CIA-baas verdedigt ontmoeting met Kim Jong-un: “Dit is geen theater, Trump gaat om probleem op te lossen”

De Zuid-Koreaanse veiligheidsadviseur Chung Eui-yong heeft een afspraak met de Chinese leider Xi Jinping. Het hoofd van inlichtingendienst NIS, Suh Hoon, brengt dinsdag een bezoek aan de Japanse premier Shinzo Abe.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zei maandag dat de komende maanden cruciaal zijn voor de geschiedenis van zijn land. “Er komen belangrijke veranderingen aan nu een top met Noord- en Zuid-Korea en een top met de VS en Noord-Korea wordt gehouden”, zei Moon volgens Yonhap.

Nu is dat nog niet uitzonderlijk: de media in Noord-Korea staan erg onder controle van het regime en in het verleden duurde het soms ook nogal eens vooraleer groot nieuws gemeld werd. Wellicht moet eerst duidelijk worden hoe een en ander precies gebracht moet worden. Mogelijk wil het communistische regime zich ook niet publiekelijk vergalopperen en is het bezorgd dat de top alsnog niet zou kunnen doorgaan. Dat zou dan beschouwd kunnen worden als een klap in het gezicht van Kim Jong-un. Ook wil Pyongyang mogelijk de indruk vermijden dat Kim Jong-un toegeeft onder Amerikaanse druk en internationale sancties.

Zuid-Korea praat Japan en China bij over Noord-Korea

“Als we slagen, dan zal de wereldgeschiedenis op dramatische wijze veranderen. En de Republiek Korea zal de hoofdrol hebben gespeeld”, stelde Moon tijdens een bijeenkomst met zijn medewerkers. “Wat we in ongeveer twee maanden hopen te bereiken is een grote transitie die de wereld tot dusver niet heeft kunnen realiseren.”

Tot nu toe is de enige officiële bron over het nieuws van de top Kim-Trump de Zuid-Koreaanse toponderhandelaar die vorige week een bezoek heeft gebracht aan Noord-Korea. Wel is er intussen bevestiging over een andere top, namelijk die tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Die top zou eind april plaatsvinden in Panmunjom, een onderhandelingsplaats in de gedemilitariseerde zone tussen de twee Koreas. Neutraal terrein dus. Hoe dan ook heeft Zuid-Korea toponderhandelaars gestuurd naar zowel China als Japan om het momentum voor gesprekken te behouden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

De 45 minuten die beslisten over Trumps ontmoeting met Kim Jong-un

Sinds een Zuid-Koreaanse diplomaat donderdag bij het Witte Huis aankondigde dat er een topontmoeting komt tussen VS-president Donald Trump en de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un, breekt de Amerikaanse pers zich het hoofd over de draagwijdte van die beslissing: is dit Trumps Nixon in China-moment? Of nefaste waaghalzerij?

Eerst de logistiek: hoe kwam Donald Trump ertoe in te stemmen met een ontmoeting met zijn Noord-Koreaanse ambtsgenoot Kim Jong-un?…


at Twitter: