Vonn en Shiffrin blikvangers in olympisch skiteam VS

Vonn en Shiffrin blikvangers in olympisch skiteam VS
Vonn en Shiffrin blikvangers in olympisch skiteam VS
De Verenigde Staten reizen met een indrukwekkende selectie van dertien skiërs en negen skiesters af naar het Zuid-Koreaanse Pyeongchang, waar over iets meer dan twee weken de Olympische Winterspelen (9-25 februari) van start gaan, zo maakte de Amerikaanse federatie donderdag bekend.

Lindsey Vonn, Mikaela Shiffrin en Ted Ligety zijn de opvallendste namen in de 22-koppige selectie, die aangevoerd wordt door Patrick Riml. Hij koos voor een mix tussen veteranen en jonge atleten.

De 33-jarige Vonn moest vier jaar geleden door een blessure de Spelen in Sotsji missen en kijkt reikhalzend uit naar de start van de competitie. Het worden haar vierde Spelen. Acht jaar geleden pakte ze in Vancouver goud in de afdaling en brons in de super-G. Met de 22-jarige Mikaela Shiffrin staat haar troonopvolgster reeds geruime tijd klaar. In Sotsji was ze goed voor olympisch goud op de slalom.

De eveneens 33-jarige Ted Ligety is tweevoudig olympisch kampioen: hij won de reuzenslalom in 2014 en de combiné in Turijn in 2006, twaalf jaar geleden dus.

Naast deze drie toppers bestaat de Amerikaanse selectie ook uit Bryce Bennett, Thomas Biesemeyer, David Chodounsky, Ryan Cochran-Siegle, Mark Engel, Tommy Ford, Jared Goldberg, Tim Jitloff, Nolan Kasper, Wiley Maple, Steven Nyman en Andrew Weibrecht bij de mannen. Bij de vrouwen gaat het om Stacey Cook, Breezy Johnson, Megan McJames, Alice Mckennis, Laurenne Ross, Resi Stiegler en Jacqueline Wiles.

De Verenigde Staten sturen een sterke ploeg van in totaal 22 skiërs naar de Olympische Spelen in Pyeongchang, met Lindsey Vonn en Mikaela Shiffrin als de grote blikvangers. ,,Ik kan niet wachten tot mijn vierde Spelen beginnen. Sinds 2014 kijk ik hier al naar uit”, zegt Vonn, die vier jaar geleden in Sotsji ontbrak vanwege een blessure.

Voor de 33-jarige Amerikaanse, die in Vancouver 2010 goud won op de afdaling, worden het waarschijnlijk haar laatste Winterspelen. Shiffrin staat te popelen om het stokje over te nemen van de meest succesvolle skiester ooit. ,,De Spelen voelen voor mij als de kers op de taart na een prachtig seizoen”, aldus de 22-jarige skiester, die in Sotsji al goud veroverde op de slalom en op het punt staat voor het tweede jaar op rij het algemene wereldbekerklassement te winnen.

Bij de mannen is tweevoudig olympisch kampioen Ted Ligety er weer bij. De specialist op de reuzenslalom kwam de afgelopen twee jaar amper in actie vanwege zware blessures, maar is inmiddels weer topfit. Ligety (33) hoopt zijn olympische titel op de reuzenslalom te kunnen prolongeren.


at Twitter: