Emile Roemer wordt eerste SP-burgemeester als vervanger in Heerlen

Voormalig SP-leider Emile Roemer wordt waarnemend burgemeester van Heerlen. Dat meldt de Limburgse regionale omroep L1. Hij doorbreekt daarmee een partijtaboe: nog nooit bekleedde een SPer het hoogste ambt in een gemeente.

Heerlen is de stad van partijvoorzitter Ron Meyer, en de SP heeft er de grootste fractie in de gemeenteraad. Toen er in 2015 een nieuwe burgemeester werd gezocht, zinspeelde Roemer al op een partijgenoot: Ik mag hopen dat ze m krijgen. Bij zijn vertrek uit de fractie, december vorig jaar, zei Roemer dat hij voor zichzelf een burgemeesterschap niet uitsloot. De SP wilde in het verleden geen burgemeesters leveren omdat de benoemingsprocedure troebel werd gevonden. Volgens Meyer is dat bezwaar vervallen sinds een vertrouwenscommissie uit de raad een voorkeur kan uitspreken, al zou hij verder weg willen uit de achterkamertjes. Tegen de Volkskrant zei hij eerder: Ik ben trots als mensen zeggen: wordt het niet eens tijd voor SP-burgemeesters? Daar spreekt vertrouwen uit. Maar onze prioriteit ligt elders.

Meerdere bronnen bevestigen dat hij deze dinsdagavond in het stadshuis wordt verwacht om kennis te maken met de fracties. Roemer vervangt tijdelijk burgemeester Ralf Krewinkel. Die is een tijd uit de roulatie in verband met een ernstige ziekte van zijn zoon. Tweede Kamer Emile Roemer (55) uit het Brabantse Sambeek was van 2010 tot afgelopen december SP-fractieleider in de Tweede Kamer. In januari stapte hij uit de Tweede Kamer. Hij heeft ook bestuurlijke ervaring op lokaal niveau. Voorheen was hij onder meer wethouder in Boxmeer.  Ron Meyer Roemer komt in Heerlen een oude bekende tegen uit de landelijke SP-top. Fractievoorzitter Ron Meyer van de Heerlense SP is tevens landelijk voorzitter van de partij.  

Roemer vervangt in Heerlen burgemeester Ralf Krewinkel, wiens zoon ernstig ziek is. De Limburgse gouverneur Theo Bovens wilde nog voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart een vervangend burgemeester. Een commissie uit de gemeenteraad zou dinsdagavond met Roemer over diens benoeming spreken.

Veel werk "Aan het eind van de week moet duidelijk zijn wie waarnemend burgemeester wordt in Heerlen", aldus de Gouverneur. "Het is mijns inziens noodzakelijk iemand te benoemen vóór de gemeenteraadsverkiezingen. Er is dan veel werk te doen dat je niet door een loco moet laten doen. Denk aan het beëdigen van de nieuwe gemeenteraad."

Waar zijn de SP-burgemeesters? Jesse Klaver (GroenLinks)en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) weten wel iemand die in aanmerking komt om de eerste SP-burgemeester te worden. Segers: Roemer heeft iets burgervaderlijks. Ik zou zeggen: kom op Emile, doe het. Maar niet alle SPers zijn al zo ver. Lees hier de verslaggeverscolumn van Ariejan Korteweg.

Zwijgen Dinsdagavond vergaderen de fracties over het voorstel van Bovens. Deze wil niets kwijt over kandidaten die hij op het oog heeft. De fractieleiders hebben zich tijdens het overleg verplicht te zwijgen.

HEERLEN – De voormalige SP-leider Emile Roemer uit Boxmeer wordt tijdelijk burgemeester van Heerlen. Dat meldt regionale omroep L1 op basis van bronnen. Dinsdagavond hebben de fractievoorzitters van de Heerlense gemeenteraad een kennismakingsgesprek met Roemer.

Maandag werd bekend dat Heerlen tijdelijk een nieuwe burgemeester krijgt, omdat zittend burgervader Ralf Krewinkel voorlopig afwezig is vanwege zijn ernstig zieke zoon. Gouverneur Theo Bovens wilde graag voor de gemeenteraadsverkiezingen, op 21 maart, een waarnemend burgemeester in Heerlen.

Maandag werd bekend dat Heerlen tijdelijk een nieuwe burgemeester krijgt, omdat zittend burgervader Ralf Krewinkel voorlopig afwezig is vanwege zijn ernstig zieke zoon. Gouverneur Theo Bovens wilde graag voor de gemeenteraadsverkiezingen, op 21 maart, een waarnemend burgemeester in Heerlen.

Voormalig SP-leider Emile Roemer wordt waarnemend burgemeester in Heerlen. Dat bericht L1 op basis van niet nader genoemde bronnen. Dinsdagavond hebben de fractievoorzitters van de Heerlense gemeenteraad een kennismakingsgesprek met Roemer.

Emile Roemer wordt waarnemend burgemeester in Heerlen

Hoewel tijdelijk, is Emile Roemer daarmee de eerste SP-burgemeester in Nederland.

LEES OOK: Emile Roemer krijgt bij afscheid van SP een reisje naar New York

Emile Roemer tijdelijk burgemeester Heerlen

Tweede KamerEmile Roemer droeg in december vorig jaar het fractievoorzitterschap van de SP in de Tweede Kamer over aan Lilian Marijnissen. In januari nam hij afscheid van de Tweede Kamer waar hij elf jaar in zat.


at Twitter: