Oud-Shell-topman Van der Veer: Zijlstra begreep woorden Poetin verkeerd

Mark Rutte is weer een vertrouweling kwijt. Dit keer Halbe Zijlstra, de man met wie hij al sinds zijn eerste kabinet nauw optrok. Ze konden botsen, hartstochtelijk van mening verschillen, zo mijmerde de premier weemoedig, maar uiteindelijk gingen ze altijd weer samen door één deur.

Dinsdag dus niet. Zijlstra verliet het Binnenhof (ik denk niet dat ik nog terugkom), Rutte bleef alleen achter. Alweer. Zijn oogappel, Jeanine Hennis van Defensie stapte in oktober 2017 op, Ard van der Steur kreeg zijn laatste omhelzing in januari 2017, zijn politieke peetvader Ivo Opstelten ging in 2015 en een andere favoriet van de premier, Fred Teeven, rijdt nu in een Conexxionbus.

De VVDer reisde naar eigen zeggen de hele wereld rond voor zijn baan. Het was amper te combineren met zijn functie als raadslid. Rond 2005 zette hij de VVD voor het blok, zo schreef hij zelf op zijn weblog: de partij moest hem een mooie plek op de verkiezingslijst voor de Tweede Kamer aanbieden, anders zou hij voor een carrière in de zakenwereld kiezen. Het werkte. Zijlstra kwam op plek 19 terecht. Genoeg om in de Kamer te komen.Daarna ging het snel. Toen hij de zieke Henk Kamp mocht vervangen op de portefeuille asiel en immigratie greep de nieuwkomer zijn kans met onversneden rechtse praat. In 2008 turfde het blad Intermediair dat de jonge VVDer het vaakst van alle Kamerleden de krantenkolommen had gehaald. Het was voor iedereen op het Binnenhof duidelijk: deze zoon van een politierechercheur uit Oosterwolde gaat ver komen. Heerlijk helder Halbe, zeiden zijn VVD-collegas met een mengeling van afgunst en bewondering.Niemand was verrast dat Zijlstra al in 2010 zijn promotie kreeg: hij werd benoemd tot staatssecretaris van Onderwijs en Cultuur in het kabinet-Rutte I. Niet zonder genoegen zette Zijlstra het mes in de cultuursubsidies. Er kwam een heuse Mars der Beschaving tegen zijn saneringsdrift, maar Zijlstra – een zelfverklaard liefhebber van Heavy Metal – gaf geen krimp, ook al werd hij door de schrijver Gerrit Komrij weggezet als Halve Zoolstra.

De premier overleeft vooralsnog al zijn geplaagde metgezellen, maar na ruim zeven jaar aan de macht doemden dinsdag bij een mede-VVDer associaties op met het gedicht de Dodenrit van Drs. P. Daarin wordt steeds iemand anders van de trojka gegooid om de wolven op afstand te houden. Omsk is een mooie stad maar net iets te ver weg, concludeerde die VVDer bij het betraande afscheid van Zijlstra.

Halbe Zijlstra treedt af: de leugen die zijn geloofwaardigheid als minister moest vergroten ontplofte in zijn gezicht

Rutte zit nu nog ongemakkelijker op de bok. Met het vertrek van zijn minister van Buitenlandse Zaken verliest het kabinet al na een paar maanden een belangrijke steunpilaar. Niet voor niets putten de overige fractievoorzitters van de coalitie zich dinsdag uit in loftuitingen. Zijlstra was betrouwbaar, een man een man, een woord een woord en misschien wel de belangrijkste architect van dit kabinet. De ex-minister van Buitenlandse Zaken diende zeker tijdens de lange, moeizame formatie van Rutte III als een oliemannetje, ook omdat Rutte door zijn werk als premier vaak afwezig was. Op tal van lastige deals zitten de vingerafdrukken van Zijlstra, van het experiment met het legaliseren van softdrugs tot het precaire compromis over het asielbeleid. Zijn vertrek kan de coalitie vooral gaan opbreken als er meningsverschillen ontstaan over de afspraken die destijds zijn gemaakt. Zonder Zijlstra zit er een gat in het collectieve geheugen van Rutte III.

Opinie: Het gedrag van Zijlstra en Rutte raakt ook de regering als voorvechter van nabestaanden MH17

Het verklaart deels waarom de vier regeringspartijen maandag nog vast van plan leken om Zijlstra overeind te houden. De beloning: nog meer schade. Geen van de coalitiepartners kon dinsdag uitleggen waarom ze dachten dat de voormalige minister van Buitenlandse Zaken geloofwaardig kon functioneren. Bij D66-leider Alexander Pechtold bestond daar maandag geen twijfel over. Een dag later moest hij plotseling erkennen dat het vertrek onvermijdelijk was. Het is nogal een draai, hoonde PvdA-leider Lodewijk Asscher. Regeren wordt een spijkerbed, zei Buma bij het begin van Rutte III. Door de datsja-affaire van Zijlstra liggen CDA, D66 en ChristenUnie er nu al met hun hele gewicht op. Het contrast met de tijd in de oppositie was dinsdag pijnlijk groot. Destijds stonden Buma, Pechtold en Gert-Jan Segers vooraan als het vertrouwen in de politiek weer eens in het geding was, als Rutte hele en halve onwaarheden verkondigde; nu moesten ze stamelend blijven volhouden dat de leugen van Zijlstra wel degelijk relevante geopolitieke informatie naar buiten had gebracht. Ik vond en vind het ongelooflijk interessant wat er gezegd is, zei Pechtold zonder veel overtuiging.

De positie van het Westen jegens Rusland is precair. Poetin beschikt over politieke, economische en militaire middelen die het lastig maken hem onze wil op te leggen. Zo lopen juridische trajecten om de schuldigen van de ramp met MH17 te achterhalen en te veroordelen, maar is het nog maar de vraag wat er gebeurt als het land dat de schuldigen herbergt die trajecten niet erkent. Dat gebeurde ook al met het onderzoeksrapport, voor zover er in Rusland aandacht aan werd gegeven. In dat land is niemand met de MH17 bezig, simpelweg omdat niemand ervan weet. Noem het antipropaganda. Het enige wat men aan onze kant kan doen, is onderzoek verrichten, bewijs verzamelen, coalities vormen en hopen dat de internationale politieke druk op Rusland zo groot wordt dat Poetin de façade niet langer kan ophouden. De uiteindelijke waarde van die zaken – het onderzoek, de bewijslast, de politieke samenwerking – rust op waarden als integriteit. Loyaliteit. Eerlijkheid.

Hoe de leugen van Halbe Zijlstra onhoudbaar werd

De volgende keer zullen alle betrokkenen langer nadenken voordat ze zeggen dat er geen twijfel bestaat

Zwaar beschadigd reist de minister van buitenlandse zaken deze week naar Moskou. Halbe Zijlstra moet er zijn leugens gladstrijken, maar eerst moet hij nog langs de Tweede Kamer. Wat is er gebeurd?

Zijlstra treedt af na leugen

Een eerste kras voor dit kabinet, was de conclusie van GroenLinks-leider Jesse Klaver na de exit van Zijlstra. Niemand binnen de coalitie zal het tegenspreken. Rutte III viel tot dusver vooral op door een gebrek aan daadkracht. Veel controverse was er daardoor ook niet. De coalitie leek zo kabbelend richting de gemeenteraadsverkiezingen te gaan, maar moet nu opeens gaan uitleggen waarom ze Zijlstra zo lang trouw bleven. Geen populair verhaal: uit flitspeiling van EenVandaag bleek dinsdag dat acht op de tien Nederlanders de leugen van Zijlstra meteen onacceptabel vonden. Het zal de betrokken partijen te denken geven bij een volgende affaire. Nu waren ze allemaal nog solidair met Zijlstra; het heeft politiek kapitaal gekost en niets opgeleverd. De volgende keer zullen alle betrokkenen langer nadenken voordat ze zeggen dat er geen twijfel bestaat dat een in opspraak geraakte bewindspersoon mag aanblijven.

Zo heeft het zinloze gevecht voor het politieke leven van Halbe Zijlstra ook het bestaan van de overige ministers weer iets onzekerder gemaakt. De eerste collega is van de trojka gegooid. Rutte III kan alleen maar hopen dat het daar bij blijft.

Halbe Zijlstra was jarenlang de geliefde en onverschrokken rechtsbuiten van de VVD. Zijn poging om zich opnieuw uit te vinden als opperdiplomaat strandde door een leugen: dinsdag trad hij af als minister van Buitenlandse Zaken. Een profiel van een ambitieus politicus die één anekdote te veel vertelde.In aanloop naar het debat over de kwestie-Zijlstra werd twijfel gezaaid over de verslaggeving van de Volkskrant. Daarom zet hoofdredacteur Philippe Remarque nog eens de feiten op een rij.Halbe Zijlstra heeft jarenlang gelogen over een ontmoeting met Vladimir Poetin. In tegenstelling tot zijn eerdere beweringen was de minister van Buitenlandse Zaken in 2006 niet aanwezig op een bijeenkomst met de Russische president in diens buitenhuis.In een gesprek met de Volkskrant zegt Zijlstra het verhaal te hebben geleend om zijn bron te beschermen. Dat noemt hij onverstandig, maar volgens Zijlstra klopt de informatie. De inhoud is gewoon waar.De bron van Zijlstra, Shell-topman Jeroen van der Veer, zegt in een toelichting dat de minister de uitspraken over Groot-Rusland verkeerd heeft geïnterpreteerd. Hoe ik de specifieke landen destijds aan Zijlstra heb verteld, herinner ik mij niet. Maar de term nice to have is niet een zegswijze van mij.

Een Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken moet volgens het cliché koopman en dominee zijn. Vooral die laatste rol wordt voor Zijlstra problematisch. Zijn biecht is inmiddels via internationale persbureaus als Reuters en AP de hele wereld overgegaan. Bij elk lastig buitenlands bezoek kan het voorval opgerakeld worden. Zeker als Zijlstra kritiek uit op een ander land, liggen de jij-bakken voor de hand. Wie luistert er naar een belerend lesje van een minister die ooit fabuleerde dat hij bij Poetin in een datsja zat?De misstap van Zijlstra raakt ook de kabinetscampagne van minister Kajsa Ollongren tegen fake news in het hart. De D66-bewindspersoon wil dat mensen zich bewust worden van het gevaar van desinformatie, maar nu moet ze uitleggen waarom het verzinsel van Zijlstra weinig kwaad kan. Het was jaren geleden en hij heeft er afstand van genomen, aldus Ollongren. Ondertussen circuleerde op internet de ene gemanipuleerde foto na de andere. Halbe bij de maanlanding, Halbe bij de moord op Kennedy, Halbe bij een vissende Poetin.Veel problematischer lijkt nog de Nederlandse positie met betrekking tot MH17. Juist op dat uiterst gevoelige dossier is de positie Zijlstra het meest verzwakt. Zijn voorganger Bert Koenders kon in 2016 de Russische ambassadeur nog op het matje roepen, omdat het Kremlin onjuiste en onacceptabele uitspraken had gedaan over het onafhankelijke onderzoek naar de ramp. Kan de VVDer dat ook geloofwaardig doen? Geert Wilders hoonde gisteren al dat de desinformatie nu juist vanuit Nederland blijkt te komen: De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet.

Juist in democratische landen hebben leiders meer dan feiten nodig om de bevolking van militair optreden te overtuigen. 


at Twitter: