Dione gaat tijdens de Spelen door tot in de nacht

De Olympische Winterspelen in Pyeongchang zijn volgende maand zowel bij de NOS als Eurosport te volgen. De NOS maakt 230 uur televisie voor NPO 1, waarvan 150 uur live, en 100 uur radio. Eurosport heeft voor het eerst de exclusieve uitzendrechten van de Winterspelen in handen en komt onder meer met de dagelijkse studioshow Winterspelen Vandaag op Eurosport 1.

Volgens Ewoud van Winsen, chef d’equipe van de NOS, doet de omroep bijna alles zoals bij voorgaande edities. ,,We hebben dit keer alleen niet de liverechten van ijshockey, skicross en snowboardcross.” Nadat in 2015 bekend werd dat Discovery Communications, waar Eurosport onder valt, de uitzendrechten had gekocht van de Spelen in de periode 2018-2024 voor vijftig Europese landen sloot de NOS een sublicentie. Daardoor heeft de omroep alle audiovisuele- en radiorechten, op drie onderdelen na.

Doordat het in Zuid-Korea acht uur later is, blikt de NOS in de vroege ochtend terug op de nacht. Rond elf uur Nederlandse tijd vindt meestal shorttrack plaats en vanaf het middaguur is het tijd voor schaatsen. Vaste deskundigen die hiervoor aanschuiven bij presentator Dione de Graaff zijn Erben Wennemars, Mark Tuitert, Annette Gerritsen en Rintje Ritsma.

Luc Van Langenhove, manager Sport bij de VRT: “Wij zijn heel blij dat we met Eurosport/Discovery tot een overeenkomst zijn gekomen over de Olympische Spelen. Zo kan VRT zijn jarenlange traditie van Olympische verslaggeving voortzetten. Eerst met de Winterspelen volgende maand, waarvan we dagelijks een ruime samenvatting zullen brengen. En in 2020 van de Zomerspelen in Tokyo. Die zullen we zoals vanouds uitgebreid coveren, op alle platformen, zodat de Vlaamse sportliefhebbers onze atleten en teams op de voet kunnen volgen.”

In de middag zijn samenvattingen te zien van onder meer ijshockey en rond 18.00 uur vatten Herman van der Zandt en Bart Veldkamp vanuit Hilversum de dag samen. Vanuit Pyeongchang sluiten Henry Schut en Erben Wennemars de dag af met NOS Studio Sportwinter, dat vanwege het tijdsverschil iets eerder wordt opgenomen.

De presentatie van Winterspelen Vandaag op Eurosport (waar ijshockey, skicross en snowboardcross wel live te zien zijn) is in handen van Neal Petersen, bekend van de voetbaltalkshow FC Afkicken. Hij krijgt voormalig biatleet Herbert Cool als sidekick. Snowboarder Nicolien Sauerbreij en voormalig ijshockeyer Ron Berteling zijn de Nederlandse vertegenwoordigers in het team van internationale Eurosport-experts.

Ook op de radio zijn de Spelen volop te volgen. Dagelijks presenteren Jeroen Stomphorst en Patrick Lodiers tussen 11.00 en 15.00 uur RadiOlympia op NPO Radio 1.

De Olympische Spelen komen er weer aan, en dat betekent dat wij het liefst aan de buis gekluisterd zitten. Helaas moeten we ook nog werken en forenzen, waardoor die televisie niet altijd aan kan. Maar gelukkig heeft de NOS opnieuw een online dossier, inclusief een livestream van de Olympische Spelen.

Na het installeren van deze app krijg je een aantal vragen over welke taal je wilt gebruiken en welke notificaties je wil ontvangen. Wanneer je dat gedaan hebt ben je klaar om de app te gebruiken. Het hoofdscherm is een overzicht van het nieuws rondom de Spelen en dan hebben we het vooral over ‘goed nieuws’. We verwachten in deze app geen nieuws over dopinggevallen en andere negatieve berichten. In het hamburger-menu aan de zijkant vinden we verschillende opties waaronder het schema een overzicht en uitleg van alle sporten, ik weet nu eindelijk hoe Curling gespeeld moet worden en welke kant ik op moet schieten bij de Biathlon.

Op NOS.nl en de NOS-app kun je op de speciale Olympische pagina’s onder meer de livestream vinden, maar ook de hoogtepunten van de dag. Die hoogtepunten verschijnen aan het einde van de middag. Verder zijn er medaillespiegels te bekijken. Hier vind je het laatste Olympische nieuws, alle uitslagen en natuurlijk ook de medaillespiegel zelf.

Samsung is al heel lang verbonden als sponsor aan de Olympische Zomer- en Winterspelen. Dit jaar worden de spelen gehouden in thuisland Zuid-Korea. Eerder brachten we al het nieuws dat alle Olympische sporters een Samsung Galaxy Note 8 zouden krijgen in een speciale uitvoering. Helaas voor alle Samsung-fans komt deze uitvoering niet op de markt waardoor het misschien wel een echt verzamel-object gaat worden. Vandaag lanceert Samsung wel een app waarmee de Olympische Spelen en het nieuws rondom dit evenement gevolgd kan worden.

Samsung lanceert app voor de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea

De livestream staat aan als er ook op televisie een uitzending is. Daardoor kun je ook onderweg en op het werk een schuin oog op onze Nederlandse topsporters houden (of juist de concurrentie). Natuurlijk zijn er ook interviews, reportages en voor- en nabeschouwingen.

Over enkele weken is het zo ver, dan gaat het spektakel in Zuid-Korea van start. De Olympische Winterspelen beloven weer weken lang mooie sportmomenten. Samsung heeft alvast een app gemaakt om al dit moois te kunnen volgen.

Officiële PyeongChang 2018 app geeft je alle info over de Olympische Spelen

In totaal moet er zo’n 160 uur aan televisie gemaakt worden op NPO 1 en in de livestream. Daarnaast komt er ongeveer 90 uur aan radio op NPO Radio 1. Geheel nieuw daarbij is RadiOlympia, die voor het eerst tijdens de Winterspelen rechtstreeks vanaf locatie uitzendt. Het programma is dagelijks te beluisteren tussen 11.00 en 15.00 uur op NPO Radio 1.

De Olympische Spelen vinden dit jaar plaats in Pyeongchang van vrijdag 9 tot en met zondag 25 februari.


at Twitter: