Mark Rutte staat achter uitspraken Kajsa Ollongren over Forum voor Democratie

De onrust bij Forum voor Democratie (FvD) houdt aan. Op Twitter maakte Susan Teunissen vrijdagochtend bekend dat zij haar lidmaatschap van de partij van Thierry Baudet heeft opgezegd. Teunissen stond vorig jaar nummer 3 op de FvD-lijst bij de Tweede Kamerverkiezingen.

‘Gezien de koers die FvD is ingeslagen en waaraan ik mij onmogelijk kan conformeren, heb ik vanmorgen mijn lidmaatschap opgezegd’, aldus de verklaring van Teunissen. ‘De manier waarop het partijbestuur omgaat met opbouwende kritiek is verre van democratisch.’Teunissen werkt bij Defensie en haalde bij de verkiezingen de Tweede Kamer niet. Nummer 2 op de lijst, advocaat Theo Hiddema, werd wel in de Kamer gekozen. Afgelopen week bleek dat het bestuur van FvD – waarin fractievoorzitter Baudet zelf zitting heeft – twee leden van het eerste uur heeft geroyeerd. Robert de Haze Winkelman en Betty Jo Wevers hadden, net als Teunissen, kritiek op het gebrek aan interne partijdemocratie.

Video: Vicepremier haalt uit naar FvD

Tumult over racisme bij partijleidersdebat in Amsterdam

'Gezien de koers die FVD is ingeslagen en waaraan ik mij onmogelijk kan conformeren, heb ik vanmorgen mijn lidmaatschap opgezegd'

Forum voor Democratie doet met lijsttrekker Annabel Nanninga voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in de hoofdstad en maakt volgens de laatste peilingen kans op drie zetels. Vorige week spraken de Amsterdamse lijsttrekkers van D66, GroenLinks en PvdA zich al uit tegen samenwerking met FVD in een toekomstig college.

Baudet weigert gesprek met kritische FvD-leden, blijkt uit gelekte mail: ‘Er komt geen gesprek over jullie ‘ideeën”

Gezien de koers die @fvdemocratie is ingeslagen en waaraan ik mij onmogelijk kan conformeren, heb ik vanmorgen mijn lidmaatschap opgezegd. De manier waarop het partijbestuur omgaat met opbouwende kritiek is verre van democratisch.

De gemoederen liepen hoog op tijdens het debat, waarin onder anderen Pechtold en PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher van de gelegenheid gebruik maakten Baudet aan te vallen op de ophef over een uitspraak van de nummer twee op de lijst van FVD in Amsterdam.

De partij zelf gaf in een verklaring een andere uitleg. ‘Op basis van recente informatie heeft het partijbestuur geconstateerd dat voormalig VVD-senator De Haze Winkelman en voormalig VVD-statenlid Wevers de afgelopen maanden op oneigenlijke wijze en door gebruikmaking van dreigementen en kwaadsprekerij geprobeerd hebben de gecontroleerde uitbouw van de partij actief tegen te werken en het partijbestuur over te nemen. Dergelijk gedrag is voor het partijbestuur onacceptabel.’

Baudet en Hiddema deden vorig weekend aangifte tegen minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken, nadat zij FvD in een toespraak een gevaar voor ‘de kernwaarden van de democratie’ noemde.Ollongren zei in de Dales-lezing in Nijmegen: ‘De nieuwste afsplitsing van het populisme gaat verder waar Wilders ophoudt. De partij van Baudet lijkt geobsedeerd te zijn door één van de weinige taboes waar ik als progressieve liberaal aan hecht: het praten over rassen in het politieke debat.’ Behalve naar Baudet verwees Ollongren hiermee naar de nummer 2 van FvD op de lijst in Amsterdam, Yernaz Ramautarsing. Zijn uitspraak ‘IQ-verschillen tussen volkeren zijn wetenschappelijk bewezen’ is omstreden. Baudet wilde hier tijdens een debat in de Stadsschouwburg in Amsterdam vorige week maandag niet op ingaan en verzekert bij herhaling geen racistische theorieën aan te hangen.Vrijdagavond doet Baudet mee aan een debat met landelijke lijsttrekkers over de gemeenteraadsverkiezingen in De Balie in Amsterdam. Daar wacht hem onder meer een confrontatie met D66-leider Alexander Pechtold. Baudet verdenkt Pechtold en Ollongren ervan dat zij zich opzettelijk tegen hem keren als D66-campagnetruc voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Volgens Pechtold discrimineert Baudet erop los: hij zou zich niet alleen schuldig maken aan discriminatie op basis van geloof, maar ook ‘geslacht, geaardheid en ras,’ aldus Pechtold, die daarmee partijgenoot Ollongren bijvalt. Zij beweerde vorige week tijdens de Burgemeester Dales-lezing dat de partij van Baudet ‘geobseerd is met ras’, en dat hij een grotere bedreiging vormt voor ‘de Nederlandse kernwaarden’ dan de PVV van Geert Wilders.

Baudet beschuldigt kritische partijgenoten in mail van ‘ondoordacht geklooi’

Historicus Frank Ankersmit heeft in december vorig jaar een punt gezet achter zijn betrokkenheid bij het Forum voor Democratie. Ankersmit was tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in maart vorig jaar lijstduwer (plek 29) voor de partij van Thierry Baudet. Uit onvrede over de koers van het FvD schreef hij eind 2017 een brief aan Baudet waarin hij de partij vaarwel zei.

De lijsttrekkers spraken zich verder uit over onder meer de overspannen Amsterdamse woningmarkt en kibbelden over of de Coentunnel een andere naam moet krijgen. Volgens SP-leider Lilian Marijnissen, die voor het eerst in debat ging met andere lijsttrekkers, denken de meeste mensen bij de Coentunnel alleen maar aan files. ‘Geen goede associatie,’ aldus de kersverse SP-leider, voor wie dit het eerste grote debat was.

Baudet verwijt partijgenoten ‘ondoordacht geklooi’

De storm binnen Forum voor Democratie wil maar niet gaan liggen. Een gepland overleg tussen de partijtop en drie belangrijke critici binnen FvD is donderdagavond op het laatst moment afgeblazen door Thierry Baudet. De partijleider heeft de dissidenten inmiddels laten weten niets meer te zien in een verzoening, zo blijkt uit een interne mail die in handen is van de Volkskrant.

‘Er komt geen gesprek met jullie over jullie ‘ideeën’ en ‘eisen”, heeft Baudet vrijdagochtend vroeg laten weten aan de critici die pleiten voor meer zeggenschap voor de leden. De FvD-leider zou woedend zijn geworden door een optreden van het dissidente Forum-lid Roel Mooijekind donderdag bij RTL Late Night. In de uitgelekte mail verwijt hij de critici, die een groep van tweehonderd leden zeggen te vertegenwoordigen, dat ze door hun ‘naïeve politiek amateurisme’ en het ‘ondoordachte provinciale geklooi van de afgelopen dagen’ de missie van zijn partij in gevaar brengen. ‘Het zorgt voor veel leedvermaak bij onze politieke tegenstanders. Hoe langer deze gekkigheid voortduurt, hoe groter de schade voor FvD wordt.’

Otten kreeg persoonlijk ook kritiek te verduren. In een brief van partijleden Arthur Legger, Freek-Jan Berkhout en Gert Reedijk (allen oud-Tweede Kamerkandidaten) klinkt de roep om zijn aftreden. Ook Kees Eldering, partijsponsor en eveneens oud-kandidaat Kamerlid, kon niet met de penningmeester door één deur.

FvD-bestuurslid Otten: ‘Waar gehakt wordt vallen spaanders’

Baudet wil dat de critici zich neerleggen bij de lijn van de partijtop, maar vooralsnog heeft dat een averechts effect. Vrijdag stapte Susan Teunissen op, de nummer drie op de lijst bij de afgelopen Kamerverkiezingen. ‘De manier waarop het partijbestuur omgaat met opbouwende kritiek is verre van democratisch’, meldde de landmacht-officier op Twitter. Aanvankelijk had zij haar zorgen intern aan het bestuur voorgelegd, maar na de boze reactie van Baudet op de drie partijgenoten, besloot ze alsnog op te stappen. De onrust rondom de nieuwe partij van Baudet duurt nu al ruim een week. Naast het interne gerommel, ligt de partij door uitspraken van Kamerlid Theo Hiddema over het IQ van volkeren ook onder vuur van politieke tegenstanders die menen dat FvD racistische theorieën propageert.

Zonder Henk Otten zouden we hier nooit zijn gekomen. Zonder hem zal dit project stranden

Fractievoorzitters vallen Baudet aan op zijn vermeende discriminatie

De al langer sluimerende onvrede over de koers van de partijtop kwam maandag aan de oppervlakte door het plotselinge royement van de prominente leden Robert de Haze Winkelman en Betty Jo Wevers. Ook zij pleitten voor meer inspraak van de leden en nieuwe bestuursverkiezingen. De miljonair Kees Eldering uitte daarna ook zijn onvrede over de gang van zaken bij FvD en donderdagavond hield Mooijekind een vergelijkbaar verhaal bij RTL Late Night. Hij vond het onbegrijpelijk dat het bestuur, bestaande uit partijleider Baudet, penningmeester Henk Otten en secretaris Rob Rooken, provinciale vrijwilligersteams zomaar opzij had geschoven. ‘Er is onrecht gedaan aan mensen door de hele provinciale structuur op te heffen.’De kans dat er nog een afspraak tot verzoening komt tussen de partijtop en de critici lijkt nu definitief van de baan. ‘De belangen die spelen zijn daarvoor veel te groot en de agenda die wij hebben is daarvoor veel te belangrijk’, schrijft Baudet. ‘Voor ‘onbezonnen ego’s’ is in de partij geen plaats.’ Hij adviseert iedereen die er anders over denkt om te vertrekken en een eigen partij te beginnen.

De uitbouw van de partij ‘is NIET gestopt’, benadrukt hij. Het partijbestuur heeft de organisatie naar zich toegetrokken ‘om het beter te stroomlijnen’. Wie alsnog een rol wil spelen kan zich melden bij de coördinatoren in een van de vijf regio’s. Ook de dissidente leden zijn daar ‘van harte uitgenodigd’. Veel van de onvrede richt zich op penningmeester Henk Otten, maar Baudet is niet van plan zijn vertrouweling te laten vallen. Het ‘ongekende succes’ van Forum voor Democratie is volgens de partijleider juist te danken aan ‘de unieke synergie’ tussen hem en Otten. ‘Zonder hem zouden we hier nooit zijn gekomen. Zonder hem zal dit project stranden.’Otten reageerde zelf in een interview met Nu.nl. Hij bevestigde dat het partijbestuur harde keuzes maakt. ‘We willen geen structuur met verschillende lagen waarin allemaal partijbonzen zitten. Dat is oude politiek. Onze organisatie moet flexibel en vloeibaar blijven.’ De kritiek zou zich volgens hem beperken tot een klein groepje mensen dat zich miskend voelt. Een dissident zou bijvoorbeeld teleurgesteld zijn omdat hij geen plek kreeg op de Amsterdamse lijst. ‘Waar gehakt wordt, vallen spaanders.’

De mail van Baudet eindigt met de mededeling dat hij spreekt namens de hele partijtop: collega-Kamerlid Theo Hiddema, zijn mede-bestuursleden en alle Forum-kandidaten voor de Amsterdamse raadsverkiezingen. Hij noemt ook expliciet hoogleraar Paul Cliteur, die sinds donderdag hoofd is van het wetenschappelijk bureau van de partij. Een andere hoogleraar, de Groningse historicus Frank Ankersmit, bevestigde deze week juist dat hij zijn relatie met de partij heeft beëindigd. Ankersmit was in maart lijstduwer geworden omdat hij de strijd van het Forum voor meer directe democratie steunde, maar de emeritus hoogleraar vond dat de partij hier het afgelopen jaar te weinig aandacht aan besteedde.

Conflict binnen Forum voor Democratie: Baudet zet twee prominente leden uit de partijForum voor Democratie-leider Thierry Baudet heeft maandag twee prominente leden verwijderd uit zijn partij. Robert De Haze Winkelman en Betty Jo Wevers worden ervan beschuldigd dat ze de partij saboteerden. Beiden zeggen dat ze slechts pleitten voor meer interne democratie.Ook historicus Ankersmit weg bij Forum uit onvrede over koers BaudetHistoricus Frank Ankersmit heeft in december vorig jaar een punt gezet achter zijn betrokkenheid bij het Forum voor Democratie. Ankersmit was tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in maart vorig jaar lijstduwer (plek 29) voor de partij van Thierry Baudet. Uit onvrede over de koers van het FvD schreef hij eind 2017 een brief aan Baudet waarin hij de partij vaarwel zei.Thierry Baudet verliest derde FvD-lid: Susan Teunissen zegt lidmaatschap opDe onrust bij Forum voor Democratie (FvD) houdt aan. Op Twitter maakte Susan Teunissen vrijdagochtend bekend dat zij haar lidmaatschap van de partij van Thierry Baudet heeft opgezegd. Teunissen stond vorig jaar nummer 3 op de FvD-lijst bij de Tweede Kamerverkiezingen.


at Twitter: