Suitsupply scoort weer met abriposters

Suitsupply heeft het weer voor elkaar: een reclamecampagne die tot controverse leidt. Daar heeft het Nederlandse kledingbedrijf patent op, maar dit keer komt de ophef uit een andere hoek dan normaal.

Een poster waarop twee zoenende mannen te zien zijn zou het kledingbedrijf meer dan tienduizend volgers op Instagram hebben gekost. Tienduizend mensen voor wie de aanblik van twee zoenende mannen kennelijk zo aanstootgevend is dat ze niets meer met het merk te maken willen hebben.Oprichter Fokke de Jong was verrast door de negatieve reacties, maar hij zal toch ook niet ontevreden zijn met de aandacht voor zijn bedrijf. Niets genereert immers meer gratis publiciteit dan ophef. Het valt dan ook niet uit te sluiten dat de gewiekste reclamejongens van Suitsupply de controverse een zetje hebben gegeven.LofGeënsceneerd of niet: de campagne ging de afgelopen dagen de wereld over. Suitsupply kreeg, behalve een aantal homofobe reacties op sociale media, vooral lof voor het blijkbaar nog altijd taboedoorbrekende beeld van twee zoenende mannen. Zelfs D66-minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) sprak op Twitter haar steun uit voor de mode­keten.

Natuurlijk kon men rekenen op wat discussie en kun je je afvragen of het lanceren van een dergelijke wereldwijde campagne, in landen waar homoseksualiteit verboden is, wel zo slim is. Goed om te weten is dat ze voor landen zoals Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten wel echt andere versies hebben gemaakt. Hier staan wel de twee mannen centraal alleen worden ze niet zoenend afgebeeld. De feedback komt echter niet alleen uit die landen waar homoseksualiteit is verboden, maar ook zelfs uit ons eigen land waar we toch vrij ruimdenkend zijn.

Inmiddels heeft Suitsupply weer meer volgers op sociale media dan voor de lancering van de campagne

Reclame met homo koppel van Nederlands modemerk zorgt voor groot aantal ontvolgers.

Dat is wel eens anders geweest. Campagnes van Suitsupply doen steevast stof opwaaien, maar in het verleden kwam de kritiek vooral uit de feministische hoek. Steen des aanstoots waren de nogal seksistische posters die in abris door het hele land waren opgehangen. Daarin hadden vrouwen, vaak half of geheel ontbloot, een tamelijk onderdanige rol ten opzichte van de strak in het pak gestoken mannen. Nieuwe volgersIn 2010 werd Suitsupply op het matje geroepen door de Reclame Code Commissie vanwege een poster van een man die een vrouw, met haar rok omhoog getrokken, met enige dwang over een keukentafel legt. In 2016 werden abris als protest tegen de vrouwonvriendelijkheid van Suitsupply beklad met maandverband en ontving eigenaar Fokke de Jong doodsbedreigingen. Inmiddels heeft Suitsupply weer meer volgers op sociale media dan voor de lancering van de campagne. Het bedrijf weet als geen ander dat elke vorm van publiciteit positieve publiciteit is.

Van CFD tot beurs en wisselkantoor. Lees de voor- en nadelen van elke optie. >>>

Suitsupply, dat wel vaker kritiek krijgt door zijn controversiële (en vrouwonvriendelijke) campagnes, pakt dit seizoen uit met twee mannen die elkaar liefdevol in de ogen kijken, aanraken of kussen. Maar de beelden worden niet door iedereen goed ontvangen en lokken heel wat negatieve reacties uit. Een dag na de lancering van de campagne verloor het kledingmerk naar eigen zeggen al meer dan 10.000 volgers op sociale media.

Het Nederlandse kledingbedrijf Suitsupply pakte deze week uit met fotos van een nieuwe campagne. Op een van de beelden staan twee zoenende mannen. Dat schoot bij veel volgers in het verkeerde keelgat en werd in homofobe reacties als vies en zelfs satanistisch omschreven. Tienduizenden volgers haakten af….

Volgens oprichter Fokke de Jong was het hoog tijd voor een campagne met twee mannen. ‘Het gaat in de modereclame vaak om aantrekkingskracht tussen mensen, maar niet vaak over die tussen mannen. Dat vonden wij leuk om nu ook een keer te doen’, vertelt hij aan NRC Handelsblad. Dat zijn bedrijf winst probeert te maken ten koste van de homo-emancipatie, doet hij af als ‘onzin’. ‘Als je iets maatschappelijks aanstipt in reclame, betekent dat nog niet dat je er misbruik van maakt.’ Door de negatieve reacties zijn er ook heel wat anderen die de accounts van het label net gaan volgen uit steun. Sommigen maken zelfs een grapje over de campagne, maar die wegen schijnbaar niet op tegen het aantal mensen die Suitsupply ontvolgen.

Na een reclame met twee zoenende mannen verloor het Nederlandse kledingbedrijf Suitsupply deze week tienduizenden volgers op sociale media. Het merk zei geschrokken te zijn van homofobe reacties.

Suitsupply heeft winkels in 24 landen wereldwijd, maar de bewuste foto’s worden niet verspreid in hun winkels in Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten. ‘Dan wordt de winkel gesloten en het personeel gearresteerd’, zegt De Jong aan NOS. ‘Voor die landen hebben we wel andere versies, nog steeds met twee mannen, maar niet zoenend. Je moet daar binnen de kaders van de wet blijven.’

De baas van het bedrijf, Fokke de Jong, vertelt dat de campagne net alle anderen gaat over de aantrekkingskracht tussen mensen. Alleen het feit dat die mensen dit keer van hetzelfde geslacht zijn, lijkt voor veel volgers een ander verhaal. Toch is De Jong niet van plan de campagne stop te zetten. Sterker nog; in alle bijna 100 winkels in 22 landen zullen de fotos te zien zijn. Behalve in de winkels in Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten, want dat zou directe sluiting betekenen, aldus De Jong in het NRC.

Amsterdam at Twitter: