Mogelijk toch 5G-netwerk voor Johan Cruijff Arena

Mogelijk toch 5G-netwerk voor Johan Cruijff Arena
Mogelijk toch 5G-netwerk voor Johan Cruijff Arena
Het kabinet gaat toch kijken of de Johan Cruijff Arena in 2020 het eerste stadion kan worden met een 5G-netwerk. Maar het is volgens staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken niet mogelijk om de nieuwe generatie mobiel internet in Nederland voor 2023 te introduceren.

Volgens Keijzer is voor de benodigde frequentie die internationaal is afgesproken voor het 5G-netwerk in Nederland zeker nog vijf jaar nodig.NoodklokDat antwoordt de staatssecretaris op Kamervragen die door VVD, D66, CDA en PvdA zijn gesteld naar aanleiding van artikelen in Het Parool  waarin onder meer KPN, Nokia en branche-organisatie Nederland ICT de noodklok luiden over de uitrol van 5G.Keijzer wil de Kamer niet beloven dat de 5G-proeven die de Arena vorig jaar al aankondigde kunnen doorgaan. “Dat is lastig nu al te zeggen. Ik probeer er voor te zorgen dat er daadwerkelijk geëxperimenteerd kan worden met 5G-technologie in de 3,5 GHz-band in het gebied rond de Amsterdam Arena”Het stadion wil er tijdens het EK voetbal 2020 ondermeer de veiligheid mee bewaken. Maar 5G is ook cruciaal voor de introductie van zelfrijdende autos, zorg op afstand en het internet der dingen.Een meerderheid in de Tweede Kamer wil de toekomst van de nieuwste generatie mobiel internet alsnog veilig stellen. VVD, CDA, D66 en PvdA willen dat het kabinet zo snel mogelijk de benodigde frequenties vrijgeeft. De benodigde frequentie die daarvoor internationaal is afgesproken is in Nederland in gebruik bij opsporingsdiensten.AfluistercentrumOm het afluistercentrum in het Friese Burum daarbij niet te storen, mag er boven de lijn Amsterdam Zwolle helemaal geen 5G komen, daaronder slechts sterk afgezwakt. “Het gaat om complexe besluitvorming,” schrijft Keijzer aan de Kamer, “die niet uit de weg wordt gegaan, maar wel zorgvuldig moet gebeuren.”

De betrokken ministeries, naast Economische Zaken ook Defensie en Binnenlandse zaken, beloven rond de zomer met mogelijke oplossingen te komen. Keijzer erkent dat in omringende landen de gewraakte frequenties al zijn geveild of dat binnenkort gaan doen.Duitsland voert 5G vanaf 2021 in, waardoor het Friese afluisterstation sowieso storing zal ondervinden. Er blijkt al in 2011 te zijn gekeken naar aanpassingen aan het afluisterstation in het Friese Burum. Maar een scherm rondom de satellietschotels die straling van 5G tegenhoudt, bleek niet haalbaar en effectief.

Tip Het ParoolHeb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Het kabinet gaat onderzoeken of het toch mogelijk is om de Arena in 2020 uit te rusten met een 5G-netwerk. Op die manier verbetert de mobiele bereikbaarheid en veiligheid, en kunnen bezoekersstromen beter worden gemanaged.

Dat schrijft Het Parool. Het 5G-netwerk is niet alleen handig bij het EK in 2020, het onvoorstelbaar snelle netwerk is ook onmisbaar voor bijvoorbeeld zelfrijdende autos. Daarom wil een meerderheid in de Tweede Kamer dat het snel geïntroduceerd kan worden in Nederland, met de Arena als proeftuin.

OpsporingsdienstenVolgens Keijzer is dat lastig, omdat de benodigde frequenties voor het 5G-netwerk in Nederland op dit moment gebruikt worden door de opsporingsdiensten. Als de Arena 5G zou krijgen, zou dat de werkzaamheden in het afluistercentrum in het Friese Berum storen. Maar Duitsland voert volgens de krant vanaf 2021 al 5G in, waardoor er toch al sprake van storing zal zijn.

Daarom willen de VVD, CDA, D66 en PvdA dat het kabinet toch zijn best gaat doen om de frequenties veilig te stellen. Als dat voor 2020 lukt, zou het netwerk meteen in volle glorie getest kunnen worden bij  het WK.

De ontwikkelingen in de Arena zouden dan overigens behoorlijk snel gaan. Het is nog niet zo lang geleden dat veel mensen helemaal geen ontvangst hadden in het stadion. Pas in 2013 werd er een mobiel indoornetwerk aangelegd, zodat bezoekers toen eindelijk zonder problemen konden bellen en internetten via 2G, 3G en 4G.


at Twitter: