Stadionplein vernoemd naar Johan Cruijff, nu de Arena nog

Het Stadionplein in Amsterdam wordt het Johan Cruijffplein. Cruijff is de vijfde Ajacied die in deze stad geëerd wordt.

Terwijl de Amsterdam Arena officieel nog altijd niet de naam draagt van Johan Cruijff, kwam het stadsbestuur woensdagochtend wel met een ander eerbetoon aan de overleden Amsterdamse voetbalgrootheid. Het Stadionplein wordt omgedoopt tot Johan Cruijffplein.

En daar liepen we dan. Met gele gelklontjes in onze haren en guldens en rijksdaalders in de zakken van ­onze spijkerbroeken. We liepen over het plein als ­koningen. Met onze kinnen nog plakkerig van de suikerspinnen probeerden we teddyberen te winnen voor de vriendinnen die we nog niet hadden. Het stadion ­bestond niet. En als de avond viel en de triljarden lichtjes in onze ogen dansten, waren we zo gelukkig dat we gewoon ­tegen elkaar konden zeggen dat we van elkaar hielden.Op precies zon avond, in het jaar 1994, had ik voor het eerst een vriendinnetje voor wie ik dingen kon winnen. Ze droeg van die gekke LA Geargympen die twee kleuren veters hadden. En ik, ik zoog vooral op zonnepitten, omdat ze op de dag dat ze verkering aan me vroeg tegen me had gezegd hoe cool ze het vond dat ik op zonnepitten zoog.Op die avond, toen ons karretje door het minst enge spookhuis ter wereld tufte, zoende ze me vol op de mond. We hadden net poffertjes gegeten, dus haar lippen droegen de smaak van roomboter en poedersuiker met zich mee. Sinds gisteren is deze herinnering alleen nog maar mooier geworden. Ik dacht namelijk altijd dat ik mijn eerste kus op het Stadionplein had gekregen, maar nu weet ik dat ik mijn eerste kus op het Johan Cruijffplein kreeg. In de buurt van de botsautos. De avond was net ­begonnen met te vallen. Ik had een blauwe teddybeer voor haar gewonnen. En het leven lag nog als een leeg strand voor onze voeten.Ik kreeg mijn eerste kus op het Johan Cruijffplein. Zij was net vijftien geworden en ik, ik was al een paar maanden volmaakt veertien.De in Amsterdam geboren en getogen schrijver James Worthy (1980) probeert in zijn columns iets van het leven te begrijpen. Lees al zijn columns hier terug. james@parool.nl

Amsterdams stadsbestuur is Arena voor en vernoemt Stadionplein naar Johan Cruijff

Daarvan zijn bewoners van het plein tegenover het Olympisch Stadion in Amsterdam Zuid woensdagochtend via een brief op de hoogte gesteld. Een exacte datum waarop de blauwe straatnaambordjes worden vervangen is nog niet vastgesteld. Maar de woordvoerder van waarnemend burgemeester Van Aartsen stelt dat het waarschijnlijk in de loop van deze zomer zal zijn.Johans weduwe Danny reageerde woensdag zeer blij en vereerd met de gekozen locatie. Johan had veel met het stadion en het gebied eromheen. Vroeger kwam hij vaak voor belangrijke wedstrijden van Ajax en het Nederlands Elftal, later ook voor zijn Institute en Foundation die er kantoor hebben. Daarnaast woonden we er in de buurt.

Wanneer de nieuwe naam ingaat, is nog niet bekend. Zodra de straatnaamborden er hangen, wordt gekeken naar een passend moment om de naam te onthullen. Bewoners en bedrijven zijn met een brief op de hoogte gesteld dat zij binnenkort op een plein met een andere naam komen te wonen.Johan Cruijff ArenaHet omdopen van de Arena tot Johan Cruijff Arena laat ondertussen nog steeds op zich wachten. De Arena, Ajax en de gemeente Amsterdam stelden april vorig jaar een intentieverklaring op waarin werd afgesproken het stadion van Ajax de naam van de legendarische nummer 14 te geven. De naamswijziging bleek volgens de gemeente ingewikkelder te zijn dan gedacht. Vanwege de complexiteit lukte het daarom niet dit voor 2018 af te ronden, tot teleurstelling van de familie Cruijff. Wanneer dit wel gaat lukken, is nog onduidelijk.Overigens is er wel al langer een Johan Cruijffbrug in Amsterdam. In Park De Meer in de Watergraafsmeer draagt een niet al te imposant bruggetje al sinds 2005 de naam van de voetballer.

Direct na de dood van Cruijff in maart 2016 klonk in de stad de breed gedragen oproep om een standbeeld voor hem op te richten of een passende plek naar hem te vernoemen. Maar vooral de roep om het Ajax-stadion in Amsterdam Zuidoost zijn naam te geven was groot. April vorig jaar tekende de gemeente al een intentieverklaring met Ajax en een groep bedrijven met wie de stad de aandelen in de Amsterdam Arena bezit. Oud-burgemeester Eberhard van der Laan maakte er een persoonlijke missie van dat hij nog voor zijn overlijden die overeenkomst op papier zou krijgen. Binnen zes maanden zou die intentie worden omgezet in een definitieve overeenkomst, zo was destijds de voorspelling.

Voor velen is Johan Cruijff de beste voetballer van Nederland, of zelfs één van de beste voetballers aller tijden. Een man met grote verdiensten voor Nederland en Amsterdam in het bijzonder. Na zijn overlijden, op 24 maart 2016, hebben veel mensen opgeroepen om hem in Amsterdam op passende wijze te eren. Vanwege de historische binding met Cruijff, heeft het college van B en W besloten het Stadionplein naar hem te vernoemen.

Maar zover is het dus nog steeds niet. Bij de familie Cruijff is inmiddels de nodige onvrede over de traagheid waarmee de naamsverandering van het stadion is omgeven. Toch is het omdopen van het Stadionplein zeker niet bedoeld als goedmakertje voor de slome gang van zaken bij de Arena, verzekert de woordvoerder van de burgemeester. Dit plan staat daar los van.Kort na het overlijden van Cruijff heeft het college al enkele potentiële locaties onder de loep genomen. Het Stadionplein kwam daar vrij snel uit als meest passend voor de grootste voetballer die Nederland ooit heeft gekend. Op verzoek van de rouwende familie Cruijff maakte Eberhard van der Laan destijds niet direct grote haast met het omdopen van het plein. De straatnaamadviescommissie gaf twee maanden geleden groen licht.De Arena, die door stadskrant Het Parool al bijna een jaar consequent Johan Cruijff Arena wordt genoemd, zal uiteindelijk alsnog worden omgedoopt, verwacht de woordvoerder. Er is nog wat onenigheid tussen de aandeelhouders over geld en zeggenschap. Maar we hebben nog steeds als doel er snel met elkaar uit te komen.


at Twitter: