Kramer rijdt 10 kilometer in laatste rit tegen Beckert

Kramer, die het goud van de 5 kilometer al op zak heeft, domineert al jaren op de 10 kilometer, maar olympisch goud bleef vooralsnog uit op de langste afstand.

Als 19-jarige werd hij in Turijn in 2006 zevende, vier jaar later in Vancouver werd hij gediskwalificeerd vanwege een verkeerde baanwissel en in 2014 in Sochi was Jorrit Bergsma verrassend sterker en moest Kramer genoegen nemen met het zilver.

Dingen moeten slijten. Zoals de 10 kilometers die Sven Kramer op de laatste twee Olympische Winterspelen schaatste. Eerst was er in Vancouver het incident met Gerard Kemkers die hem de verkeerde bocht instuurde. Vier jaar later troefde Jorrit Bergsma hem af. Bij zijn olympisch debuut in 2006 in Turijn was hij nog niet goed genoeg.

Ditmaal lijkt Ted-Jan Bloemen de grootste concurrent van Kramer. De Zuid-Hollander, die sinds 2014 voor Canada rijdt, heeft sinds november 2015 het wereldrecord (12.36,30) op zijn naam staan. Ook Bergsma hoopt Kramer van goud af te kunnen houden. 

Eén lacune is er nog op de erelijst van Sven Kramer. Olympisch goud op de 10 kilometer. ,,Maar als ik ’m niet win, kan ik moeilijk zeggen dat mijn carrière niet geslaagd is.’’

In de nacht van woensdag op donderdag staat de eerste officiële wedstrijd voor Akwasi Frimpong op het programma. De skeletonner, die op 8-jarige leeftijd van Ghana naar Nederland verhuisde, is pas de tweede Ghanees ooit op de Winterspelen.

U heeft de limiet van 6 plusartikelen voor deze maand bereikt. Op de eerste dag van de volgende maand vullen we het tegoed weer aan. Of neem een abonnement voor onbeperkte toegang.

Programma Nederlanders 12.00 uur: 10.000 meter schaatsen mannen (Kramer en Bergsma)

U kunt met deze registratie elke maand 6 plus artikelen lezen. We wensen u veel leesplezier.

Sven Kramer wil eindelijk droom waarmaken op 10 km

Belangrijke overige wedstrijden 02.00 uur: Skeleton mannen 02.00 uur: Reuzenslalom skiën vrouwen, run 1 02.30 uur: Kunstrijden, vrije kür paren 03.30 uur: Afdaling skiën mannen 04.10 uur: IJshockey mannen, Finland-Duitsland 05.45 uur: Reuzenslalom skiën vrouwen, run 2 06.45 uur: Snowboardcross mannen 07.30 uur: 10 kilometer langlaufen vrouwen 08.40 uur: IJshockey mannen, Noorwegen-Zweden 09.15 uur: 15 kilometer biatlon vrouwen 12.20 uur: 20 kilometer biatlon mannen 13.10 uur: IJshockey mannen, Zwitserland-Canada 13.10 uur: IJshockey mannen, Tsjechië-Zuid-Korea 13.30 uur: Gemengde estafette rodelen

Sowieso wordt het een fysieke en psychologische oorlog. Op de 5 km, vorige zondag, was Kramer nog 1.85 seconden sneller dan Bloemen. Het was zijn derde gouden medaille op rij op die afstand (na Sotsji 2014 en Vancouver 2010) en zijn achtste medaille ooit in het schaatsen – de Fries veroverde eerder dus ook zilver op de 10 km in Sotsji en op de 5 km in Turijn (2006). In de achtervolging won hij goud in Sotsji en brons in Vancouver en Turijn. Daardoor werd Kramer ook de meest gelauwerde olympiër aller tijden in het schaatsen.

Als er iets is dat Sven Kramer deze Olympische Spelen wil, dan is het het goud op de 10 kilometer. Of hem dat lukt blijkt morgen rond lunchtijd.

Toch moet het nu in PyeongChang gebeuren. Opnieuw met Bergsma (31) als concurrent, maar die eindigde op het olympisch kwalificatietoernooi op ruim vier seconden van Kramer. Dé te kloppen man wordt Ted-Jan Bloemen (31), een Nederlander die sinds 2014 voor Canada schaatst en Kramers wereldrecords op de 10 én 5 km afpakte. Respectievelijk in 2015 en begin december 2017, waar hij het onhaalbaar geachte record van Big Sven (daterend van 2007) uit de boeken reed.

De ’10’ is geen obsessie voor Sven Kramer

Kramer heeft in principe gunstig geloot. De Heerenvener mag als laatste starten zodat hij tijdens zijn race weet welke tijd goed is voor goud. Kramer rijdt in de zesde rit tegen de Duitser Beckert. Zijn rivalen Jorrit Bergsma en Ted-Jan Bloemen zitten in respectievelijk rit vier en vijf.

De race van donderdag staat natuurlijk in het teken van de verkeerde wissel van acht jaar geleden, tijdens de 21ste Winterspelen. In Vancouver stuurde zijn coach Gerard Kemkers hem de binnenbaan in terwijl Kramer op dat moment de buitenbaan had moeten nemen. Diskwalificatie volgde, ook al klokte Kramer toen de snelste tijd van de dag.

Vooral Vancouver 2010 hangt nog altijd als een schaduw boven zijn palmares. De Nederlander klokte toen de snelste tijd, maar werd gediskwalificeerd omdat hij zich op aangeven van coach Gerard Kemkers vergiste bij een baanwissel. Vier jaar later botste Kramer in Sotsji op landgenoot Jorrit Bergsma.

Deze Nederlanders komen donderdag in actie op de Winterspelen

Die blunder van Vancouver groeide uit tot een trauma, zeker nadat Kramer zich vier jaar geleden in Sotsji verkeek op Jorrit Bergsma.

Kramer start in laatste rit op 10.000 meter

Kramer won zondag goud op de 5 kilometer, Bergsma had zich niet voor die afstand geplaatst.

,,Welke tijd Jorrit moet rijden om Sven zenuwachtig te maken?’’, werd Bergsma’s coach Jillert Anema woensdag in Gangneung gevraagd. ,,Ik denk niet dat het lukt om Sven zenuwachtig te maken. Sven rijdt de tijd die hij kan rijden en wijkt daar nauwelijks van af.’’

Anema refereerde nog even aan zondag: ,,Het zou kunnen dat Sven op 95 procent heeft gereden. Hij is in goeden doen, maar het was geen top 5 kilometer van hem.’’

Bergsma en Kramer rijden morgen na de dweil. De 10 kilometer begint om 12.00 uur.

Sportverslaggever en sportgek. Zit al jaren op de tribunes bij schaatsen en shortttrack en maak me op voor mijn derde winterspelen. Volg ook Cambuur, amateurvoetbal, motoren en volleybal. De laatste sport minder intensief dan het afgelopen decennium. Lees ook wel eens een boek en speel wel eens een game en maak daar vervolgens recensies van.


at Twitter: