Grote stroomstoring Amsterdam ontstond na doorknippen verkeerde kabel

Grote stroomstoring Amsterdam ontstond na doorknippen verkeerde kabel
Grote stroomstoring Amsterdam door fout medewerker Liander
Dat zegt een woordvoerder van de netbeheerder tegen AT5. De man stond nog een tijd na te trillen, maar hoefde niet naar het ziekenhuis. 

De woordvoerder van Liander zegt dat wordt onderzocht hoe het fout kon gaan. Daarvoor is een onafhankelijk instituut in de arm genomen. 

Pas na een dag hadden alle huishoudens weer stroom. Op het hoogtepunt zaten 28.000 huishoudens in Amsterdam zonder elektriciteit, op zaterdagochtend ging het nog om drieduizend. Pas rond 12.00 uur was de stroomvoorziening overal hersteld. 

Door de grote stroomstoring ontstond een soort kettingreactie van kortsluitingen. Een hiervan zorgde voor een grote steekvlam op de Weteringschans, waardoor twee mannen gewond raakten. Een van de mannen heeft brandwonden.

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Door de kortsluitingen moesten meerdere gebouwen, waaronder het Rijksmuseum en een locatie van de Universiteit van Amsterdam, ontruimd worden. Omdat stoplichten in een deel van de stad niet meer werkten, werden verkeersregelaars ingezet. Ook een groot gedeelte van de tramlijnen kon vrijdag niet rijden.

AMSTERDAM – De grote stroomstoring in Amsterdam van afgelopen vrijdag is ontstaan doordat een medewerker van netbeheerder Liander een verkeerde kabel had doorgeknipt. Een woordvoerder van Liander bevestigt dinsdag een bericht hierover van AT5.

Volgens de Amsterdamse zender had een buurtbewoner na de stroomstoring een gesprek opgevangen waaruit zou blijken dat de medewerker een kaart met instructies ondersteboven hield. De woordvoerder van Liander zegt dat nu wordt onderzocht hoe het fout kon gaan. Daarvoor is een onafhankelijk instituut in de arm genomen. De betrokken medewerker is met de schrik vrijgekomen.

Op het hoogtepunt van de storing zaten 28.000 huishoudens in Amsterdam-Zuid en delen van het centrum zonder elektriciteit. Aanvankelijk was gemeld dat bij graafwerkzaamheden een elektriciteitskabel was geraakt.

Door de storing kwamen trams stil te staan. Het Rijksmuseum moest worden ontruimd en bleef de rest van de vrijdag dicht.


Amsterdam at Twitter: