Duitse justitieminister Heiko Maas naar Buitenlandse Zaken

Duitse justitieminister Heiko Maas naar Buitenlandse Zaken
Heiko Maas wordt Duitse minister van Buitenlandse Zaken
De sociaaldemocraat Heiko Maas wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken in het vierde kabinet van Angela Merkel. De 51-jarige Maas heeft vrijwel geen buitenlandse ervaring, maar geldt binnen de SPD als een aanstormend talent.

Sinds 2013 was hij minister van Justitie, in die rol groeide Maas uit tot een van de prominentste leden van het vertrekkende kabinet. Hij was de drijvende kracht achter een omstreden wet tegen haatzaaien en nepnieuws op sociale media, en een fel criticus van Pegida en de anti-immigrantenpartij AfD. Maas werd herhaaldelijk door rechts-extremisten bedreigd.Maas volgt zijn partijgenoot Sigmar Gabriel op, die vandaag op Twitter bekend maakte dat hij niet terugkeert in de regering. Gabriel, die jarenlang een prominente rol heeft gespeeld in de Duitse politiek, en eerder ook partijvoorzitter van de SPD was, hoopte vurig dat hij minister van Buitenlandse Zaken mocht blijven. Hij heeft binnen de SPD echter veel krediet verspeeld door zijn opvolger partijvoorzitter Martin Schultz tijdens de verkiezingscampagne regelmatig af te vallen.

Hoe groot de impact van de wet is werd duidelijk op de dag na de jaarwisseling. Toen vroeg AfD-politica Beatrix von Storch zich hardop af op Twitter waarom de Duitse politie de bevolking in het Arabisch te woord stond. Wat is er in ons land in s hemelsnaam aan de hand? schreef von Storch. Denkt u die barbaarse, islamitische, groepsverkrachtende mannenhorde zo tot bedaren te brengen? De tweet werd dezelfde dag nog door Twitter verwijderd, omdat hij zou aanzetten tot haat. Ook werd het account van von Storch tijdelijk op non actief gezet.

Heiko Maas wordt Duitse minister van Buitenlandse Zaken

Gabriel is de tweede grote SPD-naam die in korte tijd verdwijnt: Schultz legde het partijvoorzitterschap vorige maand neer. Zijn tijdelijke opvolger is Olaf Scholz. Deze is nu nog burgemeester van Hamburg, maar wordt in het nieuwe kabinet minister van Financiën en vicekanselier. Heiko Maas is geboren en getogen in de kleine deelstaat Saarland, waar hij in 1994 tot het regioparlement toetrad en twee keer een ministerspost bekleedde: Milieu en Verkeer en Economie en Arbeid.

Rel bij SPD ettert door: zwaargewicht weg

Ich werde der neuen Bundesregierung nicht mehr angehören. Meine Erklärung dazu: pic.twitter.com/qDCJT2KAZv

Tijdens de onderhandelingen over de vorming van de nieuwe coalitie spraken de christendemocraten en de sociaaldemocraten af dat de SPD opnieuw de minister van Buitenlandse Zaken levert. De SPD maakt de kandidaat vrijdagmorgen officieel bekend, maar volgens Duitse media gaat de post hoogstwaarschijnlijk naar de 51-jarige sociaaldemocraat Heiko Maas. Hij was in het derde kabinet van bondskanselier Angela Merkel minister van Justitie.

SPDer Heiko Maas, als bewindsman op Justitie de drijvende kracht achter een omstreden wet tegen haatzaaien en nepnieuws op sociale media, wordt minister van Buitenlandse Zaken in Merkels vierde kabinet.

Hij volgt dan zijn partijgenoot Sigmar Gabriel op die naar eigen zeggen niet terugkeert in het kabinet. Gabriel trad vorig jaar af als partijleider ten gunste van Martin Schulz. Toen Schulz na de verkiezingsnederlaag in september zei het ministerie van Buitenlandse Zaken over te nemen, ontstond er ruzie in de SPD-gelederen en droop Schulz af. In februari legde Schulz het partijvoorzitterschap neer.

Maas (52) heeft binnen de sociaal-democratische SPD veel krediet. In de afgelopen kabinetsperiode was hij van de SPD-bewindslieden de meest uitgesproken criticus van de sterk groeiende anti-immigratiepartij AfD. Zijn politieke loopbaan is Maas begonnen in Saarland, waar hij twee keer een ministerspost in de deelstaatregering bekleedde.

De 51-jarige sociaaldemocraat Heiko Maas wordt volgens bronnen bij de SPD de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken van de Bondsrepubliek. Hij is in het derde kabinet van de christendemocratische bondskanselier Angela Merkel de minister van Justitie geweest en krijgt volgens Duitse media in Merkels vierde kabinet de buitenlandpost.

Maas was de drijvende kracht achter een omstreden wet tegen haatzaaien en nepnieuws op sociale media. De wet, vorig jaar door de Bondsdag aangenomen, bepaalt dat sociale netwerken met minstens 2 miljoen gebruikers onrechtmatige teksten binnen 24 uur verwijderd moeten hebben. Anders riskeren ze hoge boetes.

De raspoliticus Gabriel, van 2009 tot 2017 SPD-leider en sinds januari 2017 minister van Buitenlandse Zaken, maakte donderdag persoonlijk bekend dat de partijtop hem geen plaats wil geven in de nieuwe regering.

Volgens Gabriel hebben de huidige SPD-kopstukken, Olaf Scholz and Andrea Nahles, hem laten weten dat hij geen ministerspost krijgt. Gabriel maakte vorig jaar plaats voor Martin Schulz als partijvoorzitter en kandidaat voor het bondskanselierschap. Het verhaal ging dat hij zijn post zou houden als er een nieuwe coalitie met CDU/CSU zou komen.

Hoewel Gabriel voorlopig lid blijft van de Bondsdag, komt hiermee een einde aan zijn jarenlange, prominente rol in de Duitse politiek.

Gabriel, eerder minister van Economische Zaken, had zich op Buitenlandse Zaken in een jaar tijd ontwikkeld tot de populairste SPD-minister. Maar bij het bestuur van de SPD verspeelde hij gezag. Nadat hij het voorzitterschap van de partij begin vorig jaar had overgedragen aan Martin Schulz, viel hij zijn opvolger in de verkiezingscampagne regelmatig af.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel krijgt geen plek in een nieuwe regering. Dat heeft Gabriel, politicus van de sociaaldemocratische SPD, via sociale media bekendgemaakt.

Schulz beoogd opvolger Andrea Nahles en tijdelijk voorzitter Olaf Scholz hadden geen vertrouwen dat Gabriel zich in een nieuw kabinet als teamspeler zou opstellen. Olav Scholz, nu nog burgemeester van Hamburg, wordt in het nieuwe kabinet minister van Financiën en vicekanselier.

De leiding van de SPD heeft de achterban vernieuwing toegezegd. Een teken daarvan is dat Franziska Giffey, de in de landelijke politiek onervaren, burgemeester van de Berlijnse deelgemeente Neukölln, de nieuwe minister van Gezinszaken wordt. Giffey is afkomstig uit Frankfurt aan de Oder. Met haar is er naast Angela Merkel in elk geval nog één lid van het kabinet met wortels in de voormalige DDR.

Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.


at Twitter: