Palestijnse premier ontsnapt aan aanslag

Palestijnse premier ontsnapt aan aanslag
Palestijnse premier ontsnapt aan aanslag
De Palestijnse premier Rami Hamdallah heeft dinsdag in de Gazastrook een aanslag overleefd. De Palestijnse regering, die zetelt op de bezette Westelijke Jordaanoever, houdt de extremistische Hamas-beweging, die aan de macht is in Gaza, verantwoordelijk voor de laffe aanslag.

Hamdallah bleef ongedeerd toen een bom ontplofte langs de route die zijn konvooi volgde vanaf de Israëlische grenspost Erez. Er vielen enkele gewonden en voertuigen raakten beschadigd, maar de premier kon zijn weg vervolgen. Hij zei dat hij blijft streven naar het einde van de bittere verdeeldheid onder de Palestijnen.

De explosie deed zich voor op het moment dat de wagens van het konvooi de grens met de Gazastrook overstaken. Naast premier Hamdallah maakte ook Majed Faraj, het hoofd van de Palestijnse inlichtingendienst, deel uit van het konvooi. Het Palestijnse nieuwsagentschap Maan meldde eerder dat er zeven mensen gewond geraakt waren, maar uiteindelijk bleek niemand ernstig geblesseerd.

De Fatah-partij, die de Palestijnse Autoriteit (PA) onder leiding van president Mahmoud Abbas domineert, doet al maanden pogingen een regering van eenheid te vormen met Hamas. Er is slechts bescheiden vooruitgang geboekt. Zo stond Hamas eind vorig jaar toe dat de grensbewaking van de kustenclave werd overgenomen door veiligheidstroepen van de PA. Maar er zijn nog tal van obstakels die verzoening in de weg staan. De belangrijkste is dat Hamas weigert de eigen gewapende milities onder bevel van de PA te stellen.De Palestijnse president heeft pressie op Hamas niet geschuwd. Hij beperkte vorig jaar onder meer de leverantie van electriciteit en medicijnen, waardoor de toch al barre levensomstandigheden van de twee miljoen inwoners van Gaza verslechterden. Er is ook al jaren een nijpend tekort aan drinkwater. Premier Hamdallah was dinsdag naar Gaza gekomen om een waterzuiveringsinstallatie officieel in gebruik te nemen. Het project, ter waarde van 75 miljoen dollar, is betaald door de Wereldbank, de Europese Unie en EU-lidstaten.

Fatah – dat met de PA de Westelijke Jordaanover controleert – en Hamas – de machtigste Palestijnse fractie in de Gazastrook – hadden in oktober vorig jaar nog een verzoeningsakkoord bereikt. Het doel van dat akkoord was om een uniform leiderschap in de beide Palestijnse gebieden tot stand te brengen. Maar de uitvoering van de overeenkomst verloopt sindsdien extreem moeizaam.

Video: Bomaanslag op konvooi Palestijnse premier

Veel inwoners van Gaza zijn afhankelijk van buitenlandse hulp. Ze kregen dit jaar opnieuw een klap doordat de Amerikaanse regering besloot fors te korten op het budget van UNWRA, de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen.

Op tv-beelden was vlak na het incident te zien hoe premier Hamdallah een pand binnenging voor een bijeenkomst. De premier opereert normaal in de door Fatah gecontroleerde Westelijke Jordaanoever. Voor de opening van een afvalverwerkingsfabriek was hij naar Gaza gereisd. 

Vlakbij het konvooi van de Palestijnse premier Rami Hamdallah is een explosief ontploft, op het moment dat de wagens van het konvooi de grens met de Gazastrook overstaken. Ook Majed Faraj, het hoofd van de inlichtingendienst, maakte deel uit van het konvooi.

De Palestijnse premier Rami Hamdallah lijkt te zijn ontsnapt aan aanslag. Vlak nadat zijn konvooi voorbijreed was er langs de weg in de Gazastrook een explosie. Volgens Palestijnse media vielen er enkele lichtgewonden. 

De Palestijnse premier Rami hamdallah brengt een vrij uitzonderlijk bezoek aan de Gazastrook voor de inhuldiging van een nieuwe waterzuiveringsinstallatie. Toen zijn konvooi de Gazastrook binnenreed, ging vlakbij een explosief af.

Vlak bij het konvooi van de Palestijnse premier Rami Hamdallah is dinsdag een explosief ontploft. Dat melden plaatselijke media. De explosie deed zich voor op het moment dat de wagens van het konvooi de grens met de Gazastrook overstaken.

Wafa, het agentschap van de Palestijnse Palestijnse Autoriteit (PA), zegt dat Hamdallah en moordpoging heeft overleefd. De PA, die door Fatah gecontroleerd wordt, acht de radicale Palestijnse beweging Hamas verantwoordelijk voor de bomaanslag. Niemand raakte ernstig gewond bij het voorval.

Volgens het Palestijnse nieuwsagentschap Maan raakten er zeven mensen gewond. Het is volgens die bron nog niet duidelijk of ook Hamdallah gewond is geraakt.

Fatah – dat met de PA de Westelijke Jordaanover controleert – en Hamas, de machtigste Palestijnse fractie in de Gazastrook, hadden in oktober vorig jaar nog een verzoeningsakkoord bereikt. Het doel van dat akkoord was om een uniform leiderschap in de beide Palestijnse gebieden tot stand te brengen. Maar de uitvoering van de overeenkomst verloopt sindsdien extreem moeizaam.


at Twitter: