Amsterdammers zeggen ja tegen ja/ja-sticker

Amsterdammers zeggen ja tegen ja/ja-sticker
Amsterdammers zeggen ja tegen ja/ja-sticker
Zo'n 84 procent van de Amsterdammers zou enthousiast zijn over het nieuwe systeem met de brievenbusstickers, dat sinds begin dat jaar geldt. Dat blijkt uit onderzoek van het gemeentelijk bureau Onderzoek, Informatie en Statistiek (OI&S).

Sinds 1 januari mogen folderbezorgers alleen reclamedrukwerk door de brievenbus gooien als de bewoner een ja/ja-sticker heeft opgeplakt. De maatregel is ingevoerd om papierverspilling tegen te gaan.

Lees ook: Vanaf 1 januari geen ongevraagde reclame meer in de brievenbus

Het OI&S heeft twee maanden na de invoering een panel Amsterdammers onder meer gevraagd of ze goed op de hoogte zijn van de veranderingen. 93 procent van de ondervraagden geeft aan te weten dat de maatregel is ingevoerd. 

Alsnog folders in de brievenbusVan de Amsterdamse huishoudens die in het oude systeem geen sticker hadden, geeft de helft aan te kiezen voor een ja/ja-sticker. De andere helft wenst geen folders te ontvangen. Toch vinden sommige mensen alsnog reclamedrukwerk in hun brievenbus.

Degene die daar verantwoordelijk voor is, krijgt van de gemeente een waarschuwingsbrief. De tweede keer volgt een boete van 500 euro. Tot nog toe heeft de gemeente 400 meldingen van foutief bezorgd reclamedrukwerk ontvangen. 

Lees ook: Folderaars beplakken brievenbussen ongevraagd met ja-ja-stickers

Daarnaast zijn er meldingen binnengekomen van ongevraagd geplakte ja/ja-stickers op de brievenbus. De gemeente geeft aan hier nog onderzoek naar te gaan doen. Wie dit ook heeft ervaren, kan er melding van maken. 

2 maanden geleden verscheen hij op de eerste Amsterdamse brievenbussen: de ja/ja-sticker. Wat vinden Amsterdammers er eigenlijk van? Bureau Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) maakte de balans op.

De nieuwe regels blijken goed bekend te zijn: 93% van de Amsterdammers is ervan op de hoogte. En ja, u vindt het wel wat, want 84% van de ondervraagden is voorstander van het nieuwe systeem. 6% van de mensen is niet positief.

Van de Amsterdamse huishoudens die in het oude systeem geen sticker hadden, neemt de helft nu een ja/ja-sticker. De andere helft wil geen ongeadresseerd reclamedrukwerk meer ontvangen.

In de eerste twee maanden zijn er een kleine 400 meldingen van verkeerd bezorgd reclamedruk binnengekomen. De gemeente heeft de betreffende adverteerders een waarschuwingsbrief gestuurd. Bij een tweede melding over dezelfde adverteerder komt er een huisbezoek door een toezichthouder bij de melder. Dit kan uiteindelijk resulteren in een dwangsom voor de overtreder van €500,- per overtreding.

Er zijn ook meldingen binnengekomen van ongevraagd geplakte ja/ja-stickers. Deze worden nog verder onderzocht. Is het u ook overkomen? Meld dit dan via www.amsterdam.nl/jajasticker.

Om papierverspilling tegen te gaan heeft Amsterdam op 1 januari 2018 nieuwe regels voor het verspreiden van huis-aan-huis reclamedrukwerk ingevoerd. Sindsdien mogen alleen folders worden bezorgd als bewoners met een ja/ja-sticker hebben aangegeven dat ze die willen ontvangen. Kijk voor meer informatie op www.amsterdam.nl/jajasticker.

Hebt u een vraag en kunt u het antwoord niet vinden op onze website? Neem dan contact op met de gemeente.

Gemeentelijk informatienummer: 14 020 op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur.

Wat is er te doen in Amsterdam? Informatie over toerisme, cultuur, uitgaan, evenementen en meer vindt u op Iamsterdam.com


Amsterdam at Twitter: