Vrouwen in minderheid in gemeentepolitiek

Vrouwen in minderheid in gemeentepolitiek
Vrouwen slecht vertegenwoordigd in gemeentepolitiek
Vrouwen zijn nog altijd sterk ondervertegenwoordigd in de gemeentepolitiek. In Amsterdam is bijna 40 procent van de kandidaat-raadsleden vrouw.

Dat blijkt uit een analyse van alle kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen door de NOS. Geen enkele gemeente heeft meer vrouwen dan mannen op de kieslijst en er is maar een gemeente waar evenveel vrouwen als mannen op de kieslijst staan; dat is Heemstede. In deze Noord-Hollandse plaats houden 49 vrouwen en 49 mannen elkaar in evenwicht. Ouder-Amstel haalt de helft met 46 procent net niet, maar komt wel het dichtst in de buurt.In Amsterdam is 39,5 procent op de kieslijst vrouw. Momenteel zitten in de Amsterdamse gemeenteraad 16 vrouwen en 29 mannen. Landelijk zijn van alle kandidaten slechts drie op de tien vrouw, concludeert de NOS.

Er is geen enkele gemeente met meer vrouwen dan mannen op de kieslijst. Er is maar een gemeente waar evenveel vrouwen als mannen op de kieslijst staan en dat is Heemstede.

Vrouwen slecht vertegenwoordigd in gemeentepolitiek

Vrouwen zijn nog altijd sterk ondervertegenwoordigd in de gemeentepolitiek. Dat blijkt uit een analyse van alle kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen door de NOS. Van alle kandidaten zijn slechts drie op de tien vrouw, concludeert de NOS.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

Nergens meer vrouwenEr is geen enkele gemeente met meer vrouwen dan mannen op de kieslijst. Er is maar een gemeente waar evenveel vrouwen als mannen op de kieslijst staan en dat is Heemstede. In deze Noord-Hollandse plaats houden 49 vrouwen en 49 mannen elkaar in evenwicht.

Maar ook in Heemstede is nog wel wat te winnen, want er zijn vier mannelijke lijsttrekkers tegen twee vrouwen. Alleen Heemsteeds Burger Belang en de VVD hebben een vrouw op de eerste plaats. D66, GroenLinks, PvdA en CDA kozen voor een man. (ANP)


Amsterdam at Twitter: