Tranen bij Ter Mors in Sportwinter: kom pap, help me

Jorien ter Mors nam zes weken geleden het risico om meer krachttraining te doen. Het was immers alles of niets. Het werd goud.

1.000 meter De Nederlandse goldrush op de Spelen houdt aan. Jorien ter Mors wint goud op de 1.000 meter, de vijfde gouden plak voor Nederland.

Volgens Rintje Ritsma reed de kersverse olympische kampioene zulke goede en effectieve bochten, door onder andere het shorttracken. Elke slag was volgens de kenner volledig raak waardoor ze de rest naar huis reed. Ter Mors zou niet weten wat ze anders had moeten doen om beter te rijden. “Het was gewoon een perfecte race. Ik voelde me supergoed en heb er alles aangedaan en dan is het afwachten.” Goud had de schaatser niet verwacht en ze is er heel blij met dat het voldoende was. “Het was nog wel heel spannend. Toen Kodaira het niet haalde weet je bijna wel dat het goed zit”, aldus de olympisch kampioen.   Commentaar bij rit Marrit Leenstra: ‘Dit is geen rit voor goud hoor’ Luister live Toevoegen aan afspeellijst
Video: Vreugde op IJsbaan Twente na goud Jorien ter Mors

Twentse felicitaties na gouden race Jorien ter Mors

Een high-five op het middenterrein nadat de Japanse Miho Tagaki is geëindigd in 1.13,98. Een lachje als Nao Kodaira na een razendsnel begin strandt in 1.13,82. Zilver en brons voor Japan. Maar goud voor Jorien ter Mors. High-five met haar coaches Jeroen Otter (shorttrack) en Dennis van der Gun (langebaan). En een vingertje naar de hemel. Voor haar in 2013 overleden vader.

“Ik zou niet weten wat ik anders had moeten doen”, zei Ter Mors tegen de NOS. “Toch bleef het na de rit even afwachten. Pas toen ik zag dat Kodaira niet sneller was, wist ik vrij zeker dat het goed zat. Maar het blijft altijd spannend tot de laatste rit.”

Jorien ter Mors (28) schitterde bij de vorige Spelen al met goud op de 1.500 meter. Ze gold als het grote voorbeeld dat een combinatie van shortrack en langebaan kan lonen. Maar in het na-olympisch seizoen kampte ze met overreaching, het voorportaal van overtraindheid. In 2015-2016 was er een geweldige comeback, met goud bij de WK afstanden op 1.000 en 1.500 meter. De Ard Schenk Award, als beste Nederlandse schaatser, was voor haar. Erben Wennemars, analyticus bij NOS, riep lyrisch dat ze „wel zes gouden medailles” zou kunnen winnen op de Spelen.

Ireen Wüst moest al in de vierde rit starten en kon haar outsider status niet waarmaken. De schaatser noteerde wel de beste tijd na haar 1000 meter maar voldoende was het niet. Na een prima opening voor Wüst wist ze ook een goede ronde neer te zetten maar na haar slotronde noteerde de medaille-tijger een tijd van 1.15,32. 

Maar vorig jaar lukte het haar niet de opgaande lijn vast te houden. Bij de WK afstanden was er ‘slechts’ brons op de 1.000 meter. Ook dit seizoen was wisselvallig. Na winst op de 1.000 meter plaatste ze zich bij het olympisch kwalificatietoernooi niet voor de 1.500 meter. Met als gevolg dat ze in de Gangneung Oval slechts één kans had op succes. Maar die greep ze met beide handen.

Traditioneel iets minder snel op de opening, maar dan een rondje van 26,9. Op de laatste kruising naar tegenstander Brittany Bowe toe en op vleugels door de laatste bocht. Een gouden race.

De grootste Japanse concurrenten wisten niet te tippen aan de tijd van Ter Mors en dus was het wachten op de laatste rit. Daarin namen Marrit Leenstra en Heather Bergsma het tegen elkaar op. Beiden wisten niet te imponeren en dus konden de handen de lucht in voor Ter Mors.

Ook goud voor Jorien ter Mors

Marrit Leenstra, die eerder brons won op de 1.500 meter, kwam niet in haar ritme en eindigde in 1.14,85 als zesde. Ireen Wüst reed in de vierde rit met 1.15,32 de snelste tijd voor de dweilpauze maar het was niet genoeg om een medaille aan haar recordtotaal van tien toe te voegen. Zij werd negende. Met het goud van Ter Mors is de Nederlandse schaatsploeg na vijf afstanden nog ongeslagen in de Gangneung Oval.

Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.


at Twitter: