Ook Jinek benaderd voor baan Humberto

Twan Huys stopt na 25 jaar Nova/Nieuwsuur als presentator bij de NTR en wordt met ingang van het nieuwe tv-seizoen in september de nieuwe presentator van RTL Late Night, waar hij Humberto Tan opvolgt.

Humberto Tan blijft tot het einde van het huidige televisieseizoen presentator van RTL Late Night. Hij zei woensdagavond in de live-uitzending dat hij plaatsmaakt omdat RTL gelooft in een andere toekomst van het programma. Hij is het niet met die beslissing eens, benadrukte hij. Ik respecteer de beslissing wel. De afgelopen vijf jaar heb ik met ontzettend veel plezier dit programma gemaakt, met de medewerkers die hier allemaal aanwezig zijn. Ik ben er trots op wat we hebben laten zien. We hebben een programma neergezet dat er nog niet was.Huys blijft tot 1 mei Nieuwsuur presenteren. Na vele prachtige jaren bij de NTR is het tijd voor verandering, zegt Huys tegen het ANP. Met ongelooflijk veel plezier kijk ik terug op mijn correspondentschap in Amerika voor Nova en daaropvolgend het presenteren van Nieuwsuur en College Tour. Na elf jaar als anchor bij de mooiste journalistieke rubriek van Nederland is hun nu tijd voor een nieuw avontuur op de late avond bij RTL.

Of Twan Huys, toch een beetje de tweede keus dus, op de hoogte is van het mega-aanbod dat RTL bij Matthijs van Nieuwkerk neerlegde, is niet bekend. Het hele toneelstuk speelde zich in ieder geval af terwijl de arme Hummie dagelijks voor zijn baan moest vrezen, allesbehalve chic.

Ik vind dat de laatste tijd in de kranten tegenover dit programma en jou een hetze is gevoerd waar ik de rationaliteit geen moment van heb begrepen

Entertainment Upd: Was Twan Huys slechts c-keus?. Redactie 02 maart 2018 – 14:40 Oei oei, niet Twan Huys naar Matthijs van Nieuwkerk bleek de beoogde droomkandidaat om Humberto Tan op te volgen bij RTL Late Night. De zender wilde ver gaan om Van Nieuwkerk in te lijven, heel ver.

Humberto Tan meldde in de uitzending dat hij doorgaat tot 1 juli. Dan hebben we ongeveer 1080 uitzendingen gemaakt. Was het allemaal goed en fantastisch? Nee. Maar was het met liefde en passie gemaakt door medewerkers die er alles voor hebben gegeven? Ja. Daarom zeg ik met trots oké, het is tijd voor wat anders.”Frits Spits, die woensdagavond te gast was, noemde het aan tafel een opportunistische beslissing van het zendermanagement. Ik vind dat de laatste tijd in de kranten tegenover dit programma en jou een hetze is gevoerd waar ik de rationaliteit geen moment van heb begrepen. Spits zegt dat RTL onterecht zwicht voor stemmen uit de pers en kijkcijfers. Het is raar dat we in Nederland voortdurend geregeerd worden door kijkcijfers en dat de kwaliteit niet telt. Ik vind dat onverdiend. Spits noemde het dapper van Humberto, die zijn tranen nauwelijks kon bedwingen.

1.080 afleveringen, duizenden interviews, (bijna) vijf jaar: Humberto Tan was jarenlang de golden boy van RTL. RTL Late Night was baanbrekend, gezellig en vertrouwd. Humberto won prijs na prijs en werd op Twitter bejubeld om zijn werk. Honderdduizenden keken avond aan avond hoe Humberto acteurs, politici en onbekende mensen bij elkaar aan tafel kreeg. Humberto kon niets fout doen.

Om tot nieuw succes te komen, moeten we onze late avond opnieuw uitvinden, zegt algemeen programmadirecteur Erland Galjaard van RTL over de komst van Huys. Galjaard: Met alle veranderingen in medialand, waar veel in dezelfde vijver wordt gevist, is een nieuwe aanpak noodzakelijk. Hij hoopt met Huys de talkshow naar de volgende fase te brengen.Twan Huys werkte zeven jaar als correspondent in de Verenigde Staten. Hij deed verslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, de aanslagen in Washington en New York, de oorlogen in Irak en Afghanistan en de verwoestingen in New Orleans door orkaan Katrina.Nieuwsuur-hoofdredacteur Joost Oranje benadrukt dat Twan Huys veel heeft betekend voor Nieuwsuur en Nova: De NTR verliest een gedreven presentator en journalist in hart en nieren. Maar dat hij na zon lange periode een nieuwe stap wil maken, begrijp ik ook. We zullen hem missen, en wensen hem uiteraard alle voorspoed.Frans Klein, directeur televisie NPO zegt het jammer te vinden dat Twan Huys de publieke omroep verlaat. Hij is een typische publieke omroep-man. Als kritisch journalist belichtte hij álle kanten van de samenleving, omschrijft Klein de presentator. We zullen zijn veelzijdigheid missen.

Emile Ratelband zal door weinig mensen worden omschreven als een relaxte, rustige man die zijn zen helemaal gevonden heeft. Het schreeuwen van “Tsjakka!”, het rennen over hete kolen, maar vooral al het gedoe rondom zijn scheiding van Moon en de problemen met de kinderen die daarbij kwamen kijken, zullen bij weinig mensen het gevoel geven dat Emile de rust in zichzelf heeft gevonden.

Na 21 jaar, waarvan elf jaar als programmadirecteur van RTL, verlaat Erland Galjaard het mediabedrijf. Onder zijn leiding bloeide RTL op met veelbekeken programmas. Nu de kijkcijfers teruglopen, onder meer van het mede door Galjaard opgezette RTL Late Night, kiest hij voor een creative sabbatical. Wat betekende Galjaard voor RTL? 

Video: Geëmotioneerde Humberto Tan kondigt afscheid aan van RTL Late Night – RTL LATE NIGHT

Humberto Tan moet weg bij RTL Late Night. Waar ging het mis? En waarom komt Twan Huys op zijn presentatorstoel?

artikelHumberto Tan bracht vrolijkheid in een genre dat tot die tijd vooral zwaar en degelijk was. De concurrentie zag het succes en nam de gezelligheid over. Het was het begin van het einde van RTL Late Night met Tan.

at Twitter: