Positieve opening beurs Amsterdam

Positieve opening beurs Amsterdam
AEX lichtgroen in middaghandel
aexDe Amsterdamse beurs is maandag met een kleine plus gesloten. Beleggers kauwden een groot deel van de dag nog na op het beter dan verwachte Amerikaanse banenrapport van vrijdag.

Een daling van de toonaangevende Dow-Jonesindex in New York kort na opening zorgde er echter voor dat de Europese beurzen kortstondig in het rood doken.De AEX-index in Amsterdam sloot uiteindelijk alsnog 0,2 procent hoger op 538,43 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 819,01 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs en Frankfurt tekenden winsten tot 0,6 procent op, Londen daalde een fractie. Bij de hoofdfondsen in Amsterdam was biotechnoloog Galapagos de grootste winnaar met een koerswinst van 3 procent, gevolgd door chipmachinefabrikant ASML (plus 1,6 procent). De grootste daler in de AEX was baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis met een min van 1,6 procent.Air IndiaAir France-KLM won 1,5 procent. De luchtvaartcombinatie en haar partners Delta Air Lines en Jet Airways hebben naar verluidt interesse in de Indiase nationale luchtvaartmaatschappij Air India. Producent van natuurvoedingsmiddelen Wessanen deed het met een winst van 1,6 procent nog iets beter. Roestvrijstaalfabrikant Aperam en vastgoedinvesteerder Eurocommercial sloten de rij bij de middelgrote fondsen met een daling van 2,1 procent.In Londen daalde GKN 2,5 procent in waarde. Het moederbedrijf van Fokker legde ook het uiterste overnamevoorstel van de Britse investeerder Melrose naast zich neer. Het aandeel stond een groot deel van de dag nog hoger, doordat beleggers toen nog mochten hopen op een mogelijk lucratieve overname.DealIn Frankfurt stegen de energiebedrijven RWE en E.ON fors met plussen tot 9,2 procent. De twee bedrijven hebben een deal gesloten over de Duitse Essent-moeder Innogy (plus 12,1 procent). Uiteindelijk wordt E.ON daarmee een bedrijf dat zich richt op energienetwerken en het leveren van energie aan consumenten. RWE richt zich op de opwekking van energie.De euro was 1,2317 dollar waard, tegen 1,2330 dollar bij het Europese slot op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,6 procent tot 61,05 dollar en Brentolie werd 1,4 procent goedkoper op 64,60 dollar per vat.

Een daling van de toonaangevende Dow-Jonesindex in New York kort na opening zorgde er echter voor dat de Europese beurzen kortstondig in het rood doken.

Goede stemming op Europese effectenbeurzen

De AEX-index in Amsterdam sloot uiteindelijk alsnog 0,2 procent hoger op 538,43 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 819,01 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs en Frankfurt tekenden winsten tot 0,6 procent op, Londen daalde een fractie.

Onder de kleinere fondsen won Basic-Fit bijna twee procent in aanloop naar de jaarcijfers op dinsdag.

Bij de hoofdfondsen in Amsterdam was biotechnoloog Galapagos de grootste winnaar met een koerswinst van 3 procent, gevolgd door chipmachinefabrikant ASML (1,6 procent). De grootste daler in de AEX was baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis met een min van 1,6 procent.

Air France-KLM won 1,5 procent. De luchtvaartcombinatie en haar partners Delta Air Lines en Jet Airways hebben naar verluidt interesse in de Indiase nationale luchtvaartmaatschappij Air India. Producent van natuurvoedingsmiddelen Wessanen deed het met een winst van 1,6 procent nog iets beter.

In Frankfurt zaten de energiebedrijven RWE en E.ON fors in de lift met plussen tot 8,8 procent. De twee bedrijven hebben een ingewikkelde deal gesloten over de Duitse Essent-moeder Innogy (plus 13,6 procent). Uiteindelijk wordt E.ON zo een bedrijf dat zich richt op energienetwerken en het leveren van energie aan consumenten. RWE richt zich op de opwekking van energie.

Roestvrijstaalfabrikant Aperam en vastgoedinvesteerder Eurocommercial sloten de rij bij de middelgrote fondsen met een daling van 2,1 procent.

In Londen steeg GKN 0,4 procent in waarde. De Britse investeerder Melrose doet een uiterste poging om de aandeelhouders van het moederbedrijf van Fokker warm te maken voor een overname en heeft een hoger bod uitgebracht op GKN. Overigens zit de toeleverancier aan onder meer de auto- en de luchtvaartindustrie helemaal niet te wachten op de avances van Melrose.

In Londen daalde GKN 2,5 procent in waarde. Het moederbedrijf van Fokker legde ook het uiterste overnamevoorstel van de Britse investeerder Melrose naast zich neer.

Air France-KLM won 1,5 procent. De luchtvaartcombinatie en haar partners Delta Air Lines en Jet Airways hebben naar verluidt interesse in de Indiase nationale luchtvaartmaatschappij Air India. Producent van natuurvoedingsmiddelen Wessanen deed het met een winst van 1,6 procent nog iets beter. Roestvrijstaalfabrikant Aperam en vastgoedinvesteerder Eurocommercial sloten de rij bij de middelgrote fondsen met een daling van 2,1 procent.

Het aandeel stond een groot deel van de dag nog hoger, doordat beleggers toen nog mochten hopen op een mogelijk lucratieve overname.

In Frankfurt stegen de energiebedrijven RWE en E.ON fors met plussen tot 9,2 procent. De twee bedrijven hebben een deal gesloten over de Duitse Essent-moeder Innogy (plus 12,1 procent). Uiteindelijk wordt E.ON daarmee een bedrijf dat zich richt op energienetwerken en het leveren van energie aan consumenten. RWE richt zich op de opwekking van energie.

In Frankfurt stegen de energiebedrijven RWE en E.ON fors met plussen tot 9,2 procent. De twee bedrijven hebben een deal gesloten over de Duitse Essent-moeder Innogy (12,1 procent).

De Amsterdamse beurs is maandag met een kleine plus gesloten. Beleggers kauwden een groot deel van de dag nog na op het beter dan verwachte Amerikaanse banenrapport van vrijdag. Een daling van de toonaangevende Dow-Jonesindex in New York kort na opening zorgde er echter voor dat de Europese beurzen kortstondig in het rood doken.

Uiteindelijk wordt E.ON daarmee een bedrijf dat zich richt op energienetwerken en het leveren van energie aan consumenten. RWE richt zich op de opwekking van energie.

De euro was 1,2317 dollar waard, tegen 1,2330 dollar bij het Europese slot op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,6 procent tot 61,05 dollar en Brentolie werd 1,4 procent goedkoper op 64,60 dollar per vat.


Amsterdam at Twitter: