Smaadklacht van Klaas Otto tegen burgemeester van Bergen op Zoom en …

Smaadklacht van Klaas Otto tegen burgemeester van Bergen op Zoom en ...
Justitie vervolgt hoofdofficier en burgemeester niet na smaadklacht Klaas Otto
DEN HAAG – Het Openbaar Ministerie heeft de smaadklacht afgewezen van Klaas Otto tegen burgemeester Frank Petter van Bergen op Zoom en hoofdofficier van justitie Charles van der Voort in Breda. Volgens het parket in Den Haag zijn de uitlatingen te weinig concreet en specifiek om tot vervolging over te kunnen gaan. Dat meldt BN DeStem.

Klaas Otto, ex-motorclubgeneraal van No Surrender, deed in september aangifte tegen de burgemeester en de hoofdofficier. Otto was het zat dat hij steeds in verband wordt gebracht met dodelijke schietpartijen. Van der Voort suggereerde vorig jaar in de media dat hij er wat mee te maken heeft. Burgemeester Petter noemde Otto eerder een beroepscrimineel.

Justitie vervolgt hoofdofficier en burgemeester niet na smaadklacht Klaas Otto

GenuanceerdVolgens het OM zijn de uitlatingen van Petter voldoende genuanceerd en vallen onder de vrijheid van meningsuiting. Ook op basis van de uitlatingen van Van der Voort kan geen vervolging worden ingezet.

OM wijst smaadklachten Klaas Otto af

LEES OOK: Klaas Otto is beschuldigingen beu en klaagt burgemeester en justitiebaas aan

Later die maand zou naar voren komen dat justitie van mening was dat Otto een aanslag wilde plegen op officier van justitie Greetje Bos. Die verdenking speelt op dit moment geen enkele rol meer in de twee rechtszaken waarin Otto verwikkeld is. De inhoudelijke behandeling van een grote zaak waarin hij verdacht is van afpersing, mishandeling en witwassen, begint over enkele weken.

Het OM heeft Otto twee keer in verband gebracht met een plan om iemand te doden. De eerste keer was in 2016 rond een motorclublid in Vlaardingen. Vorig jaar gebeurde hetzelfde. Toen zou iemand de Bredase officier van justitie Greetje Bos willen doden. Bos leidt het onderzoek naar Otto.

Het OM geeft toe – in haar uitspraak – dat de goede naam van Otto weliswaar is aangetast. Maar de klacht is juridisch gezien te weinig concreet om tot vervolging over te gaan. Deels vallen de uitspraken daarbij onder de vrijheid van meningsuiting.

De advocaat van Klaas Otto heeft gezegd in hoger beroep te gaan, aldus de krant.

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vindt dat de uitlatingen van de Bredase hoofdofficier van justitie Charles van der Voort  in De Telegraaf de goede eer en naam van de crimineel Klaas Otto hebben aangetast. Maar het doet niets met de aangifte door de advocaat van Otto. Dat schrijft BN/De Stem.

Hiermee voldoet het niet aan de juridische vereisten die worden gesteld bij een dergelijke aanklacht, bevestigt het OM woensdag na berichteving van BN De Stem. 

De uitlatingen van de Brabantse hoofdofficier en de burgemeester in De Telegraaf en de Volkskrant waren aanleiding voor Otto om aangifte te doen. Zo werd hij in artikelen onder meer een beroepscrimineel genoemd. 

In het geval van de uitspraken van de burgemeester is het OM van mening dat Petter zijn uitspraken goed had ingekleed. “Uit de context bleek dat hij voorzichtig was”. Hiermee is onvoldoende aanleiding om tot vervolging over te gaan. 

In De Telegraaf vertelde Van der Voort dat Otto ‘nu niet vastzit voor zaken waarvan iedereen denkt: daarvoor hoort hij vast te zitten’.

Louis de Leon, advocaat van Otto, heeft laten weten naar het gerechtshof te stappen om het besluit van het OM aan te vechten. De uitlatingen zijn concreet genoeg voor een vervolging, aldus De Leon.

De 50-jarige Otto uit Bergen op Zoom staat terecht omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan afpersing, bedreiging, witwassen, mishandeling, brandstichting en beïnvloeding van getuigen.

Vanwege vermoedens dat hij de officier van justitie in zijn strafzaak wilde laten liquideren, zit hij vast onder het strengste regime van de gevangenis in Vught. Het OM liet eerder al weten dat het onderzoek hiernaar geen bevestiging heeft opgeleverd, maar dat het formeel gezien nog wel loopt. 


at Twitter: