In één week drie beursgangen in Amsterdam

In één week drie beursgangen in Amsterdam
Damrak sluit in het groen
 De beurzen in Amsterdam zijn de week begonnen met lichte winsten en verschillende bedrijven kwamen met nieuws omtrent hun op handen zijnde beursgang. De AEX steeg 0,2 procent tot 538,43 punten, de AMX won 0,2 procent en de AScX verloor 0,1 procent.

Het was vandaag een rustige handelsdag met weinig nieuws. Daarmee bleef het optimisme van afgelopen vrijdag hangen, volgend op het Amerikaanse banenrapport. Dat rapport werd als verrassend sterk gezien. Er kwamen veel meer banen bij dan verwacht en de loongroei viel mee, waardoor zorgen over inflatie en daarmee gepaard gaande renteverhogingen verminderden.

NIBC is daarmee ongeveer net zo veel waard als B&S, een groothandelaar en distributiebedrijf uit Dordrecht. De huidige eigenaren van het bedrijf mikken op een introductieprijs tussen de 14,50 en 17,75 euro, blijkt uit een maandag gepubliceerd persbericht. Ook B&S brengt ongeveer 30 procent van de aandelen naar de beurs en mikt daarbij op een opbrengst van maximaal 493 miljoen euro.

Het positieve sentiment uit Amerika kreeg vandaag een vervolg in Azië en ook in Europa. Op de achtergrond blijft de dreigende handelsoorlog echter een rol spelen. De Amerikaanse president Donald Trump liet maandagmiddag op Twitter weten dat zijn handelsminister met de EU gaat praten over de “oneerlijke” importheffingen en handelsbarrières die het Europese blok oplegt aan Amerikaanse producenten.

Bij NIBC gaat op 23 maart zon 30 procent van de aandelen in de verkoop, voor een bedrag tussen de 8,75 euro en 10,25 euro. De opbrengst van de beursgang bedraagt daarmee maximaal 450 miljoen euro, aldus de zakenbank, die tot 1999 al een notering had in Amsterdam. De waarde van NIBC als geheel komt uit op 1,3 tot 1,5 miljard euro.

“Wat beleggers vooral zorgen baart is het risico dat de Amerikaanse importheffingen een keerpunt markeren in de internationale handel en dat dit tot gelijksoortige tegenmaatregelen van Amerikaanse handelspartners zal leiden”, meent econoom Maarten Leen van ING.

NIBC, B&S Group én Alfen volgende week naar de beurs

De euro noteerde tegen de dollar op 1,2314. Vrijdagavond rond het slot van de aandelenmarkten in New York was dit 1,2308.

Maandag kondigde NIBC aan te mikken op een waardering van 1,5 miljard euro met een beursgang op 23 maart aanstaande. De bank wil circa 44 miljoen euro aandelen verkopen tegen 8,75 tot 10,25 euro per stuk.

Dat de drie Nederlandse bedrijven binnenkort naar de beurs zouden gaan was al duidelijk, maar het moment waarop nog niet. Ook wordt nu bekend hoeveel aandelen de huidige eigenaren precies willen verkopen en op welke opbrengst ze mikken. In alle gevallen gaat het om een minderheid van de aandelen.

Alfen wil 147 miljoen euro ophalen met een beursgang op 22 maart. Hier zullen de aandelen tussen de 11,25 en 15,00 euro gaan kosten. Alfen zal net niet de helft van de uitstaande 20 miljoen aandelen verkopen. De totale waardering van Alfen kan oplopen tot 300 miljoen euro.

B&S Group verkoopt circa een derde van zijn aandelen voor 14,50 tot 17,75 euro per stuk. De beursgang kan circa 358 miljoen tot 438 miljoen euro opleveren. Met uitoefening van de overtoewijzingsoptie kan dit oplopen tot 493 miljoen euro. Net als NIBC mikt B&S Group op een eerste handelsdag op 23 maart.

De recente aankondiging dat NIBC na een afwezigheid van negentien jaar terugkeert op het Damrak, is volgens topman Paulus de Wilt positief ontvangen. Wij kijken ernaar uit om de komende tijd mogelijke investeerders te ontmoeten en ons bedrijfsmodel en toekomstplannen met hen te bespreken.

Beursgang taxfree-imperium B&S op 23 maart moet bijna half miljard opleveren

Beleggers hebben de meeste interesse in de beursgang van NIBC. Dit bleek uit een enquête van online broker BinckBank. Bijna 21 procent van de respondenten zei interesse te hebben in de beursgang van NIBC, waar dit voor Alfen krap 9 procent was en voor B&S iets minder dan 5 procent.

Galapagos was maandag het sterkst stijgende aandeel met 3,0 procent. ASML kreeg er 1,6 procent bij en Aalberts Industries won 1,2 procent. ASML en Aalberts liggen al enige tijd erg sterk. Met een koerswinst van circa 18 procent is ASML dit jaar ook de grootste stijger in de AEX.

Bij grote belangstelling kunnen de begeleidende banken het aanbod uitbreiden tot bijna 44 miljoen stuks. Het totale prijskaartje voor NIBC komt tussen de 1,3 miljard en 1,5 miljard euro te liggen.

Video: Zijn beursnieuwelingen Alfen, NIBC en B&S goedkoop – RTL Z NIEUWS

Onderaan, wellicht reagerend op de dalende olieprijzen, verloren Boskalis en SBM Offshore maandag 1,6 procent en 1,0 procent. ArcelorMittal sloot 0,7 procent in het rood.

In totaal komen volgende week ruim 38 miljoen aandelen op de markt, waarvan maximaal 10 procent gereserveerd wordt voor particuliere beleggers in Nederland.

In de AMX stegen Wessanen en OCI 1,6 procent. Air France won 1,5 procent.

Meerdere bedrijven hebben voor dit jaar een beursgang in Amsterdam aangekondigd. Zakenbank NIBC, groothandel en distributeur B&S en laadpalenfabrikant Alfen brachten maandag meer details naar buiten.

Eurocommercial was de sterkste daler van de middelgrote aandelen en raakte 2,1 procent kwijt.

B&S levert onder meer etenswaren, cosmetica en drank aan de meeste grote Europese cruiserederijen, maar ook aan legerbases die opereren onder de vlag van de Verenigde Naties en de NAVO. Het bedrijf koopt verder producten goedkoop in bij grote merkfabrikanten, voor retailers en voordeelketens als Action en Kruidvat.

Arcadis heeft Sarah Kuijlaars aangetrokken als CFO. Analist Edwin de Jong van NIBC schreef in een rapport dat het internationale advies- en ingenieursconcern tevens zijn managementstructuur aanpast om de strategie beter uit te kunnen voeren. Het aandeel Arcadis won 0,7 procent.

De huidige eigenaren van B&S willen een kleine 25 miljoen aandelen, ruim 29 procent van het totaal, naar de beurs brengen tegen een introductieprijs van tussen de 14,50 en 17,75 euro per stuk. Daarmee zou aan het bedrijf als geheel een prijskaartje komen te hangen van tussen de 1,2 miljard en 1,5 miljard euro.

BAM Groep heeft namens vastgoedontwikkelaar AM een overeenkomst gesloten met de gemeente Maastricht voor de bouw van 84 duurzame woningen in het gebied Zouwdalveste. Het aandeel won 0,4 procent.

Bij grote belangstelling hebben de begeleidende banken de mogelijkheid om extra aandelen te plaatsen. Het te verkopen belang kan in dat geval oplopen tot 33 procent. Als alle aangeboden stukken worden verkocht, inclusief de overtoewijzingsoptie, komt de opbrengst van de beursgang op maximaal 493 miljoen euro.

PostNL bereikte een principeakkoord met vakbonden over een nieuwe cao voor de ruim 18.500 postbezorgers. Het aandeel steeg 0,1 procent.

Dat maakt het bedrijf maandag bekend. Geïnteresseerde beleggers kunnen zich vanaf dinsdag melden. De inschrijving sluit op 22 maart, een dag later moet de beursnotering een feit zijn.

Onder de kleinere fondsen viel Kendrion op met een winst van 3,2 procent. ForFarmers won 1,4 procent, voorafgaand aan resultaten die het veevoederbedrijf dinsdag bekend maakt. Beter Bed steeg 1,2 procent.

Volgens topman Bert Meulman zijn de reacties van investeerders tot dusver positief. B&S liet eind vorige maand al weten dat het van plan is naar de beurs te gaan.

Accell Group sloot 2,0 procent in het rood. Heijmans verloor 1,5 procent.

Rond het slot in Europa noteerde Wall Street, dat vanwege de zomertijd een uur eerder opende, verdeeld. De S&P 500 noteerde vlak.

De geruchten zongen al langer rond, maar binnenkort gaat groothandel in consumentengoederen B&S echt naar de beurs. Oprichter Willem Blijdorp (Quote 500: #49, €610 miljoen) en CEO Bert Meulman (Quote 500: #140, €215 miljoen) willen maximaal 33 procent van het bedrijf, dat onder meer taxfree-winkels uitbaat op luchthavens door heel Europa, publiek maken. Momenteel bezitten de vermogende topmannen nog forse belangen in B&S: Blijdorp (51%) en Meulman (16%). 

Zowel B&S Group als NIBC en Alfen hadden eerder al gezegd dat ze naar de beurs zouden gaan en ook dat het de komende weken zou zijn, maar de precieze datum was nog niet bekend.

Het belooft dit jaar dringen te worden op Beursplein 5. Zo is het mogelijk dat B&S de dag moet delen met NIBC, dat eerder aankondigde ook op 23 maart naar de beurs te willen gaan. Met ASR en Basic-Fit hebben we al eens twee beursgangen meegemaakt op één dag, dus dat past prima, verklaart een woordvoerder van Euronext. Maar het is first come first serve, dus dat bepaalt het verloop van de dag. 

Beleggers kunnen vanaf vandaag inschrijven op de aandelen van het Haagse NIBC. De bestaande aandeelhouder JC Flowers verkoopt bijna 38,2 miljoen aandelen. Als er genoeg vraag is, dan verkoopt JC Flowers nog eens 5,7 miljoen aandelen.

Er wordt gemikt op een introductieprijs tussen de €14,50 en €17,75 per aandeel. Daarmee zou de waarde van de onderneming opgekrikt worden naar tussen de €1,2 miljard en €1,5 miljard. Afgelopen jaar boekte B&S een jaaromzet van €1,5 miljard. Als alle beschikbare stukken bij nieuwe eigenaren belanden, verwacht de Dordtse distributeur een slordige €493 miljoen op te halen. 

Daarbij brengt de enige aandeelhouder maximaal 30 procent naar de beurs. Eerder zou JC Flowers 35 procent van zijn aandelen van de hand doen.

De aandelen NIBC kosten tussen de 8,75 en 10,25 euro per stuk. Dat brengt de huidige aandeelhouder tussen de 384 en 450 miljoen euro op. Afgaande op de introductieprijs is NIBC in totaal tussen de 1,3 miljard en 1,5 miljard euro waard.

In 2008 wilde eigenaar JC Flowers de bank nog verkopen aan de IJslandse Kaupthing Bank voor 3 miljard euro, maar die verkoop ging toen niet door vanwege de financiële crisis.Het middelgrote NIBC verdient zijn geld behalve met hypotheken onder meer met het verstrekken van leningen aan mkb-bedrijven in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. 

Op de aandelen B&S Group kun je vanaf morgen inschrijven. Ook hier worden geen nieuwe aandelen uitgegeven. De bestaande eigenaren brengen maximaal een derde van de aandelen naar de beurs.

Het gaat in eerste instantie om een belang van ruim 29 procent van de aandelen. Als er voldoende vraag is komt daar nog wat bij. De inschrijving sluit op 22 maart, een dag later moet de beursnotering een feit zijn.

De aandelen B&S Group kosten tussen de 14,50 en 17,75 euro per stuk. De beursintroductie levert daarmee tussen de 358 miljoen en 493 miljoen euro op voor de bestaande eigenaren. De totale waarde van B&S Group is, afgaande op de prijsrange, tussen de 1,2 miljard en 1,5 miljard euro.

Zowel particuliere beleggers als instituten kunnen inschrijven op de aandelen. Maar particulieren krijgen voorrang. Voor hen is tot 10 procent van de aandelen is gereserveerd voor Nederlandse particuliere beleggers.

Als er voor alle aandelen die worden aangeboden inderdaad een koper is, dan heeft na de beursgang Sarabel 50,8 procent van de aandelen en Lebaras zal 15,9 procent hebben. Sarabel, houdt dan bijna 16 procent. Beide zullen het komende jaar geen nieuwe aandelen verkopen.

Sarabel wil de meerderheid van de aandelen houden. Ook Lebaras wil een 'belangrijke' aandeelhouder blijven. Achter Sarabel zit Willem Blijdorp, de oprichter van B&S Group en bestuurders van het bedrijf. Lebaras is eigendom van Bert Meulman, topman van B&S Group.

Verder is ook B&S Participations nog aandeelhouder. Hierin zit een groep managers van B&S Group.

B&S komt uit Dordrecht en levert onder meer etenswaren, cosmetica en drank aan de meeste grote Europese cruiserederijen, maar ook aan legerbases die opereren onder de vlag van de Verenigde Naties en de NAVO.

Het bedrijf koopt verder producten goedkoop in bij grote merkfabrikanten, voor retailers en voordeelketens als Action en Kruidvat.

Laadpalenfabrikant Alfen uit Almere staat vanaf volgende week donderdag op de beurs van Amsterdam. Beleggers kunnen vanaf vandaag inschrijven, tegen een koers van tussen de 11,25 en 15 euro per aandeel. Ook bij Alfen worden geen nieuwe aandelen uitgegeven. De bestaande aandeelhouders verkopen een deel van hun stukken.

In totaal worden 9,8 miljoen aandelen verkocht, dat is inclusief aandelen die worden uitgegeven als er veel vraag is. Daarmee ontvangen de bestaande aandeelhouders tussen de 96 miljoen en 147 miljoen euro. De totale waarde van Alfen komt daarmee uit op tussen de 225 en 300 miljoen euro.

Zowel particuliere als institutionele beleggers kunnen inschrijven op aandelen Alfen. Maar particulieren krijgen voorrang: 500 aandelen per beleggers. In totaal gaat het om 10 procent van de aandelen die naar de beurs worden gebracht.

De bestaande aandeelhouders hebben na de beursgang nog 51 procent van de aandelen.


Amsterdam at Twitter: