Filmpjes! Tunahan Kuzu veegt de vloer aan met incompetente Mark Rutte …

Filmpjes! Tunahan Kuzu veegt de vloer aan met incompetente Mark Rutte ...
Filmpjes! Tunahan Kuzu veegt de vloer aan met incompetente Mark Rutte, nepnieuwsverspreider Halbe Zijlstra én …
Drie Russische Nederlanders hebben aangifte gedaan tegen Alexander Pechtold. Ze voelen zich gediscrimineerd door de D66-leider.

De D66-fractievoorzitter zei tegen journalisten van de NOS dat hij ‘de eerste Rus nog moet tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet’ als reactie op de commotie van de uitspraken van Halbe Zijlstra.

Binnenland Rus boos op 'racist' Pechtold, doet aangifte. Redactie 13 februari 2018 – 10:44 Nederland aangifteland, zodra u een afwijkende mening hebt stapt u naar de politie. Die mening mag over vanalles gaan, zoals de hot items racisme en discriminatie. Niet dat de politie tijd heeft voor uw zinloze aangiftes, bijna 56 procent belandt namelijk gewoon in de papierversnipperaar.

Dat is een aantal Russen in het verkeerde keelgat geschoten. Ze vinden dat de D66’er met die uitspraak discrimineert en alle Russen over een kam scheert. ‘Ik voel me hierdoor belemmerd in mijn dagelijks leven. Ik ben onderwijzeres op de Don Sartoschool, een hele multiculturele school. Ik houd mijn leerlingen daar dagelijks voor respect te hebben voor anderen. Zo’n uitspraak maakt me ongeloofwaardig’, zegt een van de Russische Nederlanders die aangifte doet tegen het AD.

Best ironisch, D66-leider Alexander ‘Penthouse’ Pechtold heeft vaak het hoogste woord als het gaat om anderen betichten van racisme en discriminatie. Nu is hij zelf de kop van jut geworden naar aanleiding van zijn reactie op ‘de verspreking’ van Halbe Zijlstra over zijn zogenaamde ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin.

Of er vervolging komt voor Pechtold moet het Openbaar ministerie beslissen. De politicus heeft nog niet gereageerd op zijn uitspraken.

“Ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet”, zo sprak Pechtold. Deze uitlating is pure discriminatie en scheert alle Russen over een kam, zo is een Tilburgse Rus van mening. Hij heeft aangifte gedaan tegen Pechtold.

Een Tilburger met Russische wortels (34) heeft aangifte gedaan tegen D66-leider Alexander Pechtold. De reactie van Pechtold op de affaire rond minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra (‘ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zelf zijn fouten rechtzet’) is kwetsend en discriminerend, vindt de Rus.

Website GeenStijl beschikt over de aangifte en citeert daaruit: ‘Minister Halbe Zijlstra (VVD, Buitenlandse Zaken) kwam maandag in het nieuws omdat hij heeft gelogen over een ontmoeting met Poetin. D66-leider Pechtold reageerde daarop in het nieuws door te zeggen: “ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet.” Ik, zoon van een Russische moeder, voel mij hierdoor gediscrimineerd. Pechtold scheert alle Russen over een kam, wat in mijn ogen pure discriminatie is.’

Volgens Elsevier Weekblad René van Rijckevorsel: Sneue Halbe Zijlstra kan eer beter aan zichzelf houden

De reactie van Pechtold is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Toen de D66-leider maandag werd gevraagd naar een reactie op het schandaal rond Halbe Zijlstra, sprak hij zijn steun uit voor zijn coalitiegenoot: ‘Ik waardeer zijn openhartigheid.’ Vervolgens voegde hij eraan toe: ‘Ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet’. Frappant voor D66, de partij die er de afgelopen weken in uitblonk anderen de maat te nemen als het ging om racisme en discriminatie.

Intussen hangt het politieke lot van minister Zijlstra aan een zijden draadje. Maandag werd bekend dat hij in een toespraak over het gevaar van de Russische expansiedrift had gelogen door te zeggen dat hij aanwezig was in het buitenhuis van de Russische president Vladimir Poetin terwijl die zijn uitspraken over Groot-Rusland deed. De leugen was volgens Zijlstra bedoeld om zijn bron te beschermen, die wel aanwezig was in het buitenhuis en de uitspraken van Poetin zou hebben gehoord. Maar Zijlstra benadrukte dat wat hij had gezegd over de gewraakte uitspraken wel klopte.

Later kwam de bron in kwestie zelf naar buiten, en bleek dat Zijlstra ook daarover niet helemaal zuiver was geweest. Ex-Shell-topman Jeroen van der Veer zei dat hij niet met het verhaal wil worden geassocieerd omdat de inhoud niet klopt. Zijlstra heeft zijn woorden ‘verkeerd geïnterpreteerd,’ aldus Van der Veer.

Elif Isitman (1987) is sinds oktober 2014 online redacteur bij Elsevier Weekblad.


at Twitter: