Rutte geschokt door overlijden Lubbers

Voormalig minister-president Ruud Lubbers groeide uit tot een internationaal gerespecteerd staatsman, de machtigste en langstzittende Nederlandse minister-president van de twintigste eeuw.

Bij het samenstellen van het kabinet-Den Uyl in het voorjaar van 1973 vroeg PvdA-formateur Jaap Burger aan D66-leider Hans van Mierlo: “Ken jij misschien een beetje progressieve KVP’er voor de post Economische Zaken?” Van Mierlo hoefde niet na te denken.Een paar jaar eerder had hij in Rotterdam een jonge katholieke ondernemer ontmoet die indruk op hem had gemaakt. “Ruud Lubbers,” zei hij. “Nooit van gehoord,” bromde Burger. Hij schreef de naam op en belde de toenmalige KVP-fractieleider Frans Andriessen.

CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom noemt Lubbers een groot premier en benadrukt dat hij de langstzittende minister-president was die Nederland heeft gehad. ‘Een bijzondere politicus, die werelden met elkaar verbond. Een ondernemer in de politiek, idealistisch en pragmatisch, intellectueel en hands-on, katholiek in de polder, altijd bereid om even met je mee te denken. Het CDA is Ruud Lubbers heel dankbaar voor alles wat hij ons land en voor onze partij betekend heeft. We zijn heel verdrietig om zijn overlijden en zullen hem zeer missen.’
Video: RUUD LUBBERS: De langstzittende premier van Nederland is overleden

Ruud Lubbers was de grondlegger van het CDA als grote middenpartij. ,,Syn komst wie in befrijding’’, zegt oud-Tweede-Kamerlid Sytze Faber (81).

Voor Lubbers aantreedt als premier, kent Nederland hem als minister van Economische Zaken in het kabinet-Den Uyl (1973-1977). Lubbers is dan nog maar 34 jaar. Daarna gaat hij aan de slag als vicefractievoorzitter en snel daarna als fractievoorzitter. De in Rotterdam geboren Lubbers staat bekend vanwege zijn wollig taalgebruik; in de wandelgangen “Lubberiaans” genoemd. Niemand verwacht dat hij het lang uit zal houden als premier, maar hij blijkt als regeringsleider een meester te zijn in het bedenken van compromissen. Op alle terreinen. Dus ook van de ethiek. Onder zijn toedoen komt er bijvoorbeeld een regeling voor euthanasie tot stand. De strafbaarheid blijft, dus kan zijn partij, het CDA, tevreden zijn, maar er komen wel enkele uitzonderingen op de strafbaarheid, waardoor de euthanasiepraktijk kan voortwoekeren.

De gereformeerde Faber gold als dissident in de toenmalige CDA-fractie. Hij stemde tien keer in tegen het fractiestandpunt. Voor Ruud Lubbers was dat nooit een probleem. Ze bleven latente bondgenoten. ,,It wie in man fan ‘leven en laten leven’. Mar hy hie dúdlik foar eagen wat er woe. Hy koe ferrekte handich operearje.’’

Lubbers bewierookt als premier, later omstreden

U kunt met deze registratie elke maand 6 plus artikelen lezen. We wensen u veel leesplezier.

U heeft de limiet van 6 plusartikelen voor deze maand bereikt. Op de eerste dag van de volgende maand vullen we het tegoed weer aan. Of neem een abonnement voor onbeperkte toegang.

Video: Premier Rutte geschokt door dood oud-premier Lubbe – RTL NIEUWS

at Twitter: