Trump ontslaat Tillerson: Pompeo nieuwe minister van Buitenlandse Zaken

Donald Trump ontslaat Rex Tillerson als minister van buitenlandse zaken van de Verenigde Staten. Daarmee neemt de Amerikaanse president afscheid van een gematigde stem in zijn eigen regering, die echter nooit doordrong tot de directe kring rond Trump.

De beurzen in New York zijn dinsdag hoger geopend. Beleggers op Wall Street verwerkten het ontslag van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson en belangrijke cijfers over de inflatie in de Verenigde Staten.

Via zijn favoriete communicatiekanaal Twitter maakte The Donald zijn besluit bekend. Het ontslag zou volgens bronnen van The Washington Post al maanden in de lucht hangen. Niet omdat Tillerson in het verleden Trump een moron had genoemd, maar vanwege aankomende gesprekken met Noord-Korea en het sluiten van een aantal belangrijke internationale handelsverdragen.

De Dow-Jonesindex stond kort na aanvang 0,4 procent hoger op 25.272 punten. De brede S&P 500 steeg ook 0,4 procent, tot 2794 punten, en de technologiebeurs Nasdaq won 0,5 procent tot 7624 punten.

Overigens is het vandaag ook een historische dag, de huidige vice-voorzitter van de CIA gaat de post als hoogste baas van de inlichtingendienst van Pompeo overnemen. En dat betreft iemand van het vrouwelijke geslacht. Gina Haspel is de naam, zij wordt het eerste niet-mannelijke hoofd van de CIA.

President Donald Trump liet via Twitter weten dat Tillerson wordt bedankt voor zijn diensten en zal worden opgevolgd door CIA-directeur Mike Pompeo.

Volgens de Amerikaanse overheid gingen de consumentenprijzen op jaarbasis in februari met 2,2 procent omhoog, na een stijging met 2,1 procent in januari. Op maandbasis zwakte de inflatie echter af naar 0,2 procent, van 0,5 procent een maand eerder. Alle cijfers komen overeen met de ramingen van economen.

Trump stuurt BuZa-minister Tillerson de laan uit

Het inflatiecijfer speelt een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Federal Reserve. Een sterker oplopende inflatie kan de koepel van Amerikaanse centrale banken ertoe bewegen de rente sneller te verhogen. Naar verwachting gaat de Fed volgende week de rente verder opschroeven.

Chipbedrijf Qualcomm ging bijna 5 procent omlaag. Trump heeft een decreet ondertekend waarmee de overname van Qualcomm door Broadcom wordt tegengehouden. De staatsveiligheid van de VS zou met de miljardenovername in het geding komen. Broadcom noteerde juist 1,9 procent hoger.


at Twitter: