Familie Cruijff geraakt door naamswijziging Stadionplein

Een prachtig eerbetoon volgens sommigen. Maar lang niet iedereen is blij met de abrupte beslissing van de gemeente om – zonder overleg met de buurt – het Stadionplein te vernoemen naar Johan Cruijff.

De familie van de overleden voetballer mag dan verheugd zijn met het eerbetoon, op de site van de gemeente is de kritiek op de aankondiging van de naamswijziging niet van de lucht. Pure onzin. Niemand had hier behoefte aan, zegt Tenko van der Kuip. Het was een goede voetballer en hij heeft aardige dingen gedaan. Maar zo zijn er nog vele mensen te bedenken die goede dingen hebben verricht en niet een brug, plein én groot gebouw naar zich vernoemd hebben gekregen, klinkt een andere reactie, verwijzend naar de nieuwe Johan Cruijffbrug en de plannen de Arena naar de oud-Ajacied te vernoemen.KroketjeDe gemeente koos voor het plein vanwege de binding die de voetballer – de beste ooit volgens sommigen – er mee had. Hij kwam er vaak, at er regelmatig een kroketje. En wie herinnert zich nog dat hij op 28 september 1972 met Ajax de Wereldbeker in het Olympisch Stadion veroverde?  

De petitie heeft op het moment van schrijven nog slechts één handtekening, maar het protest tegen de naamswijziging wordt wel breder gedragen. Eerder tekende de Wijkraad Zuid-West al bezwaar aan tegen het besluit. Volgens de wijkraad doet het geen recht aan de historische betekenis van het plein.

Het argument dat hij wel eens een kroketje bij de Febo at op het Stadionplein is te belachelijk voor woorden

Video: Bewoners Stadionplein zien naamswijziging niet zitten: Cruijff heeft hier niets te zoeken

Bewoner Stadionplein wil naamswijziging tegenhouden met petitie

Maar die vraag wordt vol verontwaardiging gepareerd: Wat heeft Johan Cruijff met de Olympische Spelen van 1928, de historische context, en de naamgeving van deze buurt te maken? De binding waarover gemeente het heeft, is vergezocht, en bij lange na niet genoeg reden voor een naamswijziging, is de kern van de reacties. Het Stadionplein hoort bij de Stadionbuurt. Het argument dat hij wel eens een kroketje bij de Febo at op het Stadionplein is te belachelijk voor woorden en doet aan een 1-aprilgrap denken.Historische contextDát Cruijff een eerbetoon verdient, daarover zijn de meesten het wel eens. Maar het college gaat volledig voorbij aan de historische context van de buurt. Een Cruijffplein te midden van Griekse-en Olympische helden lijkt me nogal ongepast. Doe dat dan op de juiste plek. Een Cruijffboulevard bij een voetbalstadion bijvoorbeeld.  Een andere criticaster is ondanks zijn ongenoegen zijn gevoel voor humor nog niet verloren: Graag alle straten in Amsterdam naar Johan Cruijff vernoemen. Alleen dat doet eer aan zijn bijzondere verdiensten.Lees ook: Stadionplein vernoemd naar Johan Cruijff, nu de Arena nog

Boze reacties onlineDe gemeente vond het Stadionplein vanwege de historische band tussen de legendarische nummer 14 en de locatie. Onder de aankondiging van het stadsbestuur lopen de reacties ook nogal uiteen. Naast een bruggetje en bekend stadion dat zijn naam gaat dragen met bijbehorend trein-/metrostation (de afroep in de metro is er al) nu ook nog een bekend plein naar de man hernoemen? (…) Het wordt wel een beetje hysterisch.

Naamswijzigingen van straten of pleinen zijn een uitzondering in Amsterdam. Zo is bijvoorbeeld de naamswijziging van de Coentunnel, ondanks vele oproepen, nog altijd onbespreekbaar. Onder andere de hoge kosten die een naamsverandering met zich mee zou brengen, noemde de commissie naamgeving openbare ruimte in een eerder gesprek met Het Parool als reden hiervoor. Op de vraag waarom het Stadionplein zo gemakkelijk hernoemd kon worden, waarvoor de commissie zelf ook goedkeuring gaf, konden ze geen toelichting geven. Lees ook: Kan een straatnaam zomaar worden gewijzigd?

De familie van Johan Cruijff heeft de aankondiging dat het Stadionplein naar de overleden voetballer wordt vernoemd met open armen ontvangen.

Juist omdat mijn vader een enorme liefhebber van dit deel van de stad was, legt Cruijff uit. Hij had er veel affiniteit mee. Hij liep of fietste er altijd even heen om er zijn broodje kroket te halen, speelde in het Olympisch Stadion gedenkwaardige wedstrijden en vestigde er later de kantoren van zijn foundation en scholen.

Dat schrijft Jordi Cruijff, de zoon van, in zijn column in de Telegraaf. Hij noemt het een passend eerbetoon aan zijn vader, die in alles een Amsterdammer was.

De oud-speler van FC Barcelona is de gemeente Amsterdam erg dankbaar. We beschouwen dit als een heel mooi gebaar van de stad Amsterdam. Een passend eerbetoon aan mijn vader die natuurlijk in alles een Amsterdammer was. Het heeft ons oprecht geraakt.

Hij liep of fietste er altijd even heen om er zijn broodje kroket te halen

26 februari 2018 – De familie Cruijff werd afgelopen week onverwacht, maar aangenaam verrast door de gemeente Amsterdam. Besloten was om het Stadionplein bij het Olympisch Stadion in Amsterdam voortaan het Johan Cruijff Plein te noemen. We zijn daar echt heel blij mee, aldus zoon Jordi Cruijff.Juist omdat mijn vader een enorme liefhebber van dit deel van de stad was, schrijft Cruijff in De Telegraaf. Hij had er veel affiniteit mee. Hij liep of fietste er altijd even heen om er zijn broodje kroket te halen, speelde in het Olympisch Stadion gedenkwaardige wedstrijden en vestigde er later de kantoren van zijn foundation en scholen.Het besluit van Amsterdam raakt de familie. Een passend eerbetoon aan mijn vader die natuurlijk in alles een Amsterdammer was. Daarom is het besluit van de gemeente om het Stadionplein straks het Johan Cruijff Plein te noemen door de familie met open armen ontvangen.Lees ook: Amsterdam vernoemt Stadionplein naar Johan Cruijff

Cruijffplein gaat zo heten, want Johan at er kroketjes

Vorige week kondigde de gemeente aan dat het Stadionpein in Zuid binnenkort omgedoopt wordt tot het Johan Cruijffplein. Dat kwam voor velen onverwachts. Ook voor de familie Cruijff, blijkt nu. Enorme liefhebberOnze familie werd vorige week totaal onverwachts heel aangenaam verrast door de gemeente Amsterdam, begint Jordi Cruijff zijn column over het besluit. Daar zijn wij heel blij mee.Cruijff was volgens zijn zoon een enorme liefhebber van het deel van de stad rondom het Stadionplein. Hij had er veel affiniteit mee. Hij liep of fietste er altijd even heen om er zijn broodje kroket te halen, speelde in het Olympisch Stadion gedenkwaardige wedstrijden en vestigde er later de kantoren van zijn foundation en scholen.OmdopenWanneer de nieuwe naam ingaat, is nog niet bekend. Zodra de straatnaamborden er hangen, wordt gekeken naar een passend moment om de naam officieel te onthullen.Het omdopen van de Arena tot Johan Cruijff Arena laat ondertussen nog steeds op zich wachten.Lees ook: Stadionplein vernoemd naar Johan Cruijff, nu de Arena nog

Een hoop Amsterdammers kunnen dit plan echter niet zo waarderen, zo valt te lezen uit reacties die bij de gemeente binnenstroomden. Zij vragen zich onder meer af wat Johan Cruijff heeft betekend bij de Olympische Spelen in 1928. Ook het argument dat Johan vaak een kroketje at bij het lokale FEBO-filiaal aan het Stadionplein kan niet op sympathie rekenen. Men betitelt dit zelfs als “1 april-grap”.

at Twitter: