Van der Veer laat zien dat hij niet goed begrijpt wat het huidige succes van …

Van der Veer laat zien dat hij niet goed begrijpt wat het huidige succes van ...
De rel die je zag aankomen
We moeten niet uitsluiten dat Jeroen van der Veer, president-commissaris bij ING, het beste met de bank voorhad toen hij het salaris van bestuursvoorzitter Ralph Hamers met de helft verhoogde tot 3 miljoen euro. Het is voor een bank, net als voor elk ander bedrijf, van groot belang om talent aan zich te binden. Wie te weinig betaalt, krijgt in sommige branches minder goede mensen. Over de vraag of een bestuursvoorzitter dit bedrag verdient, of het rechtvaardig is dat hij zoveel meer verdient dan zijn ondergeschikten, kun je eindeloos van mening verschillen. Dat ondernemers veel geld verdienen, vindt bijna niemand erg. Ze steken hun nek uit en nemen risicos. Ralph Hamers loopt weinig risico en zijn baan is ook weer niet zo heel ingewikkeld. Een al te hoge beloning lijkt dus niet nodig.

Hun herrijzenis uit de as hebben de banken vooral te danken aan Mario Draghi

Maar uiteindelijk is dat niet de belangrijkste vraag in dezen. De enige vraag die een president-commissaris met de statuur van Van der Veer zich had moeten stellen is of dit verstandig is. Is het verstandig om zon beetje de hele Nederlandse samenleving tegen je in het harnas te jagen, om veel krediet bij politici te verspelen, alleen maar om je bestuursvoorzitter wat royaler te kunnen belonen? Stel dat Ralph Hamers naar het buitenland zou vertrekken – die kans is overigens niet zo groot, want er heeft nog nooit een Nederlandse bankier een grootse internationale carrière gemaakt – is die schade dan niet veel kleiner dan de schade die Van der Veer nu aanricht? De oud-bestuursvoorzitter van Shell – die in zijn hoogtijdagen overigens nog aanmerkelijk meer verdiende – laat ook zien dat hij niet goed begrijpt waardoor het huidige succes van ING en alle andere banken wordt veroorzaakt. Dat de banken weer uit de as zijn herrezen hebben ze vooral te danken aan ECB-president Mario Draghi, die maandelijks miljarden in de economie pompt en de rente laag houdt. Dankzij Draghi komen de banken nooit meer geld tekort. Door de lage rente stijgen de huizenprijzen en de aandelenmarkten en is het onmogelijk om als bank niet veel winst te maken.

De Eerlijke Bankwijzer noemt de loonsverhoging in een reactie maatschappelijk onverantwoord. “Het is niet uitlegbaar voor het personeel van ING die het moet doen met een loonsverhoging van slechts 1,7 procent.”

Video: Klopt de boosheid over het salaris van Hamers? – RTL Z NIEUWS

Besef dat belastingbetalers de risico's dragen zou ING tot bescheidenheid moeten dwingen

“Elke dag komen er nieuwe klanten bij en elke dag zeggen klanten op. Dit kan wel de druppel zijn geweest die de spreekwoordelijke emmer doet overlopen”, laat een woordvoerder van ING vrijdag aan NU.nl weten.

ING sluit niet uit dat hoger loon topman tot opzeggingen leidt

De strategie van Draghi is echter niet zonder risico. Door de geldinjecties zijn nieuwe financiële zeepbellen ontstaan. Als de inflatie op enig moment gaat stijgen, waardoor de rente omhoog moet, dreigt het gevaar van een nieuwe ineenstorting. Of dat gaat gebeuren is onzeker. Wel zeker is wie in dat geval de risicos draagt. Dat zal niet ING zijn, niet Ralph Hamers en ook niet Jeroen van der Veer, maar de belastingbetaler. Dit besef zou de top van ING tot bescheidenheid moeten dwingen.

“Als je het afzet tegen een doorsnee dag, zie je dat klanten wel vaker contact opnamen met het kantoor, via sociale media of de chat”, aldus de woordvoerder. Ze uitten daarbij hun onbegrip en ongenoegen.

Een president-commissaris moet de belangen van alle stakeholders behartigen en tegen elkaar afwegen. Daar hoort ook de maatschappij bij. Jeroen van der Veer kiest nu rücksichtslos voor de bestuurders en de aandeelhouders en toont daarbij een gebrek aan leiderschap. Hij zou zich ook moeten bekommeren om de sfeer in het land en moeten weten dat hij met een stap als deze bijdraagt aan het chagrijn en de polarisatie van de Nederlandse samenleving. Ook van Ralph Hamers mag worden verwacht dat hij zich wat aantrekt van het oordeel van de maatschappij. Het is aan de Nederlandse overheid te danken dat ING überhaupt nog bestaat. Hamers en Van der Veer zouden een voorbeeld kunnen nemen aan Jan Hommen. Deze oud-Philipstopman toonde leiderschap door na zijn pensioen eerst ING en daarna KPMG van de ondergang te redden. Hij zag bij ING af van zijn bonus en later ook van zijn salaris toen hij zag hoeveel maatschappelijke onrust zijn beloning veroorzaakte. Wie macht krijgt, moet ook verantwoordelijkheid tonen en pas in de laatste plaats aan zichzelf denken.

Per 2018 moet topman Ralph Hamers er volgens de raad van commissarissen jaarlijks extra aandelen bij krijgen. Die hebben een waarde van 50 procent van zijn vaste salaris van 1,75 miljoen euro.

Video: Nederland woest om 3 miljoen voor ING-topman

Hoe terecht is het dat ING de loonsverhoging van ceo Hamers marktconform noemt? (+)Premier Rutte vindt de loonsverhoging van 50 procent voor topman Hamers onterecht, omdat een bank een soort semi-overheidsinstelling is. ING noemt een beloning van 3 miljoen bruto per jaar marktconform. Wie heeft er gelijk?Deskundigen over salarisverhoging Hamers: waarom nu, terwijl er over twee weken verkiezingen zijn?De forse verhoging van de beloning van ING-topman Ralph Hamers is om twee redenen onbegrijpelijk. Ten eerste is er de verhoging an sich, die ingaat tegen alle pleidooien voor matiging aan de top, helemaal in de financiële sector. Daarnaast zijn er over twee weken (gemeenteraads)verkiezingen en is er geen dringende aanleiding het salaris van een bankier vlak voor die datum te verhogen.Woedende reacties op maandsalaris van 250.000 euro voor ING-topman. Hoe Nederlands is die woede?Is de boosheid om de salarisverhoging van de ING-topman Ralph Hamers typisch Nederlandse folklore, zoals Elfstedenkoorts na twee nachten vorst? Of flakkert de volkswoede in andere landen net zo hoog op?

Omdat er aan de uitkering geen prestatiedoelen zijn gekoppeld, valt deze niet onder de bonusplafond van 20 procent van het vaste salaris dat in Nederland geldt voor financiële instellingen.

Niet alle aandeelhouders ING enthousiast over salarisverhoging topman

De forse verhoging van de beloning van ING-topman Ralph Hamers is om twee redenen onbegrijpelijk. Ten eerste is er de verhoging an sich, die ingaat tegen alle pleidooien voor matiging aan de top, helemaal in de financiële sector. Daarnaast zijn er over twee weken (gemeenteraads)verkiezingen en is er geen dringende aanleiding het salaris van een bankier vlak voor die datum te verhogen.

Hij was het lulletje rozewater geworden onder de collegas. Niet dat ze het openlijk lieten merken, maar de indirecte signalen konden hem moeilijk ontgaan. 

ING-topman Hamers was het lulletje rozewater onder zijn collegas

Dat zeggen deskundigen naar aanleiding van de nieuwe beloning van Ralph Hamers, die ING donderdag bekendmaakte. De baas van de grootste bank van Nederland krijgt er meer dan de helft bij, waardoor zijn beloning dit jaar oploopt tot iets meer dan 3 miljoen euro. President-commissaris Jeroen van der Veer, die over de beloning gaat, vond al langer dat de ING-top onderbetaald werd ten opzichte van collegas bij vergelijkbare bedrijven. Vanwege het maatschappelijke klimaat durfden de ING-commissarissen de niet-marktconforme beloning tot nu toe niet substantieel op te trekken, maar volgens Van der Veer is besloten nu door te pakken. Ralph Hamers is eredivisie maar werd Jupiler League betaald, verklaarde de oud-Shell-topman in het Financieele Dagblad.

Beloningsdeskundige Hein Haenen van het adviesbureau Focus Orange is verbaasd over de timing. Als er een nieuwe baas moet komen, of je wilt een topper uit het buitenland, ok. Maar Hamers zit er al een tijd en hoeft nog niet herbenoemd te worden, dus waarom nu? Haenen is des te verbaasder vanwege de naderende verkiezingen. Bankiersbeloningen werken bij politici als een rode lap op een stier, dat is bekend. Waarom kom je er dan nu mee, terwijl er over twee weken verkiezingen zijn?

Hamers zit er al een tijd en hoeft nog niet herbenoemd te worden, dus waarom nu?

ING motiveert de verhoging met een verwijzing naar de beloningen in de Eurostoxx 50-index, waarin grote Europese bedrijven als Volkswagen, Ahold Delhaize en de Franse bank Société Générale zijn opgenomen. In die lijst stond Hamers volgens ING op de 49ste plaats. Na de verhoging blijft zijn loon volgens de bank nog steeds relatief bescheiden. Hamers stijgt door de verhoging naar de 44e plaats. Terwijl we qua marktwaarde rond plek twintig hangen, aldus een woordvoerder van de bank. Volgens de Tilburgse hoogleraar banking and finance Harald Benink is het de vraag of een bank zich wel met gewone bedrijven mag vergelijken. Systeembanken als ING zijn nog steeds too big to fail en opereren dus nog steeds mede met dank aan de belastingbetaler. Als semi-privaat bedrijf kun je voor je beloning dan niet verwijzen naar bedrijven als Volkswagen of Ahold, waarvoor dit niet geldt.

De rel die je zag aankomen
De rel die je zag aankomen

Opinie | Reacties van lezers op artikelen en brieven

Volgens Haenen is de verwijzing naar Eurostoxx-50 op zich terecht, omdat ING ook naar Europese maatstaven een groot bedrijf is. Dan mag je kijken naar Volkswagen in plaats van Vopak. Maar wil je dat ook? Waarom kijk je niet alleen naar de financiële sector, en binnen Nederland? Topman Kees van Dijkhuizen verdient bij ABN Amro ruim 7 ton, wat minder is dan zijn voorganger Gerrit Zalm kreeg. De top van de Rabobank zag vrijwillig af van een bonus, vanwege de maatschappelijke gevoeligheid. Maar volgens president-commissaris Van der Veer loopt ING duidelijk voorop in de bankensector en is de loonsverhoging daarom terecht.

Volgens de vernieuwde gedragscode moeten bedrijven melden wat de topman verdient ten opzichte van de werkvloer. Bij ING gaat Hamers nu ruim dertig keer het salaris van een gemiddelde werknemer verdienen. Ook moet de topman reflecteren op zijn eigen beloning. ING wil niet zeggen of de verhoging uit de koker van Hamers zelf kwam, of uit die van de commissarissen. Hoe dan ook: het moet gaan om de intrinsieke motivatie, niet om het geld, zegt Haenen. Ik kan me niet voorstellen dat Hamers opeens veel beter zijn best gaat doen omdat hij nu de helft meer krijgt. Ik mag hopen van niet. Volgens ING voldoet de beloning van Hamers aan bepalingen uit de gedragscode. Het beloningspakket wordt op 23 april voorgelegd aan de aandeelhouders. Die worden steeds kritischer over de oplopende topbeloningen, maar het komt zelden voor dat een voorstel wordt weggestemd.

Stom volk

Ik kan me niet voorstellen dat Hamers opeens veel beter zijn best gaat doen omdat hij nu de helft meer krijgt

Opmerkelijk detail: veertien jaar nadat oud-PvdA-premier Wim Kok een forse loonsverhoging voor de ING-top moest verdedigen, zit eind april Jan Peter Balkenende tegenover de aandeelhouders. De oud-CDA-premier, mede bekend van de naar hem vernoemde norm voor topinkomens in de (semi)publieke sector (188 duizend euro), is sinds kort commissaris bij ING.

ING laat Nederlands parlement wachten op uitleg over loonsverhoging

ING gooit de knuppel in het hoenderhok en gaat de beloning van topman Ralph Hamers fors verhogen. De baas van de grootste bank van Nederland krijgt er ruim 50 procent bij, waardoor zijn beloning oploopt tot iets meer dan 3 miljoen euro. De loonsprong leidde vanochtend meteen tot veel kritiek.Minister Hoekstra van Financiën onderzoekt truc van ING-topman met bonusplafondCDA-minister Wopke Hoekstra van Financiën wil opheldering over de manier waarop ING het salaris van Ralph Hamers verhoogt.Woedende reacties op maandsalaris van 250.000 euro voor ING-topman. Hoe Nederlands is die woede?Is de boosheid om de salarisverhoging van de ING-topman Ralph Hamers typisch Nederlandse folklore, zoals Elfstedenkoorts na twee nachten vorst? Of flakkert de volkswoede in andere landen net zo hoog op?


at Twitter: