Magistrale Wüst grijpt goud op 1.500 meter

PYEONGCHANG – Ireen Wüst heeft maandagmiddag tijdens de Olympische Winterspelen goud gewonnen op de 1500 meter. De 31-jarige schaatsster uit Goirle kwam in de elfde rit in actie. Ze zette een tijd van 1 minuut en 54,34 seconden neer. In de slotrit kwam de grootste concurrent in actie, maar de Japanse Miho Takagi kon niet tippen aan de tijd van Wüst. Marrit Leenstra eindigde in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang als derde.

Takagi won dit seizoen alle wereldbekerwedstrijden waar ze aan de start stond op de 1500 meter, nu kwam ze met 1.54,55 net tekort. Leenstra werd met 1.55,26 derde.

Wüst noteerde in de elfde rit tegen de Canadese Brianne Tutt een tijd van 1.54,35, waarmee ze iets sneller was dan Takagi: 1.54,55. De 23-jarige Japanse, die in actie kwam in de laatste rit, won dit seizoen de eerste vier wereldbekerwedstrijden op de 1500 meter en gold als topfavoriete op de Spelen.

Goud voor Ireen Wüst op 1500 meter, brons voor Marrit Leenstra

Tien medailles Wüst heeft nu vier Olympische Spelen op rij een individuele gouden medaille gepakt. In 2006 won ze voor het eerst goud in Turijn, daarna volgden ook nog gouden medailles in 2010 (Vancouver) en 2014 (Sotsji). In totaal staat de teller nu op tien olympische medailles.

Leenstra noteerde op de 1500 meter een tijd van 1.55,26 en dat was genoeg voor het brons, de eerste individuele olympische medaille in haar loopbaan. Vier jaar geleden moest de 28-jarige Friezin nog genoegen nemen met de vierde plek op de schaatsmijl. Ze won toen wel goud op de ploegachtervolging.

Wüst schrijft historie met olympisch goud op 1500 meter, brons voor Leenstra

Met tien medailles staat Wüst nu eerste op de eeuwige ranglijst van meest succesvolle schaatssters in de olympische historie. Samen met Claudia Pechstein stond ze tot maandagmiddag op negen medailles. De Duitse haalde vijf gouden plakken, twee zilveren en twee bronzen. Bij Wüst is de oogst vijf keer goud, vier keer zilver en eenmaal brons.

Door haar gouden plak op de 1500 meter mag Wüst zich de meest succesvolle Nederlandse olympiër ooit noemen. De schaatsster van Team JustLease.nl is de eerste atleet die vijf olympische titels in de wacht sleept en ze heeft nu voor de vierde Spelen op rij goud gewonnen.

Zilver Voor Wüst is het de tweede medaille van deze Olympische Spelen. Zaterdag pakte ze zilver op de 3000 meter, ze bleef toen 0,08 seconde verwijderd van goud.

Ireen Wüst heeft voor de vijfde keer in haar loopbaan goud veroverd bij de Olympische Spelen. De Nederlandse schaatsster schreef op imponerende wijze de 1500 meter op haar naam. Ze eindigde in de elfde rit in een tijd van 1.54,35.

Vijfde gouden medaille Wüst, brons Leenstra

LEES OOK: Slechts achthonderdste seconde: Ireen Wüst mist olympisch goud op 3 kilometer

De Japanse favoriete Miho Takagi kon in de veertiende en laatste rit net niet onder de tijd van Wüst duiken en eindigde als tweede: 1.54,55. Marrit Leenstra behaalde brons met een tijd van 1.55,26.

Op de hoogte blijven van het nieuws in Brabant? Meld je aan voor de dagelijkse nieuwsbrief!

Wüst startte als eerste van de favorieten en reed een ijzersterke race. Met een minimum aan verval kwam ze tot 1.54,35. In de rit na haar startte Marrit Leenstra razendsnel en nam zelfs tot 0,4 seconde voorsprong op het schema van Wüst. Pas in de laatste 200 meter moest de bij de Italiaanse ploeg trainende Friezin haar voorsprong inleveren. Haar eindtijd van 1.55,26 bleek uiteindelijk nog wel goed genoeg voor brons.

Op de 1500 meter in Pyeongchang heeft de in Heerenveen woonachtige Ireen Wüst goud veroverd. Het zilver was voor de Japanse Takagi. Marrit Leenstra uit Wijckel pakte brons.

Op de eeuwige ranglijst van schaatsende olympiërs passeerde de 31-jarige Brabantse grootheden als Eric Heiden en Claudia Pechstein, met vijf goud en tien medailles in totaal. Alleen de Russische Lydia Skoblikova staat met zes keer goud nog boven haar. Maar Wüst heeft in Gangneung nog twee kansen op meer: woensdag de 1.000 meter, volgende week de ploegachtervolging.

Wüst, in 2014 in Sotsji winnares van het zilver en in 2010 in Vancouver goed voor een gouden medaille, kwam in de elfde rit als eerste Nederlandse uit op de 1500 meter. Ze begon met een valse start maar was bij poging twee bij de les. De inwoonster van Heerenveen reed vervolgens een sterke rit en noteerde 1.54,35. Genoeg voor goud, zo bleek.

De Japanse topfavoriet Miho Takagi hield in de laatste rit lang gelijke tred met het schema van Wüst maar moest ook inleveren. In 1.54,55 eindigde ze tussen Wüst en Leenstra in op de tweede plaats, goed voor zilver. Lotte van Beek, de derde Nederlandse, eindigde op slechts éénhonderdste achterstand van Leenstra als vierde.

De Friese troef Marrit Leenstra noteerde in de twaalfde rit tegen Katarzyna Bachleda-Curus (Pol) 1.55,26. De Wijckelse, die vaak vierde eindigt in beslissende wedstrijden, opende sterk met een rondje van 25,38. Dat tempo hield ze niet vol. In de slotronde moest ze veel inleveren maar haar tijd was genoeg voor de bronzen medaille.

Heather Bergsma, In de Gangneung Oval gesteund door haar uit Aldeboarn afkomstige echtgenoot en schaatser Jorrit Bergsma, liet het afweten en daardoor pakte Leenstra haar eerste individuele medaille op een Olympische Spelen.

Lotte van Beek van het Gewest Fryslân, gecoacht door Henk Hospes, kwam in de voorlaatste rit in actie. De debutante noteerde met 1.55,27 een verdienstelijke tijd. Dat was slechts een honderste langzamer dan Leenstra. Van Beek werd knap vierde.

Brittany Bowe (VS), de levenspartner van de in Bakkeveen woonachtige marathonschaatser en skeeleraar Manon Kamminga, kwam in de zevende rit in actie tegen Natalia Czerwonka uit Polen. Bowe, outsider voor een medaille, noteerde in die laatste rit voor de dweilpeuze een verdienstelijke tijd van 1.55,54. Dat was na zeven ritten de snelste tijd.

Titelverdediger Jorien ter Mors was niet van partij. Zij wist zich in december tijdens het Olympisch Kwalificatietoernooi in Thialf niet te plaatsen. De Twentse schaatser komt nog wel in actie op de 1000 meter. Ter Mors wenste de drie Nederlandse deelnemers van tevoren succes in een video die ze op Twitter plaatste.


at Twitter: