Kalla pakt eerste gouden medaille van Pyeongchang

Kalla pakt eerste gouden medaille van Pyeongchang
Zweedse Kalla pakt op skiatlon eerste gouden medaille in Pyeongchang
De Noorse favoriete en titelverdedigster Marit Björgen moest zich tevredenstellen met de tweede plek. Het brons was voor Krista Parmakoski uit Finland.

Vier jaar geleden in Sochi moest Kalla op de skiatlon over 15 kilometer, een combinatie van de klassieke en vrije stijl, nog voorrang verlenen aan de ervaren Björgen.

Zweedse Kalla pakt op skiatlon eerste gouden medaille in Pyeongchang

Kalla won destijds wel de 4×5 kilometer met de Zweedse aflossingsploeg en pakte haar eerste olympische titel in 2010 in Vancouver, waar ze de beste was op de 10.000 meter.

In Zuid-Korea plaatste Kalla in de laatste van vier ronden een demarrage, waar geen van haar concurrenten een antwoord op had. Ook Björgen kon niet in het spoor van de Zweedse blijven. Kalla kon zodoende juichend de finish passeren en haar derde gouden olympische medaille bijschrijven.

“Dit betekent heel veel voor me”, reageerde Kalla. “Ik was best zenuwachtig, want ik heb me hier heel lang op gefocust. Ik had me vooraf al voorgenomen dat ik in de laatste ronde een poging zou wagen als ik goede benen had. Ik ben nu opgelucht, maar vooral ontzettend blij.”

Björgen mocht zich met het zilver voor de elfde keer op het podium melden bij de Winterspelen. Daarmee is ze de nieuwe recordhoudster bij de vrouwen. Ze moest het record eerder delen met de Russische Raisa Smetanina.

Björgen kan zich later in Pyeongchang nog revancheren. Zo gaat de ervaren langlaufster (37) ook nog als een van de favorieten van start op de 10 kilometer en 30 kilometer.

​Wil jij een kijkje achter de schermen van de Olympische Spelen? Onze verslaggevers Daan en Mark houden je vanuit Pyeongchang op de hoogte via WhatsApp! Voeg 06 8380 9123 toe aan je contactpersonen en app OS AAN.

Bjørgen, de regerend wereld- en olympisch kampioene in de skiatlon, begon als favoriete aan de eerste finale van deze Winterspelen. De Noorse stak in de derde ronde een eerste keer haar neus aan het venster, maar kon niet meer volgen in de slotronde.

Daarin versnelde Charlotte Kalla, de zilverenmedaillewinnares van in Sotsji. De Zweedse gleed in geen tijd weg van de tegenstand en kon aan de finishlijn ruim de tijd nemen om haar gouden plak te vieren.

Bjørgen won de sprint voor de tweede plaats en schrijft zo geschiedenis door haar 11e olympische medaille te pakken. Geen enkele vrouw doet beter. Voor de volledigheid: de Finse Krista Parmakoski pakte brons.


at Twitter: