Klaas Otto de man van 90 miljoen krijgt zwaardere aanklacht

Klaas Otto \de man van 90 miljoen\ krijgt zwaardere aanklacht
Klaas Otto blijft vast in streng regime in Vught
BREDA – Politie en justitie komen met een nieuwe beschuldiging aan het adres van Klaas Otto. De ex-baas van motorclub No Surrender zou een voormalige zakenpartner uit Etten Leur hebben proberen af te persen voor ruim 72.000 euro, onder bedreiging, meldt het OM. Ook blijkt er een witwasonderzoek te lopen naar Ottos vrouw Nancy.

De voormalige leider van No Surrender zou Piet S. hebben afgeperst, de vader van de vriendin van zijn zoon.

Politie en justitie komen met een nieuwe beschuldiging aan het adres van Klaas Otto. De ex-baas van motorclub No Surrender zou een voormalige zakenpartner uit Etten Leur – Piet S. – hebben proberen af te persen voor ruim 72.000 euro, onder bedreiging, meldt het OM. Ook blijkt er een witwasonderzoek te lopen naar Ottos vrouw Nancy. 

Piet S. had een ontmoeting met Otto op 15 februari 2017 kort nadat Otto was vrijgelaten uit voorlopige hechtenis, op het woonwagenkamp in Etten Leur bij S. thuis. Omgekeerd beschuldigde Otto Piet S. ervan een mislukte aanslag op hem te hebben gepland op die middag. Een getuige heeft daarover ook verklaard. Ook nodigde S. – volgens Otto – een medeverdachte uit waar Otto tijdens zijn schorsing geen contact mee mocht hebben. Die ontmoeting was voor justitie reden om Otto weer aan te houden.

Dat bleek dinsdag op een tussentijdse zitting voor de rechtbank in Breda. Het is de andere rechtszaak waarin Otto terechtstaat, die waarin justitie hem aanklaagt wegens beïnvloeding en afpersing van getuigen. Deze zaak is ontstaan nadat justitie vermoedens bevestigd zag dat de voormalige MC-General vanuit de gevangenis zijn strafzaken probeerde bij te sturen. 

Otto’s advocaat Louis de Leon kondigde op de zitting van dinsdag aan dat Otto een boekje open wil doen over Piet S.. Otto had veel contact met zowel S. als met de in Breda geliquideerde Peter van der Linde. Ze handelden onder meer in auto’s. Otto wil uitleggen waarom hij denkt dat S. achter de moord op S. zit. De politie verdenkt S. van uitlokken van die moord maar hij zit daarvoor niet vast. Otto wil alleen bij de rechter-commissaris getuigen, omdat hij de politie niet vertrouwt.

Lees ook:"Heel Vught en Middelburg heeft inmiddels in mijn achterste gekeken." Een nieuwe pro forma-zitting tegen oud No Surrender-baas wordt vandaag in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol gehouden. Nieuws is dat hij weg mag uit de PI in Vught.

Oud-No Surrender president Klaas Otto heeft volgens het Openbaar Ministerie ruim 72.000 euro proberen af te persen van zijn voormalige vriend Piet S.. Dat bleek dinsdag op een zitting van de rechtbank in Breda waar Otto terechtstaat voor pogingen getuigen te beïnvloeden.

De afpersingsbeschuldiging hing al een tijdje in de lucht. Otto zou op 15 februari 2017 de fout in zijn gegaan, kort nadat hij was vrijgelaten uit zijn voorarrest. Dat zou zijn gebeurd op het woonwagenkamp in Etten Leur, waarbij hij een ontmoeting had met Piet S. die zoals gezegd de vader is van de vriendin van de zoon van Otto.

Komende vrijdag begint de inhoudelijke behandeling van de afpersingszaak tegen Otto in de beveiligde rechtbank in Rotterdam. De zitting is daarheen verplaatst omdat officier van justitie Greetje Bos in opdracht van Otto zou zijn bedreigd.

De meeting was kort nadat een wederzijdse kennis of vriend was vermoord: Peet van der Linde, die eind januari dat jaar in Breda was doodgeschoten in de Lunettenstraat – een zaak waarin zowel Otto als Piet S. verdachten zijn, zonder dat zij officieel zijn aangeklaagd.

Otto zit nog altijd opgesloten in een streng regime in de penitentiaire inrichting in Vught, ondanks het feit dat de rechtbank Breda al opdracht gaf hem in een lichter regime te plaatsen.

Maar of de mannen het toen over moord hebben gehad weten we niet. Het zou in ieder geval een gesprek over geld zijn gegaan. Later zou Piet S. bij een verhoor verklaren dat hij zich door Otto onder druk gezet voelde om bepaalde getuigen te helpen beïnvloeden. Otto zou daar een speciaal geldkoffertje voor hebben, en het idee was dat Piet dat koffertje zou beheren. Daarover is een conflict ontstaan, zoveel is zeker.

Destijds was Otto op voorwaarden vrij, met een enkelband om. Een van de voorwaarden was dat hij zich niet mocht ophouden met medeverdachten in zijn strafzaak. Dat gebeurde evenwel tijdens een ontmoeting met Piet S. in diens woonwagen in Etten Leur, waarbij ook Ottos medeverdachte Janus V. aanwezig was. Kort daarop pakte een arrestatieteam de oprichter van No Surrender MC op en sindsdien zit hij weer vast.

Otto stelde vanmorgen dat hij graag over de omgang met Piet S. zou willen verklaren. Niet bij de politie maar bij de rechter commissaris. Hij heeft al laten dooschemeren dat de relatie tussen hem, Piet S. en Peet van der Linde ooit heel nauw was. Gedrieën handelden ze in sieraden, autos en verder alles wat van pas kwam.

De oud No Surrender-man zou het liefst willen uitleggen hoe- en waarom Piet S. Peet van der Linde heeft laten vermoorden, zo stelde zijn advocaat vandaag. In eerdere verklaringen heeft hij al eens laten doorschemeren dat ook hier geld een rol zou hebben gespeeld, Piet zou zelfs weleens een poging hebben gedaan om Otto te bestelen.

Om het hele verhaal rondom Piet S. uit de doeken te kunnen doen moet Otto zaken verklaren waarmee hij zichzelf zou kunnen belasten. Hij vraagt daarom om immuniteit, aldus zijn advocaat Louis de Leon.

De reactie van het OM op het voorstel van Otto en zijn advocaat valt lauw te noemen. Justitie wil niet dat Otto bepaalt hoe het proces verloopt en zegt dat hij zijn verhaal kan doen, maar dan wel op voorwaarden zoals het OM die het meest ideaal acht.

Overigens zit Otto nog steeds in een streng gevangenisregime in de gevangenis in Vught, ondanks dat het OM had aangekondigd dat hij zou worden overgeplaatst naar een milder regime. Advocaat Louis de Leon vraagt zich af waarom het OM zich niet aan de afspraak houdt.

Justitie zou de zaak overigens ook willen uitbreiden met inbreng van een getuigenis van Clement H. Dit oud No Surrender-lid is in mei 2016 mishandeld  in een natuurgebied bij Bergen Op Zoom. H. beweert dat Otto daartoe opdracht heeft gegeven. Volgens deze mishandelde man zou Otto een oorlogskas van 90 miljoen euro hebben, van waaruit hij alles en iedereen kan beïnvloeden. Hierto gebruikt hij advocaat Piet Jan van R. een van Ottos huidige medeverdachten in het afpersings- en beïnvloedingsdossier.

Volgens Ottos advocaat Louis de Leon is Clement H. een bedrieger. Hij smeekte het OM de getuigenissen van deze man niet mee te nemen in een nieuwe aanklacht richting Otto.

Aanstaande vrijdag begint de inhoudelijke behandeling van die andere strafzaak waarbij Otto terecht staat. Wij zullen hiervan uiteraard gedegen verslag van doen.


at Twitter: