Komiek Russell Brand bij Jinek

Komiek Russell Brand bij Jinek
Britse komiek Russell Brand maandagavond te gast bij Jinek
recensieHeeft er iemand een banaan bij zich? Ik heb honger! Het deel voor de pauze van Russell Brands nieuwe voorstelling Re:Birth is een potje freestylen voor gevorderden.

Dit is niet bepaald een gescripte comedyshow waarin alles van tevoren vastligt. Nadat de Britse komiek/acteur, die maandagavond nog vrolijk de talkshow van Eva Jinek ontregelde, pas vijfentwintig minuten na de aanvangstijd is opgekomen, gaat hij vrijwel direct voor op het podium liggen. Ondanks de grootte van concertzaal Afas Live weet de charismatische Brand een intiem sfeertje te creëren. Hij kondigt aan dat we een wonderlijk avontuur met elkaar gaan beleven. Het wordt een onverwachte avond.Kort zet Brand uiteen dat zijn show gaat over twee zaken: wat er met je gebeurt als je verzet biedt tegen het dominante discours van politiek en media, en wat er gebeurt als je vader wordt van een dochter. Maar al snel daarna vervalt Brand in uitgebreide, meestal geestige improvisaties met het publiek. Er worden enquêtes voorgelezen waarin bezoekers van tevoren hebben ingevuld wat hun gênantste sekservaring ooit is. Diverse mensen staan enthousiast op om hun verhaal te vertellen. Daarna loopt Brand zelf een rondje door de zaal voor een kennismaking met zijn Nederlandse fans. En oja, hij heeft dus trek in een banaan, maar in plaats daarvan krijgt Russell, die al vijftien jaar clean is, van een vrouw een tasje met dubieuze koekjes (Er zit toch geen drugs in?).

De komiek werd vooral bekend door zijn veertien maanden durende huwelijk met zangeres Katy Perry. Daarnaast was hij als acteur te zien in verschillende films. Brand heeft ook uitgesproken meningen over verslaving en politiek dus het kan een interessant gesprek worden.

Veruit het boeiendste en grappigste stuk is de terugblik op de jaren vóór het vaderschap, toen de activist Brand zich volop mengde in het Britse politieke debat

KRO-NCRV meldt dat Eva Jinek het met de komiek onder andere zal hebben over zijn nieuwe show, drugsverleden, vaderschap en onlinekanaal The Trews.

De avond begint steeds meer op een hippie-bijeenkomst te lijken, zeker ook als de pauze drie kwartier duurt, omdat Brand in de zaal blijft om met mensen te kletsen en op de foto te gaan. Gelukkig zit er in de tweede helft meer lijn in Brands verhaal. Hij vertelt bevlogen over de geboorte van zijn dochter en de komst van een nieuw bewustzijn, maar veruit het boeiendste en grappigste stuk is de terugblik op de jaren vóór het vaderschap, toen de activist Brand zich volop mengde in het Britse politieke debat, onder meer in een beroemd geworden interview met BBC-anchor Jeremy Paxman. Met behulp van videofragmenten haalt Brand de Britse en Amerikaanse nieuwsprogrammas, maar vooral ook zijn eigen optredens daarin, met veel fijne zelfspot onderuit.In zijn show Messiah Complex (2013), over het ego en de verafgoding van beroemdheden, bewees Brand dat hij als comedian op zijn best is als hij zijn losse stijl mengt met een ijzersterk inhoudelijk verhaal. Dat sterke verhaal is hier met de analyse van media, politiek en activisme in potentie wel aanwezig, maar wordt uiteindelijk niet bevredigend uitgewerkt. Maar een wonderlijk en onverwacht avontuur, dat was dit samenzijn zeker.

Brand (42) is in Nederland in het kader van zijn RE:BIRTH-tournee, waarmee hij dinsdag de AFAS Live in Amsterdam aandoet.

Brand (42) is in Nederland vanwege zijn RE:BIRTH-tournee, waarmee hij dinsdag in de AFAS Live in Amsterdam optreedt.

Video: Britse komiek verstoort Jinek

Jinek zal het met de komiek onder andere gaan hebben over zijn nieuwe show, drugsverleden, vaderschap en onlinekanaal The Trews.

De komiek oogstte vooral bekendheid door zijn veertien maanden durende huwelijk met de Amerikaanse zangeres Katy Perry. Daarnaast was hij als acteur onder andere te zien in de films Forgetting Sarah Marshall, Get Him to the Greek en Rock of Ages. 

Brand schreef verschillende boeken, waaronder een over zijn crack- en heroïneverslaving. De komiek kickte in 2002 af. 


at Twitter: