afdaling

“Ik heb een helse strijd moeten leveren om te genezen van mijn heupblessure. De laatste drie jaar heb ik er alles aan gedaan om terug te keren op het hoogste niveau en me te kwalificeren voor mijn vijfde Spelen, maar dat zal dus niet lukken”, vertelde ze in een persmededeling.

Mikaela Shiffrin zette de derde tijd neer en zij verstevigde de leiding in het algemene wereldbekerklassement. Shiffrin kan deze winter met de besten mee op alle disciplines en lijkt op de komende Winterspelen in Pyeongchang een gooi te willen doen naar vijf gouden plakken.

De 33-jarige Mancuso won op de Winterspelen van 2006 in Turijn goud op de reuzenslalom. Daarnaast won ze nog drie olympische medailles en vijf WK-plakken. In Cortina veroverde ze in het begin van haar carrière haar eerste Wereldbekerpodium.

Haar landgenote Sofia Goggia won haar tweede WB-afdaling op rij. Ze was zondag ook al de beste in de afdaling van Bad Kleinkirchheim. Twee Amerikaanse skiesters flankeerden Goggia in Cortina op het podium en dat waren niet de minsten. Lindsey Vonn, winnares van 78 wereldbekerwedstrijden, noteerde de tweede tijd. Ze maakte een paar foutjes in het onderste deel van de verraderlijke helling en was op de streep 0,47 seconde langzamer dan Goggia. Mikaela Shiffrin zette de derde tijd neer en verstevigde haar leidersplaats in het algemene WB-klassement. Shiffrin kan deze winter met de besten mee op alle disciplines en lijkt op de komende Winterspelen in Pyeongchang een gooi te willen doen naar vijf gouden plakken.


at Twitter: