Geloofwaardigheid van een oliebaron

Dit zeggen beloningsexperts tegen NU.nl in reactie op het nieuws dat de bank de salarisverhoging van 50 procent voor ING-topman Ralph Hamers intrekt.

Je kan op verschillende manieren naar de beloning van Hamers kijken, legt Camiel Selker, beloningsspecialist en partner bij adviesbureau Focus Orange, uit.

"De afgelopen dagen hebben veel klanten, medewerkers en andere belanghebbenden hun mening aan ons kenbaar gemaakt", aldus Jeroen van der Veer, voorzitter van de Raad van Commissarissen van ING. "Wij als Raad van Commissarissen zijn verantwoordelijk voor dit voorstel en betreuren de commotie die het veroorzaakt. We realiseren ons dat we de publieke reactie in Nederland op deze duidelijk gevoelige kwestie onderschat hebben. Om een ​​voortdurende publieke discussie te voorkomen die ING en haar werknemers schaadt, heeft de Raad van Commissarissen zijn voorstel heroverwogen. Om onze taak om te handelen in de langetermijnbelangen van ING te vervullen, zal de Raad van Commissarissen zorgvuldig beoordelen hoe hij in de toekomst een duurzaam en concurrerend beloningsbeleid kan ontwikkelen. "

Commentaar: ING haalt bakzeil

“De commissarissen hebben een technisch perspectief ingenomen. Betalen wij te veel of te weinig ten opzichte van de markt? De conclusie is: we betalen te weinig, dus dat moeten we aanpassen. Maar vervolgens hebben ze zich onvoldoende rekenschap gegeven van wat dit betekent in relatie tot de andere medewerkers van ING en de positie van ING in de maatschappij.”

De omstreden salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers gaat niet door. De raad van commissarissen van de bank wilde zijn totale beloning met de helft verhogen naar 3 miljoen euro, maar ziet daar onder politieke en maatschappelijke druk van af.

Volgens Selker zie je dat met het terugtrekken van het hogere salarisvoorstel, de commissarissen inzien dat ze deze inzichten niet goed hebben ingeschat.

Daarmee is iedere vorm van verhoging – behalve de jaarlijkse 2,2 % – nu daadwerkelijk van de baan, omdat daarvoor een beleidsverandering nodig is die moet worden voorgelegd aan de aandeelhouders, zo vertelt een woordvoerder van ING.

Ook Paula Kager, zelfstandig beloningsexpert, snapt de vergelijking die ING maakt met andere bedrijven. “Je kijkt naar andere ondernemingen en als je ergens onderaan hangt, dan is de neiging om een beetje naar de mediaan te gaan. Maar dat mag niet de enige maatstaf zijn”, zegt zij.

Hoekstra: Loonsverhoging ING van tafel

Bij ING speelt ook mee dat het een bank is die met belastinggeld is gered en de publieke houding die daarbij hoort, benadrukt ze. “Banken kun je niet een-op-een vergelijken met bedrijven als Unilever en Shell. Van der Veer heeft het over Jupiler League en Eredivisie, maar banken zijn een andere league. Door de nutsfunctie van banken kan je het vergelijken met beloningen in de semi-publieke sector.”

Geen loonsverhoging voor ING topman Ralph Hamers

Vaak wordt aangehaald dat bestuurders kunnen vertrekken als ze geen concurrerend salaris kunnen krijgen, maar volgens Kager hoeft het zon vaart niet te lopen bij de absolute top. De topbestuurders zouden er niet alleen zitten voor de financiële vergoeding.

“Het betekent nogal wat om een topman te zijn. Dat is ongetwijfeld kei- en keihard werken, maar als je die klus echt goed klaart, heb je eeuwige roem. Daar kun je nog jarenlang op teren.” De aantrekkingskracht van een hoog salaris en de kans dat mensen vertrekken naar de concurrent, is veel groter bij de managementlaag onder de top.

Hoekstra aarzelt met loonwet voor banken, na besluit ING

“Mijn visie is dat je een discussie over een beloning niet alleen intern tussen de raad van commissarissen en bestuur moet voeren, maar ook met stakeholders. Je moet bij wijze van spreken het water aftasten met klanten en politiek. Dat kun je eerst heel rustig in beslotenheid doen.” Kager denkt dat als mensen met een duidelijke maatschappelijke antenne ernaar hadden gekeken, dit niet was gebeurd.

Kamer wil bizarre loonsverhoging ook in toekomst voorkomen

Ze legt uit dat officieel de raad van commissarissen over de beloning van een bestuurder gaat, maar dat ook wordt verwacht dat een bestuurder als leider van de onderneming een visie heeft op zijn beloning. “Je moet je bewust zijn van de impact van jouw beloning op de hele organisatie en de maatschappij.”

Maar is er dan geen mogelijkheid dat het salaris van Hamers omhoog kan? “Je kan voorbij gaan aan de maatschappelijke onrust of interne verhoudingen als er een goede reden is”, zegt Selker. Een natuurlijk moment daarvoor is de aanstelling van een nieuwe topman of de herbenoeming van de huidige topman.

De commissarissen kunnen bijvoorbeeld heel graag een bepaalde man of vrouw als bestuurder willen, maar zon professional komt pas bij een bepaalde beloning. “Dan heb je een reden om te zeggen: het spijt ons heel erg, maar dit is wat wij belangrijk vinden.

“Maar in de huidige situatie bij ING is hier geen sprake van. Er is geen urgente aanleiding om dat salaris op dit moment aan te passen. Ralph Hamers heeft heel bewust voor deze baan gekozen met het bijbehorende salaris. Dat is toen voorgelegd aan de aandeelhouders en daar hebben zij en Hamers toen ja tegen gezegd. “

En toen trok de ING de salarisverhoging naar ruim 3 miljoen euro per jaar voor Ralph Hamers toch maar in. De druk op de bank werd te groot en zo moet de topman genoegen blijven nemen met zijn Jupiler League-beloning van iets minder dan 2 miljoen. Pakweg anderhalve ton per maand, 5000 euro per dag.

Wat een wanvertoning van de raad van commissarissen van ING die de publieke reactie op de 50 procent-loonsverhoging zo onderschatte, aldus de eigen verklaring. Dat zegt alles over de wereld waarin Jeroen van der Veer en soortgenoten bivakkeren: heel hoog boven de werkelijkheid. Had tijdens het boodschappen doen of een taxiritje eens gevraagd wat de gewone man er van zou vinden. Maar dat wordt niet gedaan omdat zon raad van commissarissen daar in principe maling aan heeft.

U kunt met deze registratie elke maand 6 plus artikelen lezen. We wensen u veel leesplezier.

U heeft de limiet van 6 plusartikelen voor deze maand bereikt. Op de eerste dag van de volgende maand vullen we het tegoed weer aan. Of neem een abonnement voor onbeperkte toegang.


at Twitter: