Celstraffen tot vijf jaar geëist voor homogeweld in Amsterdam

\Celstraffen tot vijf jaar geëist voor homogeweld in Amsterdam\
Hoge eisen voor verdachten extreem homogeweld
Tegen drie mannen die afgelopen zomer op het Damrak twee homoseksuele mannen hebben mishandeld, zijn forse celstraffen tussen de vijf jaar en achttien maanden geëist wegens poging tot doodslag en zware mishandeling. 

Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om anti-homogeweld door de twee broers Rinaldo C. (23) en Elrico C. (28) en een vriend Ryan V. (26). “Het heeft heel Amsterdam geschokt,” aldus de officier. De verdachten ontkennen dat ze homofoob zijn.  De Surinaamse toerist Kevin liep de bewuste nacht van zaterdag op zondag 18 juni 2017 rond vijf uur s nachts vanaf de Reguliersbreestraat richting het Centraal Station. Hij werd vergezeld van drie andere mannen, van wie eentje gekleed was als dragqueen. Kevin zou de volgende dag af reizen naar zijn geboorteland. Sheldon, die uit Jamaica afkomstig is, woonde al zes jaar in Nederland en was juist gevlucht voor homogeweld in zijn geboorteland.   Uit de club gezetDe mannen kwamen in de Kalverstraat Elrico C. tegen die kort ervoor wegens een conflict uit de Supperclub was gezet. Volgens Kevin en Sheldon en de twee andere mannen riep C.: Zijn jullie homos? Ik ben geen vriend van homos, misselijkmakende homos. De mannen hoorden C. bellen en om versterking vragen, aldus de officier. Korte tijd later namen vier mannen Kevin en Sheldon te grazen.   In de rechtbank werden heftige beelden van de mishandeling getoond. Er is te zien hoe eerst Sheldon te pakken werd genomen, tegen de grond werd gewerkt en geslagen, waarbij hij meerdere gebroken tanden en een gescheurde lip opliep.

Daarna was Kevin aan de beurt. Getuigen en slachtoffers hoorden Elrico roepen: Homo, homo, homo. Er is een homo die te veel praat.   “Kevin vocht voor zijn leven, maar was kansloos. Hij lag weerloos op de grond en kreeg een doodschop in zijn gezicht,” aldus de officier.   In het dossier zit ook een filmpje dat een van de verdachten een aantal uren na het incident via Whatsapp stuurde naar een vierde verdachte, die nog steeds op de vlucht is. Erbij staat ha ha ha en Ik heb die homo kanker erg gekrast. De officier: “Spijt? Schrik? Bezinning? Niets van dat al. Enkel gelach. Dat het zo is afgelopen, is een wonder. Er is recidivegevaar. De samenleving moet tegen hen beschermd worden.”   Vader van drie kinderenTegen Elrico C. en Ryan V., vader van drie kinderen die een strafblad heeft wegens vernieling, mishandeling en bedreiging met een vuurwapen, eiste hij respectievelijk vijf jaar en vier jaar celstraf wegens poging tot doodslag en openlijke geweldpleging. Rinaldo C., die een mediabedrijf runt en geen strafblad heeft, hoorde achttien maanden tegen zich eisen wegens zware mishandeling.   Volgens Elrico C. ligt de zaak anders. De mannen zouden hem hebben aangesproken en gedreigd hem te verkrachten. Elrico, die in de keuken en als schilder werkt, ontkent dat hij de mannen vanwege hun seksuele geaardheid heeft mishandeld. “Ik heb niets tegen homos. Ik heb zelf racistische dingen meegemaakt en zou dat nooit iemand aandoen. Homo is een stopwoordje van me.”   Kevin en Sheldon woonden de lange rechtszaak bij. “Ik heb nachtmerries, kan niet goed slapen en heb zelfs mijn baan verloren. Dit soort geweld gebeurde bij mijn vrienden in Jamaica en daar vluchtte ik voor,” zegt Sheldon. Hij moest even de rechtszaal uit toen de beelden van de mishandeling werden getoond.Lees ook: Antihomogeweld: Waarom zegt de politie dat niet? 

Advocaat Michiel Kuyp van Rinaldo C., vroeg de rechtbank, de pers uit de zaal te verwijderen als mr. Sidney Smeets, advocaat van Kevin en Sheldon, zijn spreekrecht ging gebruiken. Smeets zou een vergelijking trekken met steniging in Raqqa en de pers zou dat, aldus Kuyp, allemaal gaan twitteren waardoor de cliënten in een slecht daglicht werden gesteld. De rechtbank besliste na een korte schorsing uiteindelijk dat de pers in de zaal mocht blijven maar vroeg Smeets wel zakelijk te blijven. Smeets liet de bedoelde passage achterwege maar sprak wel van gay-scare-defense zoals die in Amerika voorkomt. “Verdachte Elrico maakt nu mijn cliënten zwart door te zeggen dat ze hem hebben bedreigd met verkrachting. Maar hij riep die nacht: homos zijn vies en belde zijn vrienden om Kevin en Sheldon een lesje te leren. Dit was een heftige homofobe aanval.”

Amsterdam COC Gay Pride GayVideo Groot Brittannië Rusland Verenigde Staten asiel hiv homofobie homofoob geweld homohuwelijk homorechten onderzoek politie rechtspraak religie seks uit de kast voetbal

De twee mannen die in juni 2017 zijn geschopt en geslagen in het centrum van Amsterdam zijn slachtoffers van anti-homogeweld. Dit zei de officier van justitie vandaag tegen de Amsterdamse rechtbank. Vanwege het homo-gerelateerd motief heeft de officier van justitie forse celstraffen tot vijf jaar geëist.

De twee mannen werden 18 juni vorig jaar op het Damrak in Amsterdam toegetakeld. Drie mannen van 23, 26 en 28 jaar werden aangehouden. Er zijn celstraffen van vijf, vier en twee jaar tegen hen geëist voor poging doodslag (tegen de 26- en 28-jarige mannen) en poging zware mishandeling tegen de jongste man. Ze worden ook allen verdacht van openlijke geweldpleging. Naar een vierde verdachte wordt nog gezocht.

“Het is schokkend te noemen dat de verdachten zo tekeer zijn gegaan tegen de twee slachtoffers en dat enkel en alleen maar omdat ze homoseksueel zijn“, aldus de officier van justitie vandaag in zijn requisitoir. “Dat het motief hierin ligt maakt het feit des te onbegrijpelijker, pijnlijker en kwetsender. Wat het Openbaar Ministerie betreft zijn dergelijke zaken onacceptabel en dient er hard opgetreden te worden tegen dit soort geweld.”

Het incident in de nacht van 18 juni 2017 op het Damrak in Amsterdam is volgens het OM glashelder in beeld gebracht. Op de beelden is te zien hoe ernstig de twee slachtoffers  worden toegetakeld. Eén van hen wordt door een overmacht van vier personen ingesloten en geschopt en geslagen. Hij krijgt ook een trap in het gezicht als hij al op de grond ligt. Een aantal uren na het incident spreken twee van de drie verdachten een filmpje in op de telefoon van één van hen. Uit dit filmpje komen hun motieven weer duidelijk naar voren. “Ik zeg je eerlijk, ik heb die homo kanker erg gekrast”, zegt één van hen. De drie mannen erkennen betrokken te zijn geweest bij het geweldincident. Dat er sprake zou zijn van een homo-gerelateerd motief wordt door de drie verdachten ontkend.

Tegen drie mannen die afgelopen juni twee mannen zouden hebben mishandeld, zijn vrijdag in de rechtbank in Amsterdam celstraffen tot vijf jaar geëist. De strafeis valt extra hoog uit omdat het erop lijkt dat de twee slachtoffers enkel en alleen zijn geschopt en geslagen omdat ze homoseksueel zijn.

Tegen de drie verdachten van 23, 26 en 28 jaar heeft het OM celstraffen geëist van 18 maanden en vier en vijf jaar. Het OM beschuldigt de 26 en 28 jarige mannen van een poging doodslag. De 23-jarige van poging zware mishandeling. Daarnaast wordt de drie mannen openlijke geweldpleging verweten. Alle feiten hebben volgens het OM een discriminatie-aspect. Naar een vierde verdachte is de politie nog op zoek. Als hij is aangehouden zal hij ook worden vervolgd voor dezelfde feiten.


Amsterdam at Twitter: